28 Ağustos 2024 Çarşamba

[Osman Nuri Ergin Hakkında Alıntı]

 

[Osman Nuri Ergin Hakkında Alıntı]

25.1.2023

1

·         “İşte belediyeciliği,

·         işte kimsenin aklına gelmiyen İstanbul'un öneminin çevre ve tarih şuuru içinde ele alınışı,

·         unutulan arşivlere kucakaçışı,

·         maarif müesseseleri ve tarihi ile mesai arkadaşlarına olan vefası”

………………..

“Hatta 1925'de Yahya Kemal'in öncülüğünde ileri sürülen 'Mektepten Memlekete' akımının önderi bir bakıma O. Nuri Ergin'dir. Şehremini Cemil (Topuzlu) Paşa ile İstanbul'un tanzimi, Belediye Mecmuası'nın çıkarılması ile bu yöndeki gayretleri sadece İstanbul'a sıkışıp kalmadı. Büyük yerleşim yerlerine Bursa, Edirne'ye de bu gözle eğildi. Tarihi eserlerin kurtarılması üzerine sarfettiği emek ve titiz araştırıcı ruhu ile kaleme aldığı yazılarla çok şey kaybolmaktan kurtulmuştu.

……………………

“Zamanında pek az insana nasip olan bir sezişle bu arada, pek rahatlıkla, Muallim Cevdet ve Süheyl Ünver ile birlikte, Türk tarihinde sürekliliği savundu. Tarihi kopukluluğa, nesiller arası yabancılaşmaya mani olmak için çevre-tarih şuuruyla işlediği eserlerini peşpeşe yayınladı. İstanbul sokaklarını Türk büyüklerinin isimleriyle donattı. Beş ciltlik “Mecelle-i Umur-u Belediye” sahasında tektir. “Türkiye Maarif Tarihi” arşive inmenin zaruriyetine inanmanın bir ürünü olup, önemli bir araştırmadır. “Muallim Cevdet: Hayatı ve Kütüphanesi” ise muhalled bir eserdir. Nihayet, Tanrı uzun ömür versin, Süheyl hocamızın cevher-i aslisinin ne olduğunu bize tanıtan da Osman Nuri Ergin'dir.

Türk tarihi aşığı, İstanbul dostu, beledi hizmetlerle halka ulaşmanın öncüsü, nihayet “kendinde 'ben'” fikrine sahip gönül adamı, bu büyük ve mümtaz insan, bütün bu imkansızları nasıl başardı? Hiç şüphesiz o bize dünyada sadece çalışmanın mükafatsız kalmayacağını ögretti.

Gönüllerimizi sönmiyen bir ışıkla aydınlatacak olan Osman Nuri Ergin'in aziz hatırası önünde saygı ile eğilirim.”

………………………

[Osman Nuri Ergin Hakkında Alıntı]

Sayfa: 253-254;

 





Ahmed Güner SAYAR: Osman Nuri Ergin ve Çağdaş Türk Düşüncesindeki Yeri.  Yıl 1992, Cilt 0, Sayı 2, 0 - 0, 28.12.2011. (17 Mayıs, 1983 tarihinde İ.Ü. Siyasal Bilimler Fakültesinde verilen konferans)

https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/5494

 

2

Hayatı dürüstlük ve tevazu içinde geçmiş, ilim sahibi herkese saygı göstermiş ve fikirlerinden faydalanmayı hiçbir zaman ihmal etmemiştir. İstanbul Üniversitesi’nde tasavvufun felsefe ile birlikte okutulmasını savunan, felsefe ile tasavvuf arasında kesin fakat sağlıklı bir sınır çizen Ergin’in tasavvuf düşüncesinin şekillenmesinde dönemin önemli tasavvufî şahsiyetlerinden olan Abdülaziz Mecdi Efendi ile İsmail Fenni ve Ahmed Naim beylerin büyük etkisi olmuştu. Ergin’in bir başka cephesi de İslâmiyet’le laiklik arasında yakınlık kurmaya çalışmasıdır. 1940’lı yıllarda laik demokrasiyi savunan Ergin’in demokrat kimliğinin altında belediyeciliği bulunmaktadır. Belediyede geçirdiği uzun yıllar ona merkezî idarenin yanı başında sivil bir idarenin lüzumunu öğretmiştir.

Osman Nuri Ergin yayımladığı eserlerle Türk toplumunda tarihî kopukluğa, nesiller arası yozlaşmaya ve yabancılaşmaya engel olmaya çalışmıştır. Türk kültür ve irfan hayatının inançlı bir savunucusu olan Ergin’de içe dönük bir inanç adamlığıyla, maddeyi insana hizmet için yeniden biçimlendiren olgun bir demokrat insan kimliği iç içedir. Osman Nuri taassubun iki yanlı olduğunu söylemiş, aşırı yenilikçi Batıcılar’la aşırı muhafazakârları birbirinin fikrine saygı duymaya çağırmıştır. Sahip olduğu hoşgörüyü tasavvuf terbiyesinden, demokrat kimliği de aşağıdan yukarıya giden sivil yapılanmayı göz önünde tutan iş ve icraat adamlığından alan Ergin’in şahsında görülen bu hareket tarzı, günümüzdeki meselelerin ve kimlik bunalımının aşılmasını sağlayabilecek bir Türk çözümüdür denilebilir. Osman Nuri bir Türk tarihi âşığı, İstanbul’a severek hizmet vermiş bir hemşeri, belediye hizmetleriyle insana ulaşmayı amaç edinmiş bir halk adamıdır.

İstanbul Belediyesi Atatürk Kitaplığı’nın kurulması onun gayretiyle gerçekleşmiş, büyük bir titizlikle topladığı çoğu yazma 11.000 ciltten oluşan kitaplarını bu kütüphaneye bağışlamıştır. Kitaplarının 4000 cildi tasavvufa dair olup bunların 2025’i el yazmasıdır. Osman Nuri Ergin’in belediye kütüphanesine bağışladığı matbu kitapların katalogu Orhan Durusoy tarafından (İstanbul Belediye Kütüphanesi Alfabetik Kataloğu Osman Ergin Kitapları, İstanbul 1953), I. cildi yayımlanan, üç ciltte tamamlanacak yazma eserlerin katalogu da Nail Bayraktar tarafından (Atatürk Kitaplığı Osman Ergin Yazmaları Alfabetik Kataloğu, İstanbul 1993) hazırlanmıştır.”

https://islamansiklopedisi.org.tr/ergin-osman-nuri


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder