16 Mayıs 2020 Cumartesi

SORUN ÇÖZME KABİLİYETİ TANIMI




SORUN ÇÖZME KABİLİYETİ TANIMI
27.12.2014

1
"Kişiler ve/ya onların -çeşitli anahtarlara göre- bir araya gelmiş topluluklarının karşılaşabildikleri çeşitlirahatsız edicilik derecesindeki durumları, daha az rahatsız edici başka durumlara çevirebilmekabiliyetine ise Sorun Çözme Kabiliyeti (SÇK veya kısaca ÇK) denilebilir." http://tinaztitiz.com/wp-content/uploads/2012/05/Sorun_Cozme_Kabiliyeti_Yukselirmi.pdf
2
"SÇK
Teker teker kimi sorunların çözümündeki başarı (veya başarısızlıklar) ile tüm sorunlardaki belirgin başarı (veya başarısızlık) arasında önemli birnitelik farkı vardır.
SÇK, tüm sorunlardaki başarının bir ölçütü olarak kullanılan bir deyim olarak anlaşılmalıdır. Bir birey, kurum, kesim ya da bunlardan oluşantoplumun SÇK, karşılaşabilecekleri "sorunlarla başa çıkabilme düzeyi"ni ifade eden göreceli bir terimdir.
Mutlak bir SÇK'nden söz edilemez; ancak bir diğer birey, kurum, kesim ya da topluma göre SÇK söz konusu olabilir. SÇK'nin doğrudanölçülendirilebilmesi mümkün olmayıp ancak bir istatistiki kararlılıktan söz edilebilir. Örneğin bir kurum karşılaştığı sorunlarla başetmekte genelde(istatistiksel olarak anlamlı sayılabilecek bir tekrarlılıkta) yetersiz kalıyor, bir diğer benzer kurum daha az yetersizlikle karşılaşıyorsa; ilk kurumunSÇK düşüktür denilebilir.
Bu açıklamanın ışığı altında şu basit tanım yapılabilir: Bir toplumun karşılaştığı sorunlar karşısında, karşılaştırılabilir toplumlara göre, süreklidenilebilecek şekilde daha fazla zarar görmesi hali." http://www.beyaznokta.org.tr/cms/images/201004201410_SCK_Notlar13.0.pdf
3
"Sorun Çözme Kabiliyeti (Bağışıklık Sistemi)
Sorun Çözme Kabiliyeti (SÇK) nedir?
SÇK, sorunların köklerini doğru teşhis etmek ve kaynaklarını bu kök sorunlara tahsis edebilme becerisine sahip olmak demektir. Toplumumuz ise, maddi ve manevi enerjisinin çoğunu, sorunların işaretleri (semptomları) ile boğuşmaya harcamak gibi olumsuz bir alışkanlığa sahiptir. Bu alışkanlığın değiştirilmesi, varlığımızı sürdürebilme ile neredeyse eş anlamlıdır.
Çağdaş toplumlar, sorunları bulunmayan değil onları çözebilen toplumlardır. Toplumumuz da çağdaş olma arzusundaysa onları çözmek, çözmek için anlamak, anlamak için anladığını sanmaktan vazgeçmek ve bunun için de onları anlayabilmek için bir metotlar dizisi (adına bilim diyemesek de) geliştirmek zorundadır.
Sorunlardan yakınan ve bunların çözümüne katkıda bulunmak isteyenlerin benimseyebilecekleri çeşitli yollar vardır.
Bunlardan biri, sorunların kimyasını öğrenmektir: Çok sayıdaki “Hayalet (phantom) Sorun”un, hangi kök (root) sorunlarca oluşturulduğunu, bunların, aralarında nasıl yeni bileşikler yaparak çoğaldıklarını, olumsuzluk üreten bir “sebep-sonuç” döngüsünün nasıl olumluya çevrilebileceğini anlamak ve bunlara göre yaratıcı çözüm geliştirme becerisi geliştirmek, bu yolda ilerleyen kişi ya da kuruluşlara yardım etmek ve de örgütlenmek bir yoldur."" http://www.beyaznokta.org.tr/kavrasimlarimiz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder