20 Temmuz 2020 Pazartesi

RAHMETLİ PROF. DR. HALUK DURSUN’UN SULTANAHMET SOĞUKÇEŞME SOKAĞI İÇİN KÜLTÜR PROJESİ




RAHMETLİ PROF. DR. HALUK DURSUN’UN 

SULTANAHMET SOĞUKÇEŞME SOKAĞI İÇİN KÜLTÜR PROJESİ


Bülent Ağaoğlu

20.07.2020

1990 yılında resmi açılışı yapılan Çelik Gülersoy’un eseri İstanbul Kitaplığı 2015 yılında kurduğu Vakfın  2 yöneticisi tarafından 49 yıllığına kiraya verilmek istenmiş, bu ATAK; 3. Yönetim Kurulu Deniz Yalav’ın kahraman mücadelesiyle engellenmiş ve "bina kütüphane fonksiyonu dışında kullanılamaz" anlamında tapuya şerh düşülmüştü.

Bugün Çelik Gülersoy Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Deniz Yalav ile görüştüm.

2005-2006 ve 2011 yıllarında Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu’nda Başkan Vekilliği yapan rahmetli Haluk Dursun'UN zamanında Turing Kütüphanesindeki kitapları 5 kişilik bir ekibe kataloglattığını söyledi. Hedefi bu kütüphaneyi Soğukçeşme Sokağında bir binaya taşımakmış.

Bu sokağı kütüphanelerle donatıp kültür merkezine çevirmek şeklinde bir projesini bir kültür sayfasında okuduğunu söyledi fakat detay aklına gelmedi. Ben burada not olarak belirtirim.

Soğukçeşme Sokağı yakınında kütüphaneler olması onu bu hayale yöneltmiş.

Sultanahmet civarındaki Kütüphanelere ilişkin hazırladığım liste;

·         Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müze Kütüphanesi
·         Arkeoloji Müzesi Kütüphanesi
·         Atıf Efendi Kütüphanesi                                                                      
·         Basın Müzesi Kütüphanesi
·         Beyazıt Devlet Kütüphanesi
·         BİSAV  Kütüphanesi (Vefa)
·         Caferağa Medresesi Kütüphanesi - Sultanahmet
·         Çorlulu Ali Paşa Kütüphanesi - Çemberlitaş
·         Ebubekir Paşa Çocuk Kütüphanesi - Aksaray
·         Ircica Kütüphanesi (Sultanahmet)
·         İKV Kütüphanesi -Eminönü
·         İslam Tetkikleri Enstitüsü Kütüphanesi - İÜ Edebiyat Fak. Laleli
·         İstanbul Fetih Cemiyeti Kütüphanesi. http://www.istanbulfetihcemiyeti.org.tr/kutuphanemiz.php
·         İstanbul Kitaplığı
·         İstanbul Müftülüğü Şeriye Sicilleri Kütüphanesi - Süleymaniye
·         İstanbul Orhan Kemal İl Halk Kütüphanesi        
·         İstanbul Ticaret Odası Kütüphanesi (Eminöni)
·         İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Kütüphanesi (Laleli)
·         İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Avrupa Birliği Dokümantasyon Merkezi (Beyazıt)
·         İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Kütüphanesi (Beyazıt)
·         İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Kütüphanesi (Beyazıt)
·         İstanbul Üniversitesi Kütüphanesi (Beyazıt)
·         Köprülü Kütüphanesi (Divanyolu)                                                                    
·         Murat Molla Halk Kütüphanesi - Fatih
·         Nuruosmaniye Kütüphanesi - Nuruosmaniye Camii
·         Ragıp Paşa Kütüphanesi (Laleli)
·         Recai Efendi Çocuk Kütüphanesi - Vefa
·         Süleymaniye Kütüphanesi
·         Şarkiyat Kütüphanesi - Beyazıt
·         TGV Kütüphanesi - Eminönü
·         Topkapı Sarayı Müzesi Kütüphanesi - Sultanahmet
·         Türk İslam Eserleri Müzesi Kütüphanesi - Sultanahmet
·         Türkiyat Arş. Ens. Kütüphanesi – Fatih, Horhor
·         Türkiye Ekonomik Ve Toplumsal Tarih Vakfı Bilgi Belge Mer. Kütüphanesi – Eminönü

HALUK DURSUN VE SOĞUKÇEŞME SOKAĞI KONULU BAZI HABERLER
1
“Şirin Osmanlı kasabalarına teşvik
Şirince, Mudurnu gibi Osmanlı yaşam tarzını bugüne taşıyan kasabalar koruma altına alınıyor. Hükümet, sadece mimari değil kültürel yaşamın korunması için de teşvik verecek
27 Mayıs 2015 10:33

Kültür ve Turizm Bakanlığı, mimari yapısı ve kültürüyle tarihi önem taşıyan kasabaları turizme kazandırmak için harekete geçti. "Şirin Osmanlı Kasabaları" ismi verilen ve Türkiye'de ilk olan proje ile tarihi dokusu bulunan kasabalar koruma altına alınacak. 

Bakanlık, ölmeye yüz tutmuş mesleklerin yaşatılması, her kasabanın kendine özel bir dergisi olması ve mimari yapının hiçbir şekilde bozulmaması için teşvik verecek. '

SLOW CITY' DESTEĞİ
Projeyi SABAH'a anlatan Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Haluk Dursun, tarihi doku ve özgün mimarisini muhafaza eden, gündelik hayatın kaos ve stresinden uzak, huzurlu ve sakin Anadolu kasabalarını turizme kazandıracaklarını belirtti. Dursun, projenin dünyada örnekleri bulunan "Cittaslow" veya "Slow City", yani "sakin şehirler" formatını yaygınlaştırmayı ve buna uygun kasabaları turizme kazandırmayı amaçladığını söyledi. Dursun, 'Şirin Osmanlı Kasabaları' projesiyle tarihi kasabaların mimari dokusunun korunmasının yanında bir de geleneksel mesleklerin yaşatılma ayağının da yürütüleceğini vurguladı. Dursun şöyle konuştu: "O bölgede ağırlıkta olan eski mesleklerin yok olmaması için destek sağlayacağız. Türkiye genelinde bu tip kasabaları keşfetmek için incelemeler yaptık. Olaya sadece mimari yapı olarak değil, doğası, dekoru, kendine özgü karakteri ve kültürü ile bir bütün halinde bakıyoruz."

İŞTE O KASABALAR
'Şirin Osmanlı Kasabaları' projesi, pilot bölgeler Mudurnu, Göynük ve Taraklı'da başlayacak. Osmanlı ahşap mimarisinin ağırlıkta olduğu Kastamonu, Amasya, Tokat gibi Kuzey Anadolu şehirleri projeye dahil edildi. Güneyde ise Antakya, Şanlıurfa, Mardin, Gaziantep, Kilis gibi taş mimarinin ön plana çıktığı kentler var. İstanbul'un tarihi semtleri projede ağırlıklı olarak farkediliyor. Sultanahmet Soğukçeşme Sokağı, Kadırga, Eyüp, Kariye'nin yanı sıra Boğaziçi'nde Beylerbeyi, Kuzguncuk, Anadolu Hisarı, Kandilli, Kanlıca, Arnavutköy, Emirgan kapsama alındı. Antalya Kaleiçi, Adana Tepebağ, Eskişehir Odunpazarı ve Elazığ diğer şehirler.”. https://www.memurlar.net/haber/516914/sirin-osmanli-kasabalarina-tesvik.html

2
“Haluk Dursun"un kelamıyla Ayasofya”
25 Nis 2009, Cumartesi”

“Naklediyorum işte;
Ayasofya Camii, aslında Sultanahmet semtini kapsayan bir külliye…Ayasofya komleksi de diyebilirsiniz ona. Muhteşem cami sadece çevrelediği duvarları içinde kalmayan etrafa geniş anlam veren ve de yörenin ve orada yaşayanın yaşam felsefesini analtan bir şaheser.
Rahmetli Çelik Gülersoy''un üstün gayret ve tarihi canlandıran mimarisiyle virane oluştan kurtararak bugünlere taşıdığı Soğukçeşme sokağında ise, o zamanlar padişahlığa yakınlığı ile bilinenler otururmuş…


3
“Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenen basın toplantısına Turing Yönetim Kurulu üyelerinin 31 Mayıs 2011 tarihinde yaptığı ilk toplantısında Başkan olarak seçilen Başaran Ulusoy, 1. Başkan Vekili A. Haluk Dursun ve 2. Başkan Vekili Hakan Sukayar’la birlikte diğer Yönetim Kurulu üyeleri Bülent Katkak ve İlhan Akbulut ile Turing çalışanları katıldılar.

Konuşmasına Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş tarihi olan 1923′de kurulan Turing’in geçmişini özetleyerek başlayan Turing’in yeni Başkanı Başaran Ulusoy, Çelik Gülersoy’un eserlerine sahip çıkmaya çalışacaklarını ifade etti. Kapılarının kültür, sanat, edebiyat ve turizme katkı sağlayacak herkese açık olacağını vurgulayan Ulusoy, Turing’in arşivindeki 27 bine yakın tablo ve 15 bine yakın kitabın sergileneceği bir Çelik Gülersoy Müzesi açmak istediklerini kaydetti.

Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenen basın toplantısına Turing'in yeni başkanı Başaran Ulusoy, 1. Başkan Vekili A. Haluk Dursun ve 2. Başkan Vekili Hakan Sukayar’la birlikte diğer Yönetim Kurulu üyeleri Bülent Katkak ve İlhan Akbulut ile Turing çalışanları hazır bulundular.

Bu müzeyle kurumun zengin arşivinin kamuoyunun hizmetine tekrar sunulmasını amaçladıklarını ifade eden Başaran Ulusoy, müzenin yerinin Turing’in Seyrantepe’deki merkezinde veya Sultanahmet’teki Soğukçeşme Sokağı’nın başındaki Vakıflar’a ait binada olabileceğini söyledi. Ulusoy, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden Soğukçeşme Sokağı’nın başında Naziki Dergahı olarak kullanılan binayı müze yapmak üzere tahsis istediklerini belirtti.

Turing’in deneyimli ve profesyonel kadrosu ile kültür ve turizm alanlarında faaliyetlerine devam edeceğinin altını çizen Başaran Ulusoy, “Turizm, kültürsüz olmuyor. Çalışmalarımızda turizmcilerle işbirliği içinde hareket edeceğiz” dedi.” Haziran 2011. https://www.turizmaktuel.com/public/haber/turing-te-yeni-yonetim

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder