16 Mayıs 2020 Cumartesi

ROMA HUKUKU VE İSTANBUL KONULU ALINTILAR




ROMA HUKUKU VE İSTANBUL KONULU ALINTILAR


“Justınianus'un hala Batı Avrupa’da ve diğer ülkelerde en etkili kalan katkısı; bugün modern devletlerde özel hukukun temeli olan Roma Hukuku, Justinianos'un emirleri ile o zaman Doğu Roma ülkesinde yürürlükte olan ama çok değişik dönemlerde ortaya koyulmuş kaideler ve kanunlara dayanan özel hukukun, tüm imparatorluk alanında tek düzen olarak bütün eski saf haliyle uygulanmasını sağlamak amacıyla yapılan çalışmalar olmuştur. I. Justinianos'un emri ile başlayan kanunlaştırma hareketi olan bu çalışmalar sonucu o zamana kadar uygulanan özel Roma Hukuku Corpus Iuris Civilis adı verilen bir kanunlar külliyatı içinde toplanmıştır. Bu çalışma genellikle "Questor" (Sayıştay benzeri Roma merkezi devlet dairesi reisi olarak görevli Romalı devlet memuru) olan Tribonianus çabaları ile mümkün olmuştur.[6][7]” https://tr.wikipedia.org/wiki/I._Justinianos

“İstanbul şehrinde Bizans İmparatoru Jüstinyen döneminde (M.S. 565) derlemesi yapılan "Corpus juris civilis" ya da "Jüstinyen Kodeksi", Roma hukukunun Bizans dönemine uyarlanmış bir derlemesidir . Bu derleme, Roma hukukunun yaşatılması ve sonradan modern Avrupa'nın çağdaş hukuk sistemlerine kaynaklık etmesinde önemli rol oynamıştır.”  https://tr.wikipedia.org/wiki/Hukuk

“Antik Roma'daki hukukî prensipleri ve uygulamalarının kökeni MÖ 449'dan kalma oniki tablet yasalarına ve 530 yılı civarında imparator Jüstinyen'in yaptığı yasalara dayandırılabilir. Jüstinyen'in kanunnamesiyle muhafaza edilen Roma hukuku Doğu Roma İmparatorluğu boyunca devam etmiş ve Kıta Avrupası'nın batısında benzer yasal düzenlemelere temel olmuştur. Roma hukuku daha geniş anlamda 17. yüzyılın sonuna kadar Avrupa'nın büyük bölümünde uygulanmaya devam etti.
Jüstinyen ve Theodosius yasalarının da içerdiği üzere antik Roma hukukunun başlıca kısımları Ius Civile, Ius Gentium ve Ius Naturale'den oluşuyordu. Ius Civile ("Yurttaş yasası") Roma vatandaşlarının tâbi olduğu medenî kanundu.[66] Praetores Urbani vatandaşların taraf olduğu davalarda yargı yetkisine sahip bireylerdi. Ius Gentium ("Milletler yasası") yabancılara ve onların Roma vatandaşlarıyla olan münasebetlerinde uygulanan medenî kanundu.[67] Praetores Peregrini vatandaşlarla yabancılar arasındaki davalarda yasama yetkisine sahip bireylerdi. Ius Naturale tabii kanunu içine alan ve herkes için geçerli olan kanunlar manzumesiydi.”  https://tr.wikipedia.org/wiki/Antik_Roma

“Roma Hukukunun Günümüz Hukuk Düzenlerine Etkisi”.  (İlgili bölüm: sayfa: 2-7). http://webftp.gazi.edu.tr/hukuk/dergi/8_6.pdf

Dr. Haluk Emiroğlu : “Roma Hukuku'nun Bilgi Kaynaklarından Corpus Iurıs Cıvılıs Ve Türkiye'de Hukuk Resepsiyonu”. http://dergiler.ankara.edu.tr/dergiler/38/285/2600.pdf 

“Roma Hukukunun Dayanakları Ve Kaynakları Nelerdir?” http://www.dusuncetarihi.com/makale/roma-hukukunun-dayanaklari-ve-kaynaklari-nelerdir.html

“Roma Hukukuna günümüz eğitim-öğretiminde verilen önem, bu hukukun modern hukuk sistemlerini derinden etkilemiş olmasından gelir. 6’ncı yüzyılda  İmparator Iustinianus tarafından Constantinopolis’te Corpus Iuris Civilis denilen kanunda toplanmış olan Roma Hukuku, Avrupa’da 11’inci yüzyıldan itibaren ilmi çalışmaların konusunu teşkil etmiş, Roma Hukuku üzerinde yapılan çalışmalar yoluyla Avrupa hukuk ilmi doğmuştur.” https://myuniversities.wordpress.com/2014/01/23/roma-hukukuna-giris/

Roma Hukuku ve Türkiye: Roma Hukuku ve Türk devletinin kurulu olduğu topraklar arasında yakın ilişki mevcuttur. Bu ilişki dönemlere göre artmış veya azalmıştır. Bu yönden, üç dönem ayırdetmek mümkündür.
1. Roma ve Bizans Dönemi: MÖ 1’inci asırda Asya, Roma devletinin bir eyaleti olarak yer alıyordu. 395 yılında Roma’nın Batı ve Doğu Roma olarak ikiye ayrılmasından sonra Doğu Roma imparatorluğuna Bizans imparatorluğu da denmeye başlandı. Bu devletin hüküm sürdüğü bilhassa İstanbul’da, yürürlükteki hukuk Roma Hukuk idi. Mahkemeler, bu hukuku uyguladıkları gibi, o dönemin en önemli hukuk okullarından biri de Constantinopolis’teydi. Bu okullarda Roma hukuku öğretiliyor ve bilimsel çalışmalara konu oluyordu. Bu dönemde İmparator Iustinianus’un on yılda tamamlanmasını öngördüğü, ancak 528-534 yılları arasında tamamlanan kanunlaştırma hareketinin başına Adalet Bakanı olan Tribonianus’u getirdi. Tribonianus bu büyük işi avukatlar, memurlar ve profesörlerden oluşan bir kurul ile başarmıştır. Iustinianus bu kanunnamede esas itibari ile imparator emirnamelerinin [İmparator Hadrianus-II. yy- döneminden Iustinianus’akadar olan süreç içinde çıkarılmış olan emirnamelerin] toplanmasını (codex), klasik hukukun derlenmesini (Digesta) ve hukuk öğrenimi için bir hukuka giriş kitabı (Institutiones) öngörmüş ve gerçekleştirmiştir. Bu kanunnameye Iustinianus’un imparatorluğu sırasında çıkarılmış olan emirnameler ilave edilmek suretiyle yeni bir bölüm daha (Novellae) oluşturulmuş böylece dört bölümden meydana gelen kanunnameye XVI. yüzyılda Corpus Iuris Civilis adı verilmiştir. Bu kanunname olmazsa Roma hukuku sonraki yüzyıllara intikal etmez ve bu hukukun önemi anlaşılmazdı. Bu yönden İstanbul’un, Roma Hukukunun Avrupa hukuklarını etkilemesi yönünden önemi büyüktür.
2. Osmanlı Dönemi: Bu dönem Roma hukuku ile Türkiye arasındaki ilişkilerin gevşediği dönemdir; çünkü Osmanlı devletinde İslam hukuku cariydi. Bununla beraber, gerek Osmanlı devletinin gerekse Roma devletinin mahalli halkları hukuk anlayışında serbest bırakma eğiliminde olduğu bilinmektedir. Bu nedenle, Roma hukukundan kalma teamüllerin Osmanlı devletinde de devam ettiği tahmin edilebilir. Mesela, Roma toprak sistemi ile Osmanlı toprak sistemi, yine iki devletteki vergi toplama usullerinde benzerlikler sezilmektedir.
3. Türkiye Cumhuriyeti Dönemi: Cumhuriyet kurulduktan sonra Roma hukuku yeninden önem kazanmıştır; çünkü Mustafa Kemal Atatürk Türkiye’yi çağdaş uygarlık düzeyine çıkarmak için yaptığı bir dizi inkılap hareketi çerçevesinde hukuk inkılabına da gitmiş, bu bağlamda fertler arasındaki ilişkileri düzenleyen medeni hukuk alanında devrimi, İsviçre Medeni ve Borçlar Kanunlarını iktibas etmek, Türkiye’de yürürlüğe sokmakla gerçekleştirmiştir. İsviçre Medeni ve Borçlar kanunlarının iktibası ile Türkiye Kara Avrupası denilen hukuk sisteminin içine girmiş olmaktadır. Bunun temelinde ise esas itibariyle Roma Hukuku bulunmaktadır. Diğer Avrupa hukukları gibi İsviçre Hukuku, özellikle borçlar hukuku olmak üzere Roma hukukundan kaynaklanmıştır. Bu iktisabın sonucu olarka, Türk borçlar hukukunun sistemi, Roma borçlar sisteminin hemen hemen aynıdır.” https://myuniversities.wordpress.com/2014/01/23/roma-hukukuna-giris/









Akyol, Taha: Abdülhamid ve roka hukuku. Hürriyet, 65 (23571), 14 Ağustos 2013, 18.s.
1. ABDÜLHAMİD II., OSMANLI PADİŞAHI. - 2. ROMA HUKUKU.
Kocaoğlu, Necip Kağan: Actio institoria. Ankara Barosu Dergisi, 69 (2), 2011, 99-113.ss.
Kaynakçası vardır.
1. HUKUKİ SORUMLULUK. - 2. ŞİRKETLER HUKUKU. - 3. TİCARET HUKUKU. - 4. ROMA HUKUKU.
İpek, Nurcan: Actio vi bonorum raptorum ile actio quod metus causa arasındaki ilişki. Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 1 (1), Ocak 2002, 123-129.ss.
Kaynakçası vardır.
1. SUÇ ve SUÇLULUK. - 2. ORGANİZE SUÇLAR. - 3. ROMA HUKUKU.
Altunkaş, Aysun: Adil yargılanma hakkı insan hakları Avrupa sözleşmesi ve insan hakları Avrupa mahkemesi içtihatları ve uluslararası ceza mahkemesi Roma statüsü ışığında. Maltepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, (1), 2007, 59-103.ss.
Kaynakçası vardır.
1. AVRUPA İNSAN HAKLARI SÖZLEŞMESİ. - 2. AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ. - 3. ULUSLARARASI CEZA MAHKEMESİ. - 4. ROMA HUKUKU.
Köseyener, Ayşe: Akit dışı sorumluluğa uygulanacak hukuka ilişkin Roma-II tüzüğü tasarısında "Ürünlerden doğan = sorumluluk"= Product liability at Rome-II EC regulation draft regarding to non-contractual... Ankara Barosu Dergisi, 62 (1), 2004, 149-174.ss.
1. TÜKETİCİNİN KORUNMASI, A.B.. - 2. ROMA HUKUKU.
Ulutaş, Ahmet: Avrupa topluluklarında akitten doğan borç ilişkilerine uygulanacak hukuk hakkında Roma sözleşmesi. Adalet Dergisi, 98 (28), Mayıs 2007, 110-135.ss.
Kaynakçası vardır.
1. ULUSLARARASI HUKUK. - 2. A.B. HUKUKU. - 3. ROMA HUKUKU.
Kiraz, Betül: Birleşmiş Milletler Milletlerarası mal satımına ilişkin sözleşmeler hakkında antlaşması : CISG kapsamındaki hasar hükümleri. İstanbul Barosu Dergisi, 90 (4), Temmuz-Ağustos 2016, 247-258.ss.
Kaynakçası vardır.
1. BİRLEŞMİŞ MİLLETLER. - 2. SÖZLEŞMELER. - 3. ULUSLARARASI SÖZLEŞMELER. - 4. BORÇLAR KANUNU. - 5. SATIŞ. - 6. TERMİNOLOJİ. - 7. BORÇLAR HUKUKU. - 8. ROMA HUKUKU.
Kılıçbay, Mehmet Ali: Bütün yollar Roma'ya çıkmaz : Evleda Batılılaşma, elveda hukuk, elveda demokratik sistem. Türkiye Newsweek, (54), 08 Kasım 2009, 21.s.
1. ROMA HUKUKU.
Martini, A. Remo: Doğu eyaletlerinin yazarları açısından, Roma Hukuku'nun "iktibası" / çev. Özcan Çelebican. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 45 (1-4), 1996, 33-59.ss.
1. ROMA HUKUKU.
Martini, A. Remo: Doğu eyaletlerinin yazarları açısından, Roma Hukuku'nun "iktibası" / çev. Özcan Çelebican. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 44 (1-4), 1995, 33-40.ss.
1. ROMA HUKUKU.
Dereli, Zeliha: Efsanevi bir öykünün gerçekleşmiş yüzü Roma kültürü. Güncel Hukuk, (66), Haziran 2009, 52-53.ss.
Kaynakçası vardır.
1. ROMA TARİHİ. - 2. ROMA HUKUKU.
Ateş, Davut: Egemenlik, anarşi ve Roma statüsü. Uluslararası Hukuk & Politika, 6 (24), 2010, 1-34.ss.
Kaynakçası vardır.
1. SUÇ ve SUÇLULUK. - 2. MİLLİ EGEMENLİK. - 3. ULUSLARARASI ANTLAŞMALAR. - 4. ULUSLARARASI CEZA MAHKEMESİ. - 5. TERÖR, ULUSLARARASI. - 6. ROMA HUKUKU.
Corbino, Alessandro: Equilibri politici-costituzionali, processi normativi e ruolo dei giuristi nell'esperienza di Roma = Arcaica e republicana. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 44 (1-4), 1995, 41-59.ss.
1. ROMA HUKUKU.
Topuz, Murat: Fahiş Gabin'in (Laesio enormis) Roma sözleşmeler hukukunda uygulama alanı ve fahiş Gabin'e bağlanan hukuki sonuçlar. Maltepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, (1), 2007, 463-495.ss.
Kaynakçası vardır.
1. ROMA HUKUKU.
Karaman, Başak: Fiducia cum creditore. Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 1 (2), 2002, 331-349.ss.
Kaynakçası vardır.
1. ROMA HUKUKU.
Özmen, E. Saba - Müge Ürem: Geçerli sebebe dayanmaksızın kullanılan bozucu yenilik doğuran hakkın hukuki sonuçları ve yargıtay hukuk genel kurulu kararı eleştirisi. İstanbul Barosu Dergisi, 90 (3), Mayıs-Haziran 2016, 193-218.ss.
1. HUKUK USULÜ MUHAKEMELERİ KANUNU. - 2. YARGITAY. - 3. YARGITAY KARARLARI. - 4. AZINLIK HAKLARI. - 5. BORÇLAR KANUNU. - 6. MEDENİ KANUN, TÜRK. - 7. MEDENİ KANUN. - 8. ROMA HUKUKU.
Duman, Selahattin: Ha efendimin sopası! Ha hukukun kafası!. Vatan Bağımsız Günlük Gazete, 10 (3558), 01 Haziran 2012, 17.s.
1. HUKUK. - 2. DANIŞTAY. - 3. ROMA HUKUKU.
Sofuoğlu, Cem Murat: Hangi Roma?. Güncel Hukuk, (52), Nisan 2008, 8-9.ss.
1. ROMA TARİHİ. - 2. ROMA HUKUKU.
Orhun, Murat: Hitit aile hukuku ve eski hukuk dönemi Roma aile hukuku = Family law of Hittite & Roman family law of ancient law period. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, (5), Ocak 2010, 35-55.ss.
Kaynakçası vardır.
1. HİTİT TARİHİ. - 2. AİLE HUKUKU. - 3. ROMA TARİHİ. - 4. ROMA HUKUKU.
Özbudun, Sibel: Hitit Hukuku belleklerdeki kayıp kitabı üzerine. İstanbul Barosu Dergisi, 82 (6), Kasım-Aralık 2008, 2931-2938.ss.
Kaynakçası vardır.
1. HİTİT TARİHİ. - 2. ROMA HUKUKU.
Savaş, Abdurrahman: Hitit, Roma, İslam ve Yahudi hukukları üzerine mukayeseli bir çalışma = A comparative study on Hittite, Roman, İslamic and Judaic law. İslam Hukuku Araştırmaları Dergisi, (18), Ekim 2011, 243-274.ss.
Kaynakçası vardır.
1. İSLAM HUKUKU. - 2. HİTİT TARİHİ. - 3. YAHUDİLİK. - 4. İSLAM ARAŞTIRMALARI. - 5. ROMA HUKUKU.
Demiray, Mustafa: İslami ilimler 8 : Hak zail olmaz: Roma, Türk ve İslam hukuklarında eksik borç / değerlendirme Özgür Kavak. BSV Bülten / Bilim ve Sanat Vakfı Bülten, 21 (72), Ocak-Nisan 2010, 26-28.ss.
1. İSLAM HUKUKU. - 2. TÜRK HUKUKU. - 3. İSLAMİ İLİMLER. - 4. ROMA HUKUKU.
Aytaçlar, Pınar Özlem: Küçük Asya'nın Romanizasyonu. Doğu Batı Düşünce Dergisi, 11 (49), Mayıs-Haziran-Temmuz 2009, 286-296.ss.
Kaynakçası vardır.
1. ROMA TARİHİ. - 2. ROMA HUKUKU.
Dönmez Öztürk, Filiz: Likya örneğinde Romalılaştırma ve Romalılaşma. Doğu Batı Düşünce Dergisi, 11 (49), Mayıs-Haziran-Temmuz 2009, 277-285.ss.
Kaynakçası vardır.
1. ROMA TARİHİ. - 2. ROMA HUKUKU.
Oğuz, Arzu: Muvazaa kuramının Iustinianus'tan günümüz modern kanunlaştırma hareketlerine kadar gelişim çizgisi. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 45 (1-4), 1996, 453-481.ss.
1. HUKUK TARİHİ. - 2. ROMA HUKUKU.
Otacı, Cengiz: Osmanlı hukukunun romanizasyonunun felsefesi ve sosyolojik alt yapısı,(1) (Kıta Avrupasındaki gelişmeler). Atatürk Üniversitesi Erzincan Hukuk Fakültesi Dergisi, 9 (3-4), 2005, 291-327.ss.
Kaynakçası vardır.
1. HUKUK SİSTEMİ, OSMANLI. - 2. HUKUK SİSTEMİ, AVRUPA. - 3. ROMA HUKUKU.
Quintus Cicero'dan consul adayı Marcus Cicero'a mektup : Seçim öğütleri / çev. Nazlı Berivan Ak, Ümit Fafo Telatar. Doğu Batı Düşünce Dergisi, 11 (50), Ağustos-Eylül-Ekim 2009, 127-144.ss.
Kaynakçası vardır.
1. ROMA HUKUKU.
Türkoğlu Özdemir, Gökçe: Roma haksız rekabet hukukuna ilişkin olarak actio servi corruti = A sample about prevention on unfair competition in Roman law : Actio servi corrupti. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 54 (4), 2005, 213-233.ss.
Kaynakçası vardır.
1. ROMA HUKUKU.
Emiroğlu, Haluk: Roma Hukuk'nda eksik borç (obliyativ naturalis) olarak doğan borçlar. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 51 (4), 2002, 73-82.ss.
1. BORÇLAR HUKUKU. - 2. ROMA HUKUKU.
Erdoğmuş, Belgin: Roma hukuku. Doğu Batı Düşünce Dergisi, 11 (49), Mayıs-Haziran-Temmuz 2009, 33-37.ss.
1. ROMA HUKUKU.
Sayın, Yiğit: Roma hukuku : Geçmişle aramızdaki kuvvetli bağ. Kule, (28), 2010, 30-32.ss.
1. ROMA HUKUKU.
Aybay, Aydın: Roma Hukuku "tarih" midir?. Güncel Hukuk, (74), Şubat 2010, 33.s.
1. HUKUK TARİHİ. - 2. ROMA HUKUKU.
Tahiroğlu, Bülent - Nurcan İpek: Roma hukuku, hukukun ta kendisidir / görüşen: Fikret İlkiz. Güncel Hukuk, (73), Ocak 2010, 48-52.ss.
1. ROMA HUKUKU.
Kocaoğlu, N. Kağan: Roma hukukunda adlî teşkilatlanma = Roman empire being the source of the continental europe. Ankara Barosu Dergisi, 71 (1), 2013, 185-200.ss.
Kaynakçası vardır.
1. ROMA HUKUKU.
İlçin Gönenç, Fulya: Roma Hukuku'nda boşanma (divortium). Atatürk Üniversitesi Erzincan Hukuk Fakültesi Dergisi, 7 (1-2), 2003, 645-654.ss.
Kaynakçası vardır.
1. BOŞANMA. - 2. ROMA HUKUKU.
Kayak, Sevgi: Roma hukukunda cezai şart. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mecmuası, 64 (1), 2006, 237-258.ss.
Kaynakçası vardır.
1. ROMA HUKUKU.
Büyükay, Yusuf: Roma hukukunda Error in Materia ve Error in Substantia. Atatürk Üniversitesi Erzincan Hukuk Fakültesi Dergisi, 5 (1-4), 2001, 349-359.ss.
Kaynakçası vardır.
1. ROMA HUKUKU.
Erdoğmuş, Belgin: Roma hukukunda güç kullanma. Maltepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, (2), 2007, 383-386.ss.
Kaynakçası vardır.
1. ÖZEL HUKUK. - 2. ROMA HUKUKU.
Türkoğlu, Halide Gökçe: Roma hukukunda Humanitas ile Maiestas Populi Romani arasındaki bağlantı = The Connection between Humanitas and Maiestas Populi Romani in Roman law. Türkiye Barolar Birliği Dergisi, 24 (96), Eylül-Ekim 2011, 229-268.ss.
Kaynakçası vardır.
1. ROMA HUKUKU.
Günal, A. Nadi - Erkan Küçükgüngör: Roma hukukunda ikametgah (domicilium) kavramı. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 46 (1-4), 1997, 121-127.ss.
1. İKAMET HAKLARI. - 2. ROMA HUKUKU.
Güven, Diler Tamer: Roma hukukunda kadının mirasçılığı. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mecmuası, 57 (1-2), 1999, 225-240.ss.
1. MİRAS HUKUKU. - 2. ROMA HUKUKU.
Güneş Ceylan, Seldağ: Roma Hukuku'nda kayyımlık (Cura) müessesesine genel bir bakış. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 53 (1), 2004, 221-230.ss.
Kaynakçası vardır.
1. ROMA HUKUKU.
Günal, A. Nadi: Roma hukukunda kazandırıcı zamanaşımı ile mülkiyetin iktisabının yeri ve önemi. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 47 (1-4), 1998, 119-136.ss.
1. ROMA HUKUKU.
Üçer, Mehmet: Roma hukuku'nda Laesio Enormis ve karşılaştırmalı hukuk açısından Gabin = Laesio Enormis in Roman law and lesion according to comparative law. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 54 (4), 2005, 521-542.ss.
Kaynakçası vardır.
1. ROMA HUKUKU.
Erdoğmuş, Belgin: Roma Hukuku'nda leasing mi?. Güncel Hukuk, (12), Aralık 2004, 39.s.
Kaynakçası vardır.
1. ROMA HUKUKU.
Oğuz, Arzu: Roma hukukunda mülkiyetin devir işlemlerinden biri olan traditionun sebebe bağlılığı (lusta causa = traditionis). Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 47 (1-4), 1998, 49-83.ss.
1. ROMA HUKUKU.
Bekar, Orhun: Roma Hukuku'nda nişanlanma (Sponsalia). İstanbul Barosu Dergisi, 87 (1), Ocak-Şubat 2013, 239-245.ss.
Kaynakçası vardır.
1. ROMA HUKUKU.
Somer, Pervin: Roma hukukunda specificatio ve hukuki tağyirin medeni kanundaki görünümü. Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 1 (1), Ocak 2002, 541-554.ss.
Kaynakçası vardır.
1. MEDENİ HUKUK. - 2. ROMA HUKUKU.
Günal, A. Nadi: Roma hukukunda üst hakkı (super ficies). Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 47 (1-4), 1998, 107-118.ss.
1. ROMA HUKUKU.
Küçükgüngör, Erkan - Haluk Emiroğlu: Roma hukukunda ve bazı çağdaş hukuk düzenlerinde laesio enormis (gabin). Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 53 (1), 2004, 77-87.ss.
Kaynakçası vardır.
1. BORÇLAR HUKUKU. - 2. ROMA HUKUKU.
Üçer, Mehmet: Roma hukuku'nda ve karşılaştırmalı hukukta alacağın temliki = Assignment in Roman law and comparative law. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 54 (3), 2005, 397-443.ss.
Kaynakçası vardır.
1. ROMA HUKUKU.
Emiroğlu, Haluk: Roma Hukuku'nda vekalet sözleşmesi (Mandatum) ve hukuki işlemlerde temsil. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 52 (1), 2003, 101-112.ss.
1. ROMA HUKUKU.
Söğütlü Erişgin, Özlem: Roma Hukuku'nda yargıcın reddi (Recusatio). Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 51 (1), 2002, 97-115.ss.
1. ROMA HUKUKU.
Somer, Pervin: Roma hukukunda yasam faaliyeti : Kanunlar. Güncel Hukuk, (89), Mayıs 2011, 12-15.ss.
Kaynakçası vardır.
1. KANUNLAR. - 2. ROMA HUKUKU.
İlçin Gönenç, Fulya: Roma Hukuku'ndan günümüze hukuki faraziyeler = Judicial postulates from Roman law up to now. Erzincan Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 12 (1-2), Haziran 2008, 137-155.ss.
Kaynakçası vardır.
1. HUKUK TARİHİ. - 2. ROMA HUKUKU.
Emiroğlu, Haluk: Roma Hukuku'nun bilgi kaynaklarından Corpus IUris Civilis ve Türkiye'de hukuk resepsiyonu. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 51 (3), 2002, 85-96.ss.
1. HUKUK TARİHİ, TÜRK. - 2. ROMA HUKUKU.
Has, Şükrü Selim: Roma Hukuku'nun İslam hukuku üzerine tesiri konusunda şarkıyatçıların görüşleri = The views of orientalists on the influence of Roman law on Islamic law. İslam Hukuku Araştırmaları Dergisi, (4), Ekim 2004, 337-351.ss.
Kaynakçası vardır.
1. İSLAM HUKUKU. - 2. ŞARKİYAT ARAŞTIRMALARI. - 3. ROMA HUKUKU.
Günal, Nadi: Roma hukukunun temel kriterleri, kavram ve kurumları. Doğu Batı Düşünce Dergisi, 11 (49), Mayıs-Haziran-Temmuz 2009, 11-32.ss.
1. ROMA HUKUKU.
Hamidullah, Muhammad: Roma kanunu ile İslam kanunu arasındaki münasebetler / çev. Nafiz Danışman. Marife Bilimsel Birikim, 2 (3), Kış 2002, 341-345.ss.
Kaynakçası vardır.
1. İSLAM HUKUKU. - 2. ŞARKİYAT ARAŞTIRMALARI. - 3. ROMA HUKUKU.
Günal, A. Nadi: Roma miras hukukuna genel bir bakış ve vasiyet yolu ile miras. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 44 (1-4), 1995, 425-442.ss.
1. MİRAS HUKUKU. - 2. ROMA HUKUKU.
Domaç, Bilal: Roma Statüsü'nün kabülü sürecinde Türkiye'nin karşı karşılabileceği muhtemel sorunları ve çözüm yolları = Possible problems and solution methods which Turkey may face in the process of adopting Roma Status. Güvenlik Stratejileri Dergisi, 5 (9), Haziran 2009, 167-192.ss.
Kaynakçası vardır.
1. İNSAN HAKLARI, TÜRKİYE. - 2. ULUSLARARASI HUKUK. - 3. ULUSLARARASI CEZA MAHKEMESİ. - 4. ROMA HUKUKU.
Doğan, Güzide Burcu: Roma usul hukukunda Litis Contestatio. Maltepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, (2), 2007, 373-381.ss.
1. ÖZEL HUKUK. - 2. ROMA HUKUKU.
Wieling, Hans Josef: Roma vasiyet hukukunda Falsa Demontrastio / çev. Yusuf Büyükay. Atatürk Üniversitesi Erzincan Hukuk Fakültesi Dergisi, 5 (1-4), 2001, 735-747.ss.
Kaynakçası vardır.
1. ROMA HUKUKU.
Küçükgüngör, Erkan: Roma ve Türk hukukunda muayyen mal vasiyeti. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 45 (1-4), 1996, 505-531.ss.
1. TÜRK HUKUKU. - 2. MİRAS HUKUKU. - 3. ROMA HUKUKU.
Corbino, Alessandro: Roma'da arkaik ve Cumhuriyet dönemlerinde, anayasal politik dengeler-hukuksal gelişim, hukukçuların = hukuk yaşamındaki rolleri / çev. Özcan Çelebican. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 44 (1-4), 1995, 61-78.ss.
1. ROMA HUKUKU.
Erdoğmuş, Belgin: Roma'da kamu malları. Maltepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, (1-2), 2004, 415-420.ss.
Kaynakçası vardır.
1. KAMU MALLARI. - 2. ROMA HUKUKU.
İpek, Nurcan: Romalılarda avukatlık ve avukatlık ücreti. Maltepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, (2), 2003, 207-217.ss.
Kaynakçası vardır.
1. AVUKATLIK ÜCRETLERİ. - 2. AVUKATLIK. - 3. ROMA HUKUKU.
Karagöz, Havva: Stoisyen düşüncenin Roma hukukuna etkisi ve doğal hukuk (Ius Naturale) anlayışı. Doğu Batı Düşünce Dergisi, 11 (50), Ağustos-Eylül-Ekim 2009, 101-114.ss.
Kaynakçası vardır.
1. ROMA HUKUKU.
Turinay, Faruk: Suçta ve cezada kanunilik ilkesinin kökenini düşünmek. Güncel Hukuk, (118), Ekim 2013, 58-60.ss.
Kaynakçası vardır.
1. HUKUK SİSTEMİ. - 2. ANAYASA MAHKEMESİ. - 3. HUKUK DEVLETİ. - 4. ROMA HUKUKU.
Martini, A. Remo: Sulla "Recezione" del diritto Romano (Nella visione degli autori delle Provincie Orientali). Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 44 (1-4), 1995, 21-31.ss.
1. ROMA HUKUKU.
Şemsettin Talip Diler- the precursor of the modern Roman Law Studies in Turkey. Digesta Turcica / Journal Of The Union Of Turkish Bar Association, (2), 2006, pp.250-260.
1. HUKUKÇULAR. - 2. ROMA HUKUKU.
Kocaoğlu, Serhat Sinan: Tarihsel perspektifi ile Batı hukukunda savunma hakkı ve müdafi = Right to defense & counsel for the defense in the Western historical perspective. Ankara Barosu Dergisi, 68 (3), 2010, 117-133.ss.
Kaynakçası vardır.
1. SAVUNMA HAKKI, HUKUKTA. - 2. TÜRK HUKUKU. - 3. HUKUK TARİHİ. - 4. AVUKATLIK, TÜRKİYE. - 5. ROMA HUKUKU.
Stone, Peter: The Rome II regulation on choice of law in tort. Ankara Law Review, 4 (2), Winter 2007, pp.95-130.
Kaynakçası vardır.
1. BORÇLAR HUKUKU. - 2. ÖZEL HUKUK. - 3. ROMA HUKUKU.
Zafer, Hamide: Ulusal hukuk sistemlerinin Roma statüsü ile uyumlaştırılması Alman modeli. Maltepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, (1), 2007, 289-305.ss.
Kaynakçası vardır.
1. ULUSLARARASI HUKUK. - 2. HUKUK SİSTEMİ, ALMANYA. - 3. TÜRK CEZA KANUNU. - 4. ROMA HUKUKU.
Aslan, M. Yasin: Uluslararası ceza divanı ve Türkiye'ye etkileri = The international criminal court and the effects of the court on Turkey. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 56 (4), 2007, 55-79.ss.
Kaynakçası vardır.
1. ULUSLARARASI ADALET DİVANI. - 2. ULUSLARARASI CEZA MAHKEMESİ. - 3. ROMA HUKUKU.
Söğütlü Erişgin, Özlem: Vekalet sözleşmesi bağlamında noxal sonuçlu sözleşme-"hırsız köle olayı". Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 51 (4), 2002, 83-98.ss.
1. KÖLELİK. - 2. ROMA HUKUKU.
Küçük, Eşref: XII. yüzyıl rönesans ve yeniden doğan Roma'yı günümüze bağlayan son halka : Pandekt hukuku = The renaissance of the XIIth century and the last ring which law reborn Rome connects to the present : The pandect law. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 56 (4), 2007, 111-122.ss.
Kaynakçası vardır.
1. RÖNESANS. - 2. ROMA HUKUKU.
Yer No: 40A912
Karadeniz-Çelebican, Özcan
Roma hukuku : : Tarihi giriş, kaynaklar, genel kavramlar, şahsın hukuku, hakların korunması / Özcan Karadeniz-Çelebican. - 3.bsk. - Ankara: Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi, 1982.
XXXIII, 371 s.; 24 cm. - (Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi yayınları no. 461)
Bibliyografya: 367-371.ss.
1. HUKUK TARİHİ. - 2. ROMA HUKUKU.
Yer No: 2015/M/1898
Tahiroğlu, Bülent
Roma hukuku dersleri / Bülent Tahiroğlu, Belgin Erdoğmuş. - 2.bsm. - İstanbul: Der Yayınevi, 2001.
XXII, 67 s.; 24 cm. - (Der Yayınevi; yayın no: 265)
İçindekiler: Tarihi giriş. Hukuk tarihi. Genel kavramlar. Usul hukuku
ISBN: 975-353-188-5
1. AYHAN HÜSEYİN ÜLGENAY KOLEKSİYONU. - 2. HUKUK TARİHİ. - 3. ROMA HUKUKU. - 4. ROMA TARİHİ.
Yer No: 2005/M/3553
Akıncı, Şahin
Roma hukuku dersleri : Tarihi giriş ve kaynaklar hukukun genel kavramları şahsın hukuku aile hukuku eşya hukuku usul ve icra hukuku / Şahin Akıncı. - gözd.gçrl.gnlş.2.bsk. - Konya: Sayram Yayınları, 2003.
XX, 364 s.; 24 cm. - (Sayram Yayınları; no. 6)
Bibliyografya: 361-364.ss.
ISBN: 975-6357-05-3
1. ROMA HUKUKU.
Yer No: 715A788
Kavakçı, Yusuf Ziya
Suriye-Roma kodu ve İslam hukuku : : (Macmu'a al-Fıkh sistematiğile) / Yusuf Ziya Kavakçı. - Ankara: Atatürk Üniversitesi, 1975.
XI, 78 s.; 24 cm. - (Atatürk Üniversitesi yayınları; 452. İslami İlimler Fakülteleri yayınları; 3. Araştırma yayınları; no: 3)
Bibliyografya: 77-78.ss.
1. FAHRETTİN KIRZIOĞLU KOLEKSİYONU. - 2. İSLAM HUKUKU. - 3. ROMA HUKUKU.
Yer No: 2015/M/345
Aşkit, Çağatay
Cicero'nun yaşadığı dönemde Roma'da mahkemeler ve dava süreci / Çağatay Aşkit. - In memoriam Filiz Öktem = Filiz Öktem anısına. - Ankara: Ankara Üniversitesi, 2014. - 17-24.ss.
1. MAHKEMELER, İTALYA. - 2. ROMA HUKUKU.
Yer No: 40T105
Avorel, Kerra Tunca
Klasik Roma Hukukunda Neyotiorm Gestio'nun şartları / Kerra Tunca Avorel. - Prof. Dr. Kudret Ayiter Armağanı. - İzmir: Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi, 1988. - 33-114.ss.
1. HUKUK. - 2. ROMA HUKUKU.
Yer No: 40T171
Ayiter, Kudret
Roma hukuku kaynakları ve yorumları, I / Kudret Ayiter. - Prof. Dr. Akif Erginay'a 65'inci Yaş Armağanı. - Ankara: Ankara Üniversitesi, 1981. - 31-40. ss.
1. ROMA HUKUKU.
Yer No: 40T477
Somer, Pervin
Roma hukukunda accessio / Pervin Somer. - Prof. Dr. Fahiman Tekil'in anısına armağan. - İstanbul: Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi, 2003. - 549-569.ss.
1. ROMA HUKUKU.
Yer No: 2010/M/631
Küçük, Eşref
Roma hukukunda Magister Navis'in sözleşmelerinden Exercitor Navis'in sorumluluğu / Eşref Küçük. - Prof. Dr. Mualla Öncel'e armağan. - Ankara: Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi, 2009. - 2.c.(1465-1484.ss.).
1. ROMA HUKUKU.
Yer No: 2011/M/208
Küçük, Eşref
Roma hukukunda Manius Curius davasında (Causa Curiana) vasiyetnamenin yorumu meselesi / konuşmacı: Eşref Küçük; oturum başkanı Lale Sirmen. - Norm Koyma ve Hüküm Verme [2009: Ankara]. - Ankara: Ankara Üniversitesi, 2011. - 411-427.ss.
1. MİRAS HUKUKU. - 2. ROMA HUKUKU.
Yer No: 2011/M/367
Tahan, Duygu
Roma Hukuku'nda Manus'lu evlilikler = "In manu" marriages in Roman law / Duygu Tahan. - Mecmua : Ankara Hukuk Fakültesi öğrencilerinin Fakültelerine armağanı. - Ankara: T.C. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi, 2008. - 409-422.ss.
1. AİLE HUKUKU. - 2. ROMA HUKUKU.


İlk Sayfa | Önceki Sayfa | 111 : 1 - 50 | Sonraki Sayfa | Son Sayfa

AET Rekabet Hukukunda Paralel Ithalatın Kısıtlanmasına İlişkin Anlaşmaların Roma Antlaşmasının 85. Maddesine Aykırılığı 'N.V.I.A.Z. International Belgium S.A. ve Diğerleri V. Komisyon' Kararı Üzerine Gözlemler / Ergun Özsunay. -- İstanbul, 1984.
Iktisat ve Maliye, 31. cilt, 9. sayı, 355-360. sayfa
Alım Satım Bahsinde Roma Hukuku Prensiplerinin Hukukumuza Tesiri / Türkan Rado. -- İstanbul, 1955.
Medeni Hukuk Ordinaryüs Profesörü A. Samim Gönensay'a Armağan, 498-512. sayfa
Dar Anlamda Roma Aile Hukukunun Esasları / Pervin Somer, 2002.
Maltepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 2. sayı
Eski Hukuklar Arasında Roma Hukukunun Bazı Özellikleri / Ziya Umur. -- İstanbul, 1990.
Anadolu Araştırmaları, 12. sayı, 145-156. sayfa
Eski Roma Aile Hukukunda Bazı Evlenme Şekilleri / Türkan Rado Bosman. -- İstanbul, 1942.
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mecmuası, VIII. cilt, 3-4. sayı, 530-544. sayfa
Eski Roma Aile Hukukunda İki Cereyan / H. Levy, Bruhl; çeviren Hüseyin Nail. -- İstanbul, 1940.
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mecmuası, VI. cilt, 1. sayı, 146-155. sayfa
Gaius'a Göre Klasik Roma Hukukunda Furtum Suçu / Türkan Rado. -- İstanbul, 1952.
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 18. cilt, 1-2. sayı, 479-519. sayfa
İhmal ve Teseyyüb Suçlarının Roma Hukukundan Eski Alman Müşterek Hukukuna Kadar Olan Tekamül Seyri / Richard Honig; çeviren Ali Methi. -- İstanbul, 1935.
Capitolivm, II. cilt, 1. sayı, 39-67. sayfa
Roma Hukuku ve Tarihi Tekkikleri
İmparator Iustinhiaus ve Roma Hukukunun Tedvini / Saluatone Riccobono. -- İstanbul, 1934.
Capitolivm, 1. cilt, 1. sayı, 27-40. sayfa
Roma Hukuku ve Tarihi Tekkikleri
İslam Hukuku ile Roma Hukukunun Münasebetleri / Hasan Tanrıöver. -- İstanbul, 1972.
Fikir ve Sanatta Hareket, 7. cilt, 83. sayı, 31-38. sayfa
İslâm Hukuku ve Roma Hukuku / Yusuf Ziya Kavakçı. -- İstanbul, 1969.
İslâm Medeniyeti [İslâm Medeniyeti Mecmuası], II. cilt, 17. sayı, 15-19. sayfa
İslam Hukukunun Hususiyetleri ve Roma Hukuku ile Münasebeti / Hayreddin Karaman. -- Ankara, 1973.
Diyanet İlmi Dergi [Diyanet İşleri Başkanlığı Dergisi], XII. cilt, 1. sayı, 33-37. sayfa
İslam Hukukunun Roma Hukundan İltibasta Bulunduğu İddiası / S. V. Fitzgerald; çeviren Bilge Umar. -- İstanbul, 1964.
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mecmuası, XXIX. cilt, 4. sayı, 1128-1154. sayfa
İstanbul'un Roma Hukuku ve Hukuk İlminin Tarihçesi İtibariyle Haiz Olduğu Ehemiyet / Richard Honig. -- İstanbul, 1934.
Capitolivm, 1. cilt, 1. sayı, 9-17. sayfa
Roma Hukuku ve Tarihi Tekkikleri
Klasik Roma Hukuku İlminde Şerhler Sistemi / Vincenzo Arangio-Ruiz; çeviren Türkan Rado. -- İstanbul, 1953.
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mecmuası, XIX. cilt, 1-2. sayı, 459-465. sayfa
Klasik Roma Hukukunda Negotiorum Gestio'nun Şartları / Kerra Tunca Avorel. -- İzmir, 1988.
Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 3. cilt, 1-4. sayı, 33-114. sayfa
Klasik Roma Hukukunun Teşekkülünde Hususi Hakimlerin Oynadıkları Rol / Paul Collinet; çeviren Edip Serdengeçti. -- İstanbul, 1935.
Capitolivm, II. cilt, 3-4. sayı, 251-261. sayfa
Roma Hukuku ve Tarihi Tekkikleri
Osmanlı Devletinde Laiklik ve Hukukun Romanizasyonu / İlber Ortaylı. -- Ankara, 1997.
Erdem : Atatürk Kültür Merkezi Dergisi, IX. cilt, 27. sayı, 1201-1208. sayfa
Roma Ceza Hukuku ve Ceza Usul Hukukuna Bir Kuş Bakışı / A. Wilinski; çeviren Belgin Erdoğmuş. -- Diyarbakır, 1983.
Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 1. sayı, 329-335. sayfa
Roma Hukuku Bugünkü Önemini Nelere Borçludur / Saffettin Pınar. -- İstanbul, 1936.
Yücel Aylık Kültür Mecmuası, 2. cilt, 12. sayı, 213-217. sayfa
Roma Hukuku Eğitimi / Carl Ott; çeviren Bülent Tahiroğlu. -- İstanbul, 1988.
Hukuk Araştırmaları, III. cilt, 1. sayı, 40-46. sayfa
Roma Hukuku İslam Hukukuna Tesir Etmemiştir / Şakir Berki. -- İstanbul, 1956 / 1957.
İslam, 1. cilt, 8. sayı, 17-18. sayfa
Roma Hukuku İslam Hukukuna Tesir Etmiştir / Kemal Kuşçu; tanıtan C. A. Nallino. -- Ankara, 1957.
İslam, I. cilt, 10. sayı, 19-20. sayfa
Roma Hukuku Sahasında Bazı Yeni Görüşler / Türkan Rado. -- İstanbul, 1964.
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mecmuası, XXIX. cilt, 4. sayı, 1089-1101. sayfa
Roma Hukuku Tenkidi Dolayısıyla / Şakir Berki. -- Ankara, 1956.
Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, XIII. cilt, 3-4. sayı, 230-275. sayfa
Roma Hukuku ve Bugünkü Hukuk / Kuet Ayiter. -- İzmir, 1981.
Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 2. cilt, 2. sayı, XIII-XIX. sayfa
Roma Hukuku ve İngiliz Hukuku / Andreas B. Schwars; çeviren Bülent Duran. -- İstanbul, 1945.
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mecmuası, XI. cilt, 3-4. sayı, 180-202. sayfa
Roma Hukuku ve Şark Hukukları / Evaristo Carusi. -- İstanbul, 1935.
Capitolivm, II. cilt, 3-4. sayı, 201-239. sayfa
Roma Hukuku ve Tarihi Tekkikleri
Roma Hukuku ve Yeni Devletler / Rene Dekkers; çeviren Bülent Tahiroğlu. -- İstanbul, 1969.
Mukayaseli Hukuk Araştırmaları Dergisi, 3. cilt, 5. sayı, 339-345. sayfa
Roma Hukukuna Göre / Hulusi Selek. -- İzmir, 1935.
İzmir Barosu Dergisi, 2. sayı, 138-146. sayfa
Roma Hukukuna Göre Aile Müessesi / Hulusi Selek. -- İzmir, 1936.
İzmir Barosu Dergisi, 2. cilt, 6. sayı, 214-232. sayfa
Roma Hukukunda Akit Benzerleri / Mustafa Dural. -- İstanbul, 1968.
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mecmuası, XXXIII. cilt, 3-4. sayı, 257-272. sayfa
Roma Hukukunda Alın Satım Aktinde Hasarın İntikali / Kudret Ayiter. -- Ankara, 1957.
Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 14. cilt, 1-4. sayı, 122-142. sayfa
Roma Hukukunda Ayni Haklar / Şakir Berki. -- İstanbul, 1948.
Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 5. cilt, 1-4. sayı, 323-375. sayfa
Roma Hukukunda Azad Etmenin Tahditleri / Bülent Tahiroğlu. -- İstanbul, 1973.
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mecmuası, XXXVIII. cilt, 1-4. sayı, 521-546. sayfa
Roma Hukukunda Borcun Teminatlarından Kefalet / Bülent Tahiroğlu. -- İstanbul, 1977.
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mecmuası, XLII. cilt, 1-4. sayı, 323-340. sayfa
Roma Hukukunda Cebri İcra Usullerinin İntifası / Türkan Rado. -- İstanbul, 1944.
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mecmuası, X. cilt, 1-2. sayı, 229-240. sayfa
Roma Hukukunda Cihazın Azami Miktarı ve Lex Cincia'ya Göre Lüzumundan Fazla Hediyeler / Kudret Ayiter. -- İstanbul, 1954.
Annales de la Faculté de Droit d'Istanbul, IV. cilt, 5. sayı, 204-213. sayfa
Roma Hukukunda Cumhuriyet Devri Sonuna Kadar, Kadının Hukuki Durumu / Robert Villers; çeviren Bülent Tahiroğlu. -- İstanbul, 1974.
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mecmuası, XXXIX. cilt, 1-4. sayı, 427-438. sayfa
Roma Hukuku'nda Eksik Borç, (Obligatio Naturalis) Olarak Doğan Borçlar / Haluk Emiroğlu, 2002.
Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 51. cilt, 4. sayı
Roma Hukukunda Error in Materia ve Error in Substantia / Yusuf Büyükay. -- Erzincan, 2001.
Atatürk Üniversitesi Erzincan Hukuk Fakültesi Dergisi, V. cilt, 1-4. sayı
Roma Hukukunda Hukuki Muameleye Dair / Henry Levy Bruhl; çeviren Türkan Bosmon. -- İstanbul, 1940.
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mecmuası, VI. cilt, 2-3. sayı, 589-597. sayfa
Roma Hukuku'nda İkametgah (Domıcılıum) Kavramı / A. Nadi Günal, Erkan Küçükgüngör. -- Ankara, 1997.
Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 46. cilt, 1-4. sayı, 121-127. sayfa
Roma Hukuku'nda Kazandırıcı Zamanaşımı ile Mülkiyetin İktisabının Yeri ve Önemi / A. Nadi Günal. -- Ankara, 1998.
Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 47. cilt, 1-4. sayı, 119-136. sayfa
Roma Hukukunda Mahkumiyet Kararına Rağmen Borcun İfa Edilmemesinin Borçlu Bakımından Sonuçları / Pervin Somer. -- İstanbul, 1994.
Hukuk Araştırmaları, VIII. cilt, 1-3. sayı, 293-312. sayfa
Roma Hukukunda Maldaki Ayıplardan Dolayı Satıcının Mesuliyeti / Türkan Rado. -- İstanbul, 1945.
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mecmuası, X. cilt, 3-4. sayı, 604-619. sayfa
Roma Hukuku'nda Mülkiyetin Devir İşlemlerinden Biri Olan Traditio'nun Sebebe Bağlılığı (Lusta Cuasa Traditionis) / Arzu Oğuz. -- Ankara, 1998.
Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 47. cilt, 1-4. sayı, 49-83. sayfa
Roma Hukukunda Nişanlanma / Belgin Erdoğmuş. -- İstanbul, 1991.
Argumentum, 2. cilt, 16. sayı, 238-240. sayfa
Roma Hukukunda Müessesesi / Özcan Karadeniz. -- Ankara, 1968.
Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 25. cilt, 3-4. sayı, 179-194. sayfa
Roma Hukukunda Tahkim (Compromissum) / Erkan Küçükgüngör. -- Ankara, 1998.
Banka ve Ticaret 
Hukuku Dergisi, 19. cilt, 3. sayı, 137-150. sayfa
İlk Sayfa | Önceki Sayfa | 111 : 50 - 100 | Sonraki Sayfa | Son Sayfa

Roma Hukukunda Usucapio Pro Donato ve Pro Dote / Pertev Subası. -- Ankara, 1944.
Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 1. cilt, 3. sayı, 435-441. sayfa
Roma Hukuku'nda Üst Hakkı (Superficies) / A. Nadi Günal. -- Ankara, 1998.
Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 47. cilt, 1-4. sayı, 107-118. sayfa
Roma Hukukunda Vekaletsiz İş Görme (Negotiorum Gestio) / Nurcan İpek. -- İstanbul, 1991.
Argumentum, 1. cilt, 11. sayı, 168-172. sayfa
Roma Hukuku'nda Yargıcının Reddi (Recusatio) / Özlem Söğütlü Erişgin, 2002.
Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 51. cilt, 1. sayı
Roma Hukukunun Başlangıcı / Kevork Acemoğlu. -- İstanbul, 1963.
Annales de la Faculté de Droit d'İstanbul, XIII. cilt, 19. sayı, 186-191. sayfa
Roma Hukuku'nun Bilgi Kaynaklarından Corpus Iuris Civilis ve Türkiye'de Hukuk Resepsiyonu / Haluk Emiroğlu, 2002.
Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 51. cilt, 3. sayı
Roma Hukukunun Bir Prensibi / F. Schulz; çeviren B. Erdoğmuş. -- İstanbul, 1977.
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mecmuası, XLII. cilt, 1-4. sayı, 603-610. sayfa
Roma Hukuku'nun İslam Hukuku Üzerine Tesiri Konusunda Şarkiyatçıların Görüşleri / Şükrü Selim Has. -- İstanbul, 2004.
İslam 
Hukuku Araştırmaları Dergisi, 4. sayı, 337-351. sayfa
Roma Hukukunun Kaynakları Bakımından Vukua Gelen Tarihi Gelişme / Recai G. Okandan. -- İstanbul, 1952.
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 18. cilt, 1-2. sayı, 454-478. sayfa
Roma Hukukunun Prensiplerinden Sadakat / Fritz Schulz; çeviren Belgin Erdoğmuş. -- İstanbul, 1982 / 1983.
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mecmuası, XLVIII-XLIX. cilt, 1-4. sayı, 389-396. sayfa
Roma Hukukunun Tekamül Tarihi / İhering; çeviren Es. Arsebük. -- İstanbul, 1935.
Adliye Ceridesi, 4. sayı, 222-242. sayfa
Roma Medeni Usul Hukukunun Ana Hatları Törenden Şekle; Hususi Adaletten Devlet Adaletine / Selçuk Öztek. -- İstanbul, 1985.
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mecmuası, LI. cilt, 1-4. sayı, 335-372. sayfa
Roma Miras Hukuku'na Genel Bir Bakış ve Vasiyet Yolu ile Miras / A. Nadi Günal. -- Ankara, 1995.
Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 44. cilt, 1-4. sayı, 425-442. sayfa
Roma Miras Hukukunun Ana Hatları / Ziya Umur. -- İstanbul, 1965.
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mecmuası, XXXI. cilt, 1-4. sayı, 159-195. sayfa
Roma Vasiyet Hukukunda Falsa Demonstratio / Hans Josef Wieling. -- Erzincan, 2001.
Atatürk Üniversitesi Erzincan Hukuk Fakültesi Dergisi, V. cilt, 1-4. sayı
Roma ve İslam Hukukları: Roma Hukukunun İslam Hukuku Üzerinde Tesiri oldu mu. -1- / Kemal Kuşcu. -- İstanbul, 1957.
Sebilü'r-Reşad, XI. cilt, 259. sayı, 135-136. sayfa
Roma ve İslam Hukukları: Roma Hukukunun İslam Hukuku Üzerinde Tesiri oldu mu. -4- / Kemal Kuşcu. -- İstanbul, 1958.
Sebilü'r-Reşad, XI. cilt, 262. sayı, 190-191. sayfa
Roma ve İslam Hukukları: Roma Hukukunun İslam Hukuku Üzerinde Tesiri oldu mu. -5- / Kemal Kuşcu. -- İstanbul, 1958.
Sebilü'r-Reşad, XI. cilt, 263. sayı, 206-207. sayfa
Roma ve İslam Hukukları: Roma Hukukunun İslam Hukuku Üzerinde Tesiri oldu mu. -2- / Kemal Kuşcu. -- İstanbul, 1958.
Sebilü'r-Reşad, XI. cilt, 260. sayı, 152-153. sayfa
Roma ve İslam Hukukları: Roma Hukukunun İslam Hukuku Üzerinde Tesiri oldu mu. -3- / Kemal Kuşcu. -- İstanbul, 1958.
Sebilü'r-Reşad, XI. cilt, 261. sayı, 171-172. sayfa
Roma ve Pandekt Hukukunda Fiducia ve Güvenli Kazandırıcı Hukuki Muameleler / Hans Peter; çeviren Özcan Karadeniz. -- Ankara, 1964.
Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 21. cilt, 1-4. sayı, 529-539. sayfa
Roma ve Türk Hukukunda İnançlı İşlem ve Vekalet Sözleşmelerinin Karşılaştırılması / Arzu Oğuz. -- Ankara, 1989 / 1990.
Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 41. cilt, 1-4. sayı, 225-284. sayfa
Romada ile Hukuku / Şakir Berki. -- Ankara, 1957.
Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 14. cilt, 1-4. sayı, 111-121. sayfa
Roma'da Miras Hukuku / Şakir Bekri. -- Ankara, 1953.
Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 10. cilt, 1-4. sayı, 542-576. sayfa
Roma'lı Mısır Vatandaşının Hukuku / H. J. Wolff. -- İstanbul, 1954.
Annales de la Faculté de Droit d'Istanbul, III. cilt, 4. sayı, 27-35. sayfa
Romanya Ticaret Hukukunda Reform / Sabri Şakir Ansoy. -- Ankara, 1939.
Adliye Ceridesi, 7. sayı, 977-990. sayfa
Romanya'da Çevre Koruma ve Hukuku / Octavian Cioboto. -- Ankara, 1998.
Avrasya Çevre Konferansı, (14-16 Ekim 1997), 73-88. sayfa
Sosyalist Ülkelerde Roma Hukuku / Elemen Polay; çeviren Belgin Erdoğmuş. -- İstanbul, 1971.
Mukayeseli Hukuk Araştırmaları Dergisi, 5. cilt, 7. sayı, 229-243. sayfa
Sulla 'Recezione' del Diritto Romano (Nella Visione degli Autori delle Provincie Orientali). Doğu Eyaletlerinin Yazarları Açısından, Roma Hukuku'nun 'İktibası' / Remo Martini; çeviren Özcan Çelebican. -- Ankara, 1995.
Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 44. cilt, 1-4. sayı, 21-40. sayfa
Türk Medeni Hukukunda ve Roma Hukukunda Hükümsüzlük ( =Butlan) / Nevzat Koç. -- İzmir, 1981.
Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 2. cilt, 2. sayı, 127-172. sayfa
Türkiye'de Hukuk Eğitimi Açısından Roma Hukuku Hakkında Bazı Düşünceler / Bülent Tahiroğlu. -- İstanbul, 1995.
Hukuk Araştırmaları, IX. cilt, 1-3. sayı, 319-334. sayfa
Türkiye'de Roma Hukuku Tedkikleri / Şemseddin Talip. -- İstanbul, 1935.
Capitolivm, II. cilt, 1. sayı, 69-77. sayfa
Roma Hukuku ve Tarihi Tekkikleri
Zarar ve Ziyan Tazminatı Hukukunda Nedensellik İlişiği, Roma Hukuku ve Bugünkü Hukukda Adli Takdirlerde Mukayeseli Mülahazlar / Kudret Ayiter. -- İstanbul, 1960.
Annales de la Faculté de Droit d'Istanbul, X. cilt, 15. sayı, 237-254. sayfa
Roma Pozitif Âmme Hukukunda Principatus Devri ve Bu Devrin Karakteristik Vasıfları / Recai G. Okandan. -- İstanbul, 1944.
Tedris Hayatının Otuzuncu Yıldönümü Hatırası Olmak Üzere Medenî Hukuk Ordinaryüs Profersörü Ebül'ula Mardin'e Armağan, 849-963. sayfa
Roma Hukuku'nda Vekalet Sözleşmesi (Mandatum) ve Hukuki İşlemlerde Temsil / Haluk Emiroğlu. -- Ankara, 2003.
Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 52(1). cilt, 101-111. sayfa
Roma Hukuku'nda Boşanma (Divortium) / Fulya İlçin Gönenç. -- Erzincan, 2003.
Atatürk Üniversitesi Erzincan Hukuk Fakültesi Dergisi, VII. cilt, 1-2. sayı, 645-654. sayfa
Roma Hukukunda ve Bazı Çağdaş Hukuk Düzenlerinde Laesio Enormis (Gabin) / Erkan Küçükgüngör, Haluk Emiroğlu. -- Ankara, 2004.
Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 53(1). cilt, 77-87. sayfa
Roma Hukuku'nda Kayyımlık (Cura) Müessesesine Genel Bir Bakış / Seldağ Güneş Ceylan. -- Ankara, 2004.
Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 53(1). cilt, 221-250. sayfa
Roma Hukuku'nda ve Karşılaştırmalı Alacağın Temliki / Mehmet Üçer. -- Ankara, 2005.
Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 54(3). cilt, 397-443. sayfa
Osmanlı Hukukunun Romanizasyonunun Felsefi ve Sosyolojik Alt Yapısı-I (Kıta Avrupasındaki Gelişmeler) / Cengiz Otacı. -- Erzincan, 2005.
Atatürk Üniversitesi Erzincan Hukuk Fakültesi Dergisi, IX. cilt, 3-4. sayı, 291-327. sayfa
Anglo-Amerikan Hukukunda Trust Kavramı, Trust'ın Tarihî Gelişimi ve Roma Hukukuna Dayanan Kıta Avrupası Hukuku Bakımından Değerlendirilmesi / Erkan Küçükgüngör. -- Ankara, 2005.
Banka ve Ticaret 
Hukuku Dergisi, 23(2). cilt, 3-28. sayfa
Roma Haksız Rekabet Hukukuna İlişkin Olarak Actio Servi Corrupti / Gökçe Türkoğlu Özdemir. -- Ankara, 2005.
Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 54(4). cilt, 213-233. sayfa
Roma Hukuku'nda Laesio Enormis ve Karşılaştırmalı Hukuk Açısından Gabin / Mehmet Üçer. -- Ankara, 2005.
Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 54(4). cilt, 521-542. sayfa
Osmanlı Devletinde Hukukun Romanizasyonu / Cengiz Otacı. -- Erzincan, 2006.
Atatürk Üniversitesi Erzincan Hukuk Fakültesi Dergisi, X. cilt, 1-2. sayı, 215-258. sayfa
Roma Hukukunda Hayvanların Yolaçtıkları Zararlarda Doğan Sorumluluk / Gökçe Türkoğlu Özdemir. -- Konya, 2006.
Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 14(2). cilt, 70-96. sayfa
Fahiş Gabin'in (Laesio Enormis) Roma Sözleşmeler Hukukunda Uygulama Alanı ve Fahiş Gabin'e Bağlanan Hukuki Sonuçlar / Murat Topuz. -- İstanbul, 2007.
Maltepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, (1). cilt, 463-495. sayfa
XII. Yüzyıl Rönesansı ve "Yeniden Doğan" Roma'yı Günümüze Bağlayan Son Halka: Pandekt Hukuku / Eşref Küçük. -- Ankara, 2007.
Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 56(4). cilt, 111-122. sayfa
Roma Hukukunda Güç Kullanma / Belgin Erdoğmuş. -- İstanbul, 2007.
Maltepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, (2). cilt, 383-386. sayfa
Roma Usul Hukukunda Litis Contestatio / Güzide Burcu Doğan. -- İstanbul, 2007.
Maltepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, (2). cilt, 373-381. sayfa
Eserin Teslimden Önce Telef Olması ve Roma Hukuku’nun Türk Borçlar Hukuku’na Etkileri / Murat Topuz. -- İstanbul, 2008.
Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Araştırmaları Dergisi, XIV. cilt, 1-2. sayı, 201-236. sayfa
İlk Sayfa | Önceki Sayfa | 111 : 100 - 111 | Sonraki Sayfa | Son Sayfa

Roma Hukukunda Su Hakları / çeviren Güzide Burcu Günveren. -- İstanbul, 2008.
Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Araştırmaları Dergisi, XIV. cilt, 3. sayı, 309-312. sayfa
Roma Hukukunda Kanunlaştırma / Muhammed Tayyib Kılıç. -- İstanbul, 2011.
Maltepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 1-2. sayı, 277-285. sayfa
“Navigare Necesse Est, Vivere Non Est!” Osmanlı ve Günümüz Hukukuna Etki Eden Roma (Bizans) Deniz Ticareti Hukukunun İki Temel Düzenlemesi: ‘Lex Rhodia de Lactu’ ve ‘Actio Exercitoria’ / Eşref Küçük, 2014.
Uluslararası Piri Reis ve Türk Denizcilik Tarihi Sempozyumu 26-29 Eylül 2013, Türk Denizcilik Tarihi, VI. cilt, 249-266. sayfa
Konstantinopolis ve Roma Hukuku / Pervin Somer, 2015.
Antik Çağ’dan XXI. Yüzyıla Büyük İstanbul Tarihi: Siyaset ve Yönetim-I, II. cilt, 442-447. sayfa
Devlet-i Osmaniyede Müsademe-i Hukuk ve Roma Hukuku / Konstantin. -- İstanbul, [1326].
İlm-i Hukuk ve Mukayese-i Kavanin Mecmuası, 17. sayı, 380-390. sayfa
Roma Vatandaş Hukukunun Konusu Olarak Kadın / Hatice Pazal Erdemir. -- İstanbul, 2016.
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Dergisi, 63. sayı, 1-26. sayfa
Roma ve Türk Hukukunda Maldaki Maddi Ayıplardan Dolayı Satıcının Sorumluluğu / Güzide Burcu Doğan. -- İstanbul, 2006.
Doç. Dr. Mehmet Somer’in Anısına Armağan, 561-590. sayfa
Roma Hukukunda Mücerret Borç İkrarı ve Modern Kanunlara Yansıması / Belgin Erdoğmuş. -- İstanbul, 2006.
Doç. Dr. Mehmet Somer’in Anısına Armağan, 619-623. sayfa
Roma Hukukunda Vergi Toplama Şirketleri (Societas Publicanorum veya Societas Vectigalis) / Pervin Somer, Fulya İlçin Gönenç. -- İstanbul, 2006.
Doç. Dr. Mehmet Somer’in Anısına Armağan, 717-730. sayfa
Devlet-i Osmaniye’de Müsademe-i Hukuk ve Roma Hukuku / Konstantin. -- İstanbul, 1327.
İlm-i Hukuk ve Mukayese-i Kavanin Mecmuası, 21-22. sayı, 685-691. sayfa
Devlet-i Osmaniye’de Müsademe-i Hukuk ve Roma Hukuku / Konstantin. -- İstanbul, 1327.
İlm-i Hukuk ve Mukayese-i Kavanin Mecmuası, 23-24. sayı, 902-906. sayfa


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder