2 Temmuz 2020 Perşembe

“ÜNİVERSİTE KÜTÜPHANECİLERİ ARAŞTIRMACILARA “YARDIM EDER” DURUMDAN ÇIKIP, BİZZAT ARAŞTIRMA EKİBİ İÇERİSİNDE YER ALMALIDIR”


“ÜNİVERSİTE KÜTÜPHANECİLERİ ARAŞTIRMACILARA “YARDIM EDER” 
DURUMDAN ÇIKIP, BİZZAT ARAŞTIRMA EKİBİ İÇERİSİNDE YER ALMALIDIR”

Bülent Ağaoğlu
İstanbul, 2.7.2020


44 yıldır yazılı kaynaklarla kendi kozamı örmeye çalışmaktayım. (Son dönemde bibliyograflıktan araştırmacı-yazarlığa evrilmenin önemine odaklandım).
"Kaynaklarla birlikte yaşayan" kütüphaneciler içinden özellikle kütüphanecilik alanı dışındaki konularda araştırmacı-yazarlığı da meslek edinecek uzmanların çoğalmasının büyük önemi olduğu düşüncesindeyim. (Bazı örnekler; Türker Acaroğlu, Müjgan Cunbur, İsmet Binark, Hasan Duman…)
Bu alanda yapılacak çok çalışma var.
Ülkemizin en büyük sıkıntılarından birisi de birçok konuda inceleme-araştırma hazırlanmamış olması ve yine birçok konuda incelemelerin az sayıda mevcut olmasıdır.
Bu; 44 yılda 700 bin künye derlemiş bir bibliyograf olarak şahsi gözlemimdir. Ayrıca bu gözlemde bulunan birçok yazı da okudum.
Konuyla ilgili bir yeni yazıdan alıntı;
“Saydığım sorunların aşılması gerektiği çok açık. Ancak artık üniversite kütüphanecilerinde daha farklı özellikler aranmalıdır. Üniversite kütüphanecileri araştırmacılara “yardım eder” durumdan çıkıp, bizzat araştırma ekibi içerisinde yer almalıdır. Bu yeni konum, elbette donanımlarında da farklılıklar gerektirmektedir. Kanımca, üniversite kütüphanecilerinin başka bir bilim dalında yüksek lisans yapmaları iyi bir çözüm olacaktır. Bu bilim dalı da kütüphanenin seslendiği çevredeki en yüksek araştırma potansiyeli olan alan olabilir. Bunun tersi de olabilir; yani birimin alanında lisans eğitimi almış birisinin kütüphanecilik yüksek lisansı yapması gibi.”. 28.6.2020. https://gazetemanifesto.com/2020/universite-kutuphaneleri-368054/

1 yorum:

  1. Selam! Hiç yolumuz kesişmemiş fakat yukarda bahse konu Duman, Cunbur, Binark gibi isimlerle hemhal oldum. Değerli meslektaşım...

    YanıtlaSil