18 Temmuz 2020 Cumartesi

ÇELİK GÜLERSOY’UN KATKILARI




ÇELİK GÜLERSOY’UN KATKILARI

Bülent Ağaoğlu
18.07.2020

1
19. Bölüm: Safranbolu’nun  Tanınmasında Çelik Gülersoy’un  Katkıları(Asmazlar Konağı -Safranbolu’da Zaman  Filmi). http://doczz.biz.tr/doc/288675/19.-safranbolu-nun-tan%C4%B1nmas%C4%B1nda-%C3%A7elik-g%C3%BClersoy-un-katk%C4%B1lar%C4%B1

2
Aysel Yılmaz: Akademik Kişiliği ve Yayınları ile Çelik Gülersoy’un Turing’e Katkılarının İncelenmesi.78-91ss. http://www.anatoliajournal.com/kongre_arsivi/lisansustu/lisansustukitaplar/2014a.pdf

3
Doğan Hızlan: Sultanahmet'i Sultanahmet yapan Çelik Gülersoy'dur
Eğer Çelik Gülersoy, kültür yarımadası diye övündüğümüz alandaki binaları onarmasaydı, Sultanahmet semtini bugünkü zenginliğiyle görmemizi sağlayacak şekilde ihya etmeseydi, bugün orası otellerin, kafelerin, lokantaların bu kadar yoğun bulunduğu, gerçek anlamda sembol bir turistik ve sosyal bir semt olmazdı.
17/04/2015 15:43

Sultanahmet'i Sultanahmet yapan Çelik Gülersoy'dur
Doğan Hızlan
Çelik Gülersoy olmasaydı
Eğer Çelik Gülersoy, kültür yarımadası diye övündüğümüz alandaki binaları onarmasaydı, Sultanahmet semtini bugünkü zenginliğiyle görmemizi sağlayacak şekilde ihya etmeseydi, bugün orası otellerin, kafelerin, lokantaların bu kadar yoğun bulunduğu, gerçek anlamda sembol bir turistik ve sosyal bir semt olmazdı.
Kim ne derse desin, bir vitrindir orası!
Bu vitrinin bilhassa içerik olarak en önemli unsurlarından; Soğukçeşme Sokağı'ndaki, Çelik Gülersoy Vakfı'na ait İstanbul Kitaplığı'nın kiralanacağı haberini okuyunca çift taraflı bir üzüntüyü yaşadım. Bu hengâme içerisinde, nitelik olarak zengin ve seçkin bir kitaplığın oradan oraya sürüklenmesi İstanbullu herkesi üzer.
Bir kütüphanesever olarak ise zaten yeni kütüphane yapmıyoruz, eskileri yaşatmak için neden fikirler üretmiyoruz ve olanı da ya kapatıyor ya hukuki ve bürokratik labirentlere gark ediyorlar diye üzülüyorum. Kütüphane Haftası'nda kütüphaneci dostlarım, kaç kütüphanenin kapalı olduğunu, kaç kütüphanede görevli bulunmadığını sayılarla verdiler.
Kişilerin emek ve para vererek biriktirdikleri kitaplardan oluşan kütüphaneler korunmalıdır. Üstelik, İstanbul Kitaplığı, İstanbul'la ilgili kitapların ve belgelerin bulunduğu, İstanbul'u tanımak isteyenlerin yararlandığı bir yer. Bina, vakıf malı olduğu için satılamıyormuş, ancak kiraya verilebiliyor. 10 Nisan 2015 günü internette bir kiralama ilanı çıkmış, ilk gelen talip de kütüphane binasını gezip beğenmiş. Burayı butik otel ya da restoran yapmak istiyorlar. Yani kütüphane kutulara girecek!
Sultanahmet'te restoran ve otel için kala kala İstanbul Kitaplığı'nı mı buldunuz? diye sormak istiyorum sadece!
Kaç kere yazdık, İstanbul'a yeni bir kütüphane yapıldı mı? Hayır. Bu önemli kitaplığın profesyonel kütüphanecilik yaklaşımıyla kullanıma açılabilmesi için nakledileceği bir yer var mı? Belli değil... Bekleyeceğiz.
Okurlarım arasında, bağış yapacak kütüphane arayanlar, bununla ilgili e­posta atanlar oluyor. İstanbul Kitaplığı'na bağış yapılabiliyor. Neden bu kadar önemsiyorum? Sebebi ortada, kent kütüphanesi diyebileceğimiz, arşiv olarak da yararlanılabilecek ve daha da zenginleştirilmesi gereken, İstanbul hakkında bilgi ve belge bulunan başka kaç tane kütüphane var?
Oranın boşaltılmasına bir şartla rıza gösteririm!
Modern bir kütüphane binası yapılır, en yeni kütüphane donanımlarının kullanıldığı bir yer bulunur, ondan sonra denir ki, biz bu değerli kitapları modern bir binaya taşıdık. Bu girişimi ben dahil her kitap seven destekler.
İstanbul Kitaplığı neden bu kadar önemli?
1990 yılında açılan kütüphane, bazıları 1540'larda basılmış nadir baskı kitaplardan 2015 yılında basılmış kitaplara kadar, tamamen ya da kısmen İstanbul ile ilgili yaklaşık 11.000 kitap, sayısız makale, kentin birçok semti ve eski eserleri ile ilgili binlerce fotoğrafı çatısı altında barındırıyor. Ve 25 senedir aynı binada hizmet veriyor. İstanbul Dünya Miras Alanı'nda olan yapı Ayasofya'nın arkasında Soğukçeşme Sokağı'nda bulunuyor.
Sokaktaki evler TURİNG Otomobil Kurumu tarafından restore edilip otel haline getirilmiş ancak iki Osmanlı evi Çelik Gülersoy tarafından bir kütüphane olarak düzenlenmesi amacıyla bu vakfa hediye edilmişti. Çelik Gülersoy binanın mefruşatı ile bizzat ilgilenmişti.
Hafta içi her gün 09.00­12.00/13.00­16.30 arası dışarıya ödünç kitap vermeden ilgilenenlere açık hizmet veriyor. Kitaplık, bilhassa İstanbul tarihi ile ilgili çalışan araştırmacılar ve öğrencilerin sık uğradığı bir yer. Tematik ve bir uzmanlık kütüphanesi olduğu için ayrıca önemli. Ki bölgeyi ziyaret eden turistlerin de uğrak yeri olduğundan şüphem yok.
En kısa sürede bir çözüm bulunmasını bekliyorum. Kıymeti bilinmesi gereken bir kütüphane ile ilgili doğru karar verilip ondan sonra hamle yapılması gerektiğinde hemfikirizdir sanırım... https://www.turizmaktuel.com/haber/sultanahmet-i-sultanahmet-yapan-celik-gulersoy-dur

4
Nuriye Özlem Çuhadar’ın 2005 Tarihli Master Tezinin İlgili Bölümü. (Çelik Gülersoy hakkında yapılan tek tezdir).
“BÖLÜM 4. ESERLERI VE TÜRK KÜLTÜR SANATI’NA YAPTIGI KATKILAR
......................................................................................................................56
4.1. Gerçeklestirdigi Hizmetler.........................................................................56
4.1.1. Türk Kültür ve Sanati Alaninda Gerçeklestirdigi Hizmetler..56
4.1.2. Turizm Alaninda Gerçeklestirdigi Hizmetler..........................102
4.2. Yazdiklari...................................................................................................103
4.2.1. Türk Kültür ve Sanati Ile Ilgili Yayinlari................................103
4.2.2. Turizm Ile Ilgili Yayinlari.........................................................151
4.2.3. Hukuk Ile Ilgilili Yayinlari........................................................152
4.2.4. Diger Konular Ile Ilgili Yayinlari...............................................153
4.3. Aldigi Ödüller............................................................................................154

İçinde: Çelik Gülersoy'un hayatı, eserleri ve Türk kültür sanatına yaptıgı katkıları / The life and works of Çelik Gülersoy and his asistance to Turkish culture and art.
Yazar:NURİYE ÖZLEM ÇUHADAR Danışman: PROF. DR. TAYFUN AKKAYA Yer Bilgisi: Marmara Üniversitesi / Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü / Türk Sanatı Anabilim Dalı Konu:Sanat Tarihi = Art History Yüksek Lisans. Türkçe 2005 201 s.

5

Turing'e Ve Çelik Gülersoy'a Armağan
1990. •   Yayın Yeri •           : İstanbul •             Dili •       : Türkçe •               Cildi
Açıklama:
1986 Yılında İstanbul'da Yaşayan Bir Grup Aydın Kişi,Şehir Yönetiminin Ve İmarının Geçmekte Olduğu Yeni Bir Dönem Sırasında, Turing İle Çelik Gülersoy'a, Kamuoyunda Destek Sağlamak Amacıyla Bir İmza Toplama Kampanyası Yürütmüşlerdir.Toplanan İsim Ve İmzalar Ciltlenmiş Ve Bu Kitap Basılmıştır. ( Kitabın Önsöz Kısmından )

Sayfa Numaraları Yazılmamış, Yaklaşık 150 Sayfa Civardır.
 26X20 CM. 

6

7

8

9

10
“YEM Yayın. 7 Şubat 2017 ·
YEM Yayınlarından çıkan Edebiyatta Mimarlık kitabının projesi olan ve her Salı saat 14.00’de Hikmet Temel Akarsu ve Emre Karacaoglu sunumuyla AÇIK RADYO 94.9’da yayınlanan radyo programımızın bu haftaki konusu tüm yaşamını İstanbul'un estetiğine adamış Çelik Gülersoy ve unutulmaz işleri... Çelik Gülersoy, yaşadığımız şehre benzersiz bir şekilde ruh katan işleriyle sadece çarpıcı restorasyonlar ve reinstitüsyonlar yapmadı; sayısız da kitap yayımladı. İstanbul'un estetiğini korumak adına eşi benzeri görülmemiş bir uyanışı başlattı ve sadece sözle değil uygulamalarıyla da çığır açtı. Bu hafta Çelik Gülersoy'un hayranlık uyandıran uygulamalarını hayata geçirdiği yıllarda “çıraklığını yapmış” Trakya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı, değerli akademisyen Yrd. Doç. Dr. Yılmaz Büktel’le konuşuyoruz... Yayınımızı http://bit.ly/1Z3VEoU linkinden dinleyebilirsiniz.”. https://www.facebook.com/YemYayin/posts/1553402814670658/




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder