4 Mayıs 2020 Pazartesi

SULTANAHMET'TEKİ MİLİON TAŞI İÇİN BAZI ALINTILAR




SULTANAHMET'TEKİ  MİLİON TAŞI İÇİN BAZI ALINTILAR
2015

Milion Taşı İçin Kullanılan Kilit Kelimeler
·          Sıfır noktası
·          Sıfır taşı
·          Milenyum taşı
·          Milyon taşı
·          Million taşı
·          Menzil taşı
Aşağıdaki anlatımlardan çıkardığım sonuç:
Sıfır noktası=sıfır taşı=milenyum taşı=milyon taşı=million taşı
“İstanbul'da Sultan Ahmet Meydanı'nda, Yerebatan Sarnıcı'nın girişinin yanında.
-----------------------------------------------------------
1/ SIFIR TAŞI /
İstanbul Ayasofya Meydanı'nda bulunan "Sıfır taşı"yla…
116 yıl öncesine kadar, dünyanın "sıfır" noktası İstanbul'un Sultan Ahmet Meydanı idi.
İstanbul sadece Osmanlı'nın başkenti olmamıştır. İstanbul, yaklaşık 1.500 yıldır dünyanın başkentidir. Dünyanın "sıfır noktası" kabul edilmiştir. Bizans ve Roma'ya başkentlik yapmış, tüm dünya, saatini İstanbul'a göre ayarlamıştır. 1884 yılına kadar tüm dünya, saatini İstanbul'a göre ayarlardı. Arzın merkezini simgeleyen "milyon taşı", bir diğer adıyla "sıfır taşı" buradadır.
Yaklaşık 1500 yıldır, dünyanın saatini ayarlarken merkez kabul ettiği taş, İstanbul'da, ama çok az insan biliyor bunu. İstanbul'da Sultan Ahmet Meydanı'nda, Yerebatan Sarnıcı'nın girişinin yanında. 
Bu taş aynı zamanda uzaklıkların hesaplanmasında da "merkez"di. 
"Sıfır Taşı"nın Kısa Tarihi
"Sıfır Taşı", İstanbul'da, Aya Sofya camii karşısında Sultanahmet Meydanı'nın kuzeybatı köşesinde Yerebatan Sarnıcı'nın girişinin yakınında, tramvay yolunun yanında bulunur. 
Bizans İmparatorluğu'nda Konstantinopolis şehrine ulaşan tüm Antik Roma yollarının başlangıç noktası ve dünya üzerindeki diğer şehirlerin bu şehre olan uzaklığının hesaplanmasında kullanılan sıfır noktasıdır.
İmparator I. Konstantinus tarafından 4. yüzyılda yerleştirildiği kabul edilir. Bazı tarihi kaynaklarda, Ayasofya'da yapılan kimi imparatorluk törenlerinin kiliseden sonra bu anıt taşın altında devam ettiği yazılmıştır.

Dünya İstanbul'un Doğusu Ve Batısı Diye İkiye Ayrılırdı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş konuyla ilgili, "1884 yılına kadar İstanbul Yerebatan Sarayı'nın önündeki milenyum taşı ve Ayasofya kubbesinin üzerindeki hilalin içinden geçtiği var sayılan meridyen 'sıfır' numaralı meridyen idi. Haritalar buna göre yapılır, saatler buna göre ayarlanır, yön buna göre tayin edilirdi, Doğu Roma, Batı Roma gibi... İşte bu yüzden bir tarihçiye göre, dünya, 'İstanbul'un doğusu' ve 'İstanbul'un batısı' diye ikiye ayrılır. 
milyon taşı
başlangıç, sıfır noktası, eski dünyanın ortası. dünya üzerindeki diğer şehirlerin bu şehre olan uzaklığının hesaplanmasında kullanılan sıfır noktasıydı.
yerebatansarnıcı'nın yanında doğu roma döneminden kalma bir anıttır. "anıt dördüncü yüzyılda şehre adını vermiş birinci konstantin tarafından dikilmiştir. anıt sıfır noktası kabul edilirmiş ve üzerinde imparatorluğun önemli şehirlerine olan uzaklıklar yazılıymış. o zamanlarda roma imparatorluğu dışındaki devletler henüz yol ve su kemeri gibi temel medeniyet ölçütü sayılabilecek altyapı yatırımları yapmaktan büyük ölçüde acizlerdi, roma imparatorluğunun dört yöne yaptığı yollar başkent roma'ya geliyor ve hepsi forum'da, şehrin merkezindeki bu anıtta birleşiyordu. tüm yollar roma'ya çıkar sözü burdan gelir."
“Bir sonraki durak: Dünyanın merkezi. Kim bilir siz de bizim gibi kaç kere geçtiniz yanından, dünyanın sıfır noktasında olduğunuzu bilmeden. Sözünü ettiğimiz yer, bir süre önce İBB Başkanı Kadir Topbaş’ın yaptırdığı düzenlemeyle ortaya çıkardığı Doğu Roma’dan kalma bir anıt: Million Taşı. Eskiden seyyahlar, gezginler, tacirler dünyada bulundukları konumlarını belirlemek için Sultanahmet’teki Million (sıfır taşı) Taşı’na uzaklığına göre kendilerini konumlandırırlarmış.”
Milyon taşı
Milyon taşına ait kalıntı
Milyon taşı (Yunanca: Μίλ(λ)ιον / Milion), İstanbul'da Doğu Roma döneminden kalma bir anıttır.
1 Yeri
2 Tarihçesi
3 Ayrıca bakınız
4 Dış bağlantılar
İstanbul Fatih (eskiden Eminönü idi) ilçesi Cağaloğlu semtinde yer almakta olup Aya Sofya camii karşısında Sultanahmet Meydanı'nın kuzeybatı köşesinde Yerebatan Sarnıcı'nın girişinin yakınında, tramvay yolunun yanında bulunur.
Bizans İmparatorluğu'nda Konstantinopolis şehrine ulaşan tüm Antik Roma yollarının başlangıç noktası ve dünya üzerindeki diğer şehirlerin bu şehre olan uzaklığının hesaplanmasında kullanılan sıfır noktasıdır
“Ta ki 1884’e kadar Sömürgeci İngilizler çaldılar Ayasofya’nın Kubbesinin hilalinden geçen Yere Batan Sarayı’nın önündeki Milenyum Taşı’nı ve götürüp Greenwich’e diktiler.”
“İstanbul'un ortası…
     Malik Aksel, “Şehzade Camii'nin Vefa'ya dönen köşesinde somaki bir mermer sütun vardır. Bu sütunun alt kısmı yolun yükselmesi dolayısıyla toprağa gömülmüş haldedir. Bu somaki sütun üzerinde görülen demirden bir mil onun kendi çevresinde döndüğünü gösterir. Halk bu sütunun İstanbul'un ortasına işaret olduğuna inanırdı. Bu düşünceyle haritaya bakıldığı zaman eski İstanbul'un ortasının bu bölgeye rastladığı gerçeğine varılır” diyor, İstanbul'un Ortası adlı kitabının girişinde.
Selçuk Altun, “Bizans'ın ortası” diye nitelese de Sultanahmet'teki Milenyum' taşı Dünyanın ortası kabul edilir. Bilindiği gibi egemenler her zaman ve hep merkezde olduklarını iddia ederler (laf aramızda ispatlarlar da, her fırsatta). Menzil taşıdır o. Uzaklığı belirlemek, mesafeleri bilebilmek adına dikilmiş ve unutulmuştur. Çoğunlukla turistleri görürüz önünde, çevresinde… Bizimse, hani padişahın Bergama Sunağı'ndaki gibi 'altınları alın, taşları bırakın' dediği gibi pek ilgimizi çekmez.”
1. Ayasofya’ya sırtınızı dönerseniz sağ çaprazınızda oldukça mütevazı bir dikilitaş görürsünüz. Bu dikilitaş, Doğu Roma İmparatorluğu döneminde tüm uzaklıkların başlangıç noktası olarak bilinirdi. Ülkedeki tüm uzaklıklar, bu taş merkez alınarak ölçülürdü. Bir parçası günümüze varabilen bu taşın adı nedir?
Sıfır Taşı
Million Taşı
Millenium Taşı
İmparator Taşı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder