12 Mayıs 2020 Salı

ÜLKEMİZİN BİBLİYOGRAFYA SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ



ÜLKEMİZİN BİBLİYOGRAFYA SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

“İSAM, İSAR ve Kahire Yazma Eserler Enstitüsü (Ma'hedü'l-Mahtûtâti'l-Arabiyye) işbirliğiyle düzenlenen Uluslararası Katip Çelebi: İslâm Medeniyeti’nde Bibliyografya ve İlimler Tasnifi Sempozyumu, 6-8 Mart 2015 tarihleri arasında İSAM Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen sunumlarla tamamlandı.”. http://www.isam.org.tr/index.cfm?fuseaction=objects2.detail_content&cid=1061&cat_id=3&chid=29
Aşağıdaki başvuruyu, yukarıda adı geçen sempozyum yönetimine göndermiştim. Başvurum kabul görmemişti.
----------------------.

Ön-Bildirimizin başlığı; "Ülkemizin bibliyografya sorunları ve çözüm önerileri"dir. Öneride 33 yıllık tecrübeden gelen birikim (know-how) doğrultusunda gözlemlerimiz ayrıntılı bir şekilde ifade edilmeye çalışılacaktır.  Bildiride ayrı bir bölümde "Katip Çelebi İçin Yapılması Gerekenler" ele alınacaktır.

Giriş
Katip Çelebi anıt eseri Keşf-el-Zünunile, bibliyografya alanımıza; bilgiye, bilime önem veren vizyonuyla, 17. Yüzyılda sorunsuz bir büyük başlangıç yapmıştır.
Bildirimiz iki bölümden meydana gelmektedir.
1)   Sorunlar
Ülkemizde bibliyografya alanındaki sorunların dökümünün yapılması amaçlanmıştır.
“Bibliyografya sorunlarımızı listelemek konusunda duyarlı davranılıp davranılmadığını tespit etmek” bildirinin hedeflerinden birisidir.
Bunun İçin;
Literatür taraması yapılmıştır. Bu kapsamda mevcut kütüphanecilik kaynakçaları incelenmiştir. Ayrıca “kütüphanecilik meseleleri” konulu yayınlara da başvurulmuş, bunlar içinde “bibliyografya sorunları” konusuna değinilip değinilmediği araştırılmıştır. Bunun dışında diğer bütün kütüphanecilik literatüründe yer alan kitap, makale ve tezler içlerinde “bibliyografya sorunları” konulu cümlelerin ve bölümlerin tespiti bildirimizin kapsamı dışındadır.
Google üzerinde de aramalar yapılmıştır.
Daha sonra bibliyografya sorunları ve çözüm önerileri konusunda tespit edilen yayınların içeriği her bir yayın için değerlendirilmiştir.
Ayrıca bibliyografya sorunlarımız konusundaki yayınların listesi bildiride verilmiştir.
Literatürün sayısal durumu tablolaştırılmıştır.
Bildirinin sonunda EK bölümünde, tespit edilen her bir yayında bibliyografya sorunlarına ilişkin olarak geçen ifadelere yer verilmiştir.
33 yıllık tecrübeden gelen birikim (know-how) doğrultusunda bibliyografya sorunlarıkonusunda şahsi gözlemlerimiz ayrıntılı bir şekilde listelenerek ifade edilmeye çalışılmıştır.
2)   Öneriler
Ülkemizde bibliyografya alanına ilişkin literatüre geçen önerilerin dökümünün yapılması amaçlanmıştır. Yukarıdaki yöntemle ilgili literatürün durumu tespit edilmiştir.
Daha sonra şahsi önerilerimiz sıralanmıştır.
Çalışmamız sistematik bir bakış açısıyla, kavramsal çerçeve çizmeyi ve bibliyografya alanında farkındalık yaratılmasına katkıda bulunmayı hedeflemektedir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder