Bu detaya çok dikkat edin! Bayatlamasını
önlemenin yolu buradan geçiyor
26.8.2024
Bu detaya çok dikkat edin! Bayatlamasını önlemenin yolu
buradan geçiyor
Özenle seçtiğiniz ya da hazırladığınız yiyeceklerin uzun süre
saklanması için de aynı özeni göstermek gerekir. Çoğu zaman, uygun saklama
koşullarını sağladığınızı düşünseniz bile, raf ömrü kısalan ürünlere bir türlü
anlam veremiyor olabilirsiniz. İşte size doğru bildiğiniz yanlışlardan oluşan
saklama hataları...
1
Mutfağınızda mutlaka evde geçen keyifli zamanları
renklendirmek için hazırladığınız ya da satın aldığınız atıştırmalıklar ve
nefis yemeklerde kullandığınız malzemeler vardır. Bunların uzun süre taze
kalması için bazı saklama yöntemlerini bilmeniz gerekir. Aksi halde bayatlamış
ve bozulmuş yiyeceklerle baş başa kalabilirsiniz. Bu da kimsenin hoşuna gitmez!
Yine de endişe etmeyin, şimdi sizinle gıdaların raf ömrünü kısaltabilecek
sıklıkla yapılan hataları paylaşıyoruz.
2
Hava alan poşetler, simitlerin kurumasına neden olur
Abone Olgoogle-news
Hava alan poşetler, simitlerin kurumasına neden olur
Simitleri saklarken yapılan en yaygın hata, poşeti doğru
şekilde kapatmamaktır. Bu, simitleri havaya maruz bırakır ve bayatlamalarına
neden olur. Simitlerin düzgün bir şekilde saklanması için, poşete bir düğüm
atarak ya da lastik yardımıyla sıkıca kapayarak, orijinal ambalajdaki tüm
havayı almak ve içeri hava girmesini önlemek gerekir.
3
Meyve tabağını, meyve sepetiyle yer değiştirin
Abone Olgoogle-news
Meyve tabağını, meyve sepetiyle yer değiştirin
Birçoğumuzun yaptığı yaygın hatalardan biri de meyveleri
sepet yerine, kaselerde saklamaktır. Sepet tercih etmeniz, meyvelerin nefes
almasını sağlayarak dayanıklılığını artırır.
4
Krakerleri plastik poşetlere koymayın
Abone Olgoogle-news
Krakerleri plastik poşetlere koymayın
Gıda uzmanları, krakerleri plastik poşetlerde saklamanın da
doğru bilinen yanlışlardan olduğunu söylüyor. Çünkü plastik saklama poşetleri,
hava ve neme karşı geçirgendir, bu nedenle bisküvi ve krakerlerinizin
bayatlamasına neden olurlar. Bunun yerine, kalan bisküvilerinizi hava geçirmez,
kapaklı saklama kaplarında muhafaza edebilirsiniz.
5
Sebzelerin farklı saklama koşullarını dikkate alın
Abone Olgoogle-news
Sebzelerin farklı saklama koşullarını dikkate alın
Özellikle yeşilliklerin kuru tutulması oldukça önemlidir.
Aksi takdirde, çok çabuk bozulabilirler. Marul gibi yapraklı yeşilliklerinizi
parçalara ayırıp, havlu kağıtlarda saklarsanız, bu sorunu kolayca çözmüş
olursunuz. Öte yandan kereviz tazeliğini korumak için neme ihtiyaç duyar; bu
nedenle alüminyum folyoya sarın ve buzdolabında saklayın.
6
Dondurmanızı dondurucunun kapağında saklamayın
Abone Olgoogle-news
Dondurmanızı dondurucunun kapağında saklamayın
En sevdiğimiz atıştırmalıklardan olan dondurmaları,
dondurucunuzun kapağında saklamaktan kaçınmanız gerekir. Çünkü dolabın kapağı
her açıldığında, dondurma sıcak havaya maruz kalır ve sürekli ısı değişimiyle
tadı da farklılaşabilir. Bu lezzetli atıştırmalıkları, dondurucunun en soğuk
kısmı olan arka taraflarda saklamanız gerekir.
7
Yoğurt sıkıca kapatılmalı
Abone Olgoogle-news
Yoğurt sıkıca kapatılmalı
Uzmanlar, çok gevşek bir şekilde örtmenin veya ağzı açık bir
kapta saklamanın yoğurdu buzdolabının havasına maruz bıraktığını ve kurumasına
neden olduğunu söylüyor. Dolayısıyla, yoğurdu buzdolabına koymadan önce sıkıca
kapatın ve hava almadığından emin olun.
8
Peyniri çok sıkı sarmayın
Abone Olgoogle-news
Peyniri çok sıkı sarmayın
Peynir, genellikle sıkı sıkıya sarılmış ambalajlarda
satılır. Aslına bakarsanız, peynir çok sıkı sarıldığında nemlenir ve yüzeyinde
küf ve bakteri geliştirir. Bunun yerine, hava alabilen gıdaya uygun kağıtlar
kullandığınızda peynir yeteri kadar nefes alır ve nemlenme sorunuyla karşı
karşıya kalmazsınız.
9
Çikolatalar buzdolabında saklanmamalı
Abone Olgoogle-news
Çikolatalar buzdolabında saklanmamalı
Çikolata, etrafındaki kokuları emme eğilimindedir, bu
nedenle buzdolabınızda yaygın olan ağır kokular tadını bozabilir. Açık çikolata
paketlerini 18 dereceyi geçmediği sürece kilerde saklamak uygun olacaktır. Yaz
aylarında ise, çikolatanızı buzdolabında kapalı bir poşet veya kaba koymak en
iyisidir.
10
Kırmızı eti düzgün paketlediğinizden emin olun
Abone Olgoogle-news
Kırmızı eti düzgün paketlediğinizden emin olun
Yağsız kırmızı etin ömrü diğerlerine göre daha kısadır ve
hava alan poşetlerde saklandığında, daha da erken bozulabilir. Bu tür etleri
hava geçirmez bir kapta saklamak idealdir.
11
Şekerleri gün ışığına maruz bırakmayın
Abone Olgoogle-news
Şekerleri gün ışığına maruz bırakmayın
Şekerlemelerinizi sıcak alanlarda veya güneş ışığında
saklamak, ısı ve nemden kaynaklı erimesine yol açar. Bunun yerine,
şekerlemeleri cam kavanozlara yerleştirerek, karanlık ve serin alanlarda
saklamanız önerilir.
12
Granolaları plastik poşetlerde saklamayın
Abone Olgoogle-news
Granolaları plastik poşetlerde saklamayın
Granola, genellikle fındık, keten tohumu, kuru meyve gibi
sıcaklığa duyarlı yiyecekler içerir. Bu yüzden granola barlarını yeniden
kapatılabilir plastik poşetlerde saklanmaması gerekir. Bu sağlıklı
atıştırmalıkları saklamanın en iyi yolu; büyük, hava geçirmez bir kavanozda,
serin ve kuru bir yerde orijinal ambalajınızda saklamanız faydalı olacaktır.
13
Kurabiyelerinizi ekmekle birlikte saklayın
Abone Olgoogle-news
Kurabiyelerinizi ekmekle birlikte saklayın
Kurabiyeleri kurumalarını önlemek ve daha uzun süre taze
kalmasını sağlamak için, bir dilim ekmekle paketlemeniz önemli bir tüyodur.
Yeni pişmiş kurabiyelerin ise, poşetlemeden önce tamamen soğumasını beklemeniz
gerekir, aksi takdirde ısıdan kaynaklanan yoğunlaşma nedeniyle terleyebilir.
14
Kekleri yemeden hemen önce kesin
Abone Olgoogle-news
Kekleri yemeden hemen önce kesin
Kekleri saklamadan önce kesmek, şeflere göre büyük bir hata.
Kesilmemiş ıslak kekler, oda sıcaklığında kesilmiş keklere göre birkaç gün daha
taze kalır. Ayrıca tüketmediğiniz zamanlarda, keki streç filmle sıkıca
kapatmanız önerilir.
15
Patlamış mısırlar kilerde saklanmamalı
Abone Olgoogle-news
Patlamış mısırlar kilerde saklanmamalı
Patlamış mısır, özellikle nemli ortamlarda, açıldıktan hemen
sonra hızla bayatlayabilir. Taze kalmalarını sağlamak için, mısırları ağzı
kapalı bir poşet içinde dondurucuda saklamanız tavsiye edilir.
16
Cipsleri dondurucuda saklamayı deneyin
Abone Olgoogle-news
Cipsleri dondurucuda saklamayı deneyin
Çoğumuz, patates cipslerini saklamak için kileri ya da
mutfak dolaplarını seçeriz. Ancak, çok sevdiğiniz cipslerinizin çıtır çıtır
kalmasını istiyorsanız, onları plastik bir poşete koyup dondurucuda saklamak en
geçerli yöntemdir. Dondurucudaki cipsleri yemeye karar verdiğinizde ise poşeti
çıkarın ve oda sıcaklığına gelene kadar birkaç dakika bekleyin.
17
Kuruyemişleri de dondurucuda saklayın
Abone Olgoogle-news
Kuruyemişleri de dondurucuda saklayın
Kuruyemişler, uçucu yağlar açısından oldukça zengindir. Nem,
ısı ve ışık bu besinlerin değerini kaybetmesine neden olur. Özellikle
fındıkların, fırın veya ocak yanı gibi sıcak yerlerde saklaması, küflenmeye
bile yol açabilir. Daha uzun süre taze kalması ve besin değerlerini koruması
için, fındıkları ve diğer kuruyemişlerinizi dondurucuda bekletin.
18
Yumurtalar sabit sıcaklıkta saklanmalı
Abone Olgoogle-news
Yumurtalar sabit sıcaklıkta saklanmalı
Yumurtaları neredeyse hepimiz buzdolabının kapağında
saklarız. Ancak dolap sıklıkla açılıp kapandığında, kapakta bulunan yumurtalar
daha kolay bayatlayabilir. Çünkü tazeliklerini koruyabilmeleri için sabit
sıcaklığa ihtiyaçları vardır.
19
Unu paketinde saklamayın
Abone Olgoogle-news
Unu paketinde saklamayın
Unun ambalajı açıldıktan sonra aynı yerde muhafaza edilmesi,
bakteri oluşumuna neden olur. Dolayısıyla, açılan paketlerdeki unun hava
geçirmez bir kaba aktarılması gerekir.
20
Salçalara kapakları açıldıktan sonra zeytinyağı ekleyin
Abone Olgoogle-news
Salçalara kapakları açıldıktan sonra zeytinyağı ekleyin
Kışlık ev yapımı salçalar, içerisinde koruyucu madde
bulunmadığından, kısa sürede bozulabilirler. Bu nedenle, kapakları açılmadıysa
serin, ışık almayan bir ortamda muhafaza edebilirsiniz. Ancak kullanıldıktan
sonra mutlaka buzdolabına alınması gerekir. Ayrıca açılan konserve
salçalarınızın üzerine bir yemek kaşığı zeytinyağı ekleyerek uzun süre
tazeliğini korumanız mümkün.
21
Avokadoları olgunlaşana kadar buzdolabından uzak tutun
Abone Olgoogle-news
Avokadoları olgunlaşana kadar buzdolabından uzak tutun
Olgunlaşma sürecini geciktirdiği için avokadolarınızı da
buzdolabı dışında muhafaza edin. Olgunlaşma sürecini artırmak için elmalarla birlikte
saklayabilir, olgunlaştıktan sonra ise buzdolabına alabilirsiniz.
22
Bakliyatları defne yaprağıyla birlikte saklayın
Abone Olgoogle-news
Bakliyatları defne yaprağıyla birlikte saklayın
Nohut, fasulye, mercimek gibi bakliyatların, nemsiz bir
ortamda kavanozlarda saklanması en uygunudur. Bakterilerin oluşmasına engel
olmak içinse, kavanozun içine defne yaprakları yerleştirebilirsiniz.
23
Sarımsakları zeytinyağında bekletin
Abone Olgoogle-news
Sarımsakları zeytinyağında bekletin
Sarımsağı da nemsiz ve ışık almayan alanlarda bekletmek
önemlidir. Ancak daha uzun süre tazeliğini korumak istiyorsanız, kabuklarını
soyduktan sonra, bir kavanoz içinde zeytinyağında bekletebilir ve buzdolabına
yerleştirebilirsiniz. Bu yöntem, akşam yemeklerinde de size kolaylık
sağlayacaktır.
24
Soğanlar zeminle temas etmemeli
Abone Olgoogle-news
Soğanlar zeminle temas etmemeli
Eğer soğanları çuval ile alanlardansanız, zemine temas
etmesinden kaçınmalısınız. Onları, güneş ışığına maruz kalmayacakları nemsiz
ortamlarda saklamanız en iyisidir.
……………………
atıştırmalıklar
taze
buzdolabı
………………..
Mutfak Tüyoları Fotoğraflar: iStock Haber Giriş: 03 Kasım
2020 - 16:37 | 03 Kasım 2020 - 16:37
Yiyeceklerin uzun
süre taze kalmasını sağlamanın yolları
Et ve balık gibi taze tüketilmesi gereken yiyecekleri ya da
meyve ve sebzeleri uzun süreli muhafaza etmek zordur. Çünkü bu gibi malzemeler
çabuk bozulur ve zaman geçtikçe besin değerini kaybederler. Buradaki en iyi
arkadaşınız ise elbette buzdolabınızdır. İşte akıllıca planlama yaparak,
haftalık alışverişlerinizin ömrünü uzatmanın yolları…
……………………
1
Yiyeceklerin buzdolabına yerleştirilmesi
Yiyeceklerin buzdolabına yerleştirilmesi
Buzdolabınızdaki malzemeleri uygun saklama koşullarında ve
kullanım sıklığına göre düzenlediğinizde, pratik sonuçlar elde etmekle kalmaz,
onların uzun süre tazeliğini korumasına da yardımcı olursunuz.
2
Örneğin; süt, kefir, krema, yumurta gibi hayvansal gıdalar
sıklıkla kullanıldığından kolay ulaşılabilir yerlerde tutulurlar. Ancak bu
ürünlerin diğerlerine göre daha soğuk alanlarda muhafaza edilmesi gerekir. Bu
nedenle, süt gibi hızlı tüketilmesi ve aynı zamanda soğuk kalması gerekenler
için alt bölmelerdeki arka raflar en uygunu olacaktır. Aynı zamanda ürünleri
son kullanma tarihlerine göre de kendi aralarında sıralayabilirsiniz.
3
Tereyağı için saklama koşulları
Tereyağı ve margarinler tarihe göre saklanmalı. Bu nedenle
onları buzdolabının kapağına yerleştirmek en iyisidir. Çok fazla soğuk
tutulmaları gerekmediğinden, buzdolabınızın kapağı mükemmel ve kolay
erişilebilir bir yer olabilir. Krema ve yoğurtlar da son kullanma tarihine
kadar saklanmalı ve kapalı tutulmalıdır. Ayrıca bu gibi ürünlerin mutlaka
tarihlerine dikkat edebileceğiniz şekilde sıralanması tavsiye edilir.
4
Peynir ve yumurtaların buzdolabındaki yeri
Peynir ve yumurtaların buzdolabındaki yeri
Peynirlerin buzdolabının en sıcak bölümünde, yani yeriniz
uygunsa kapağın üst rafında saklanması gerekir. Peynirinizi plastik bir kapta
kapalı tutun veya yağlı kağıtla sarın. Streç film nem oranını artırarak,
yüzeydeki kimyasalların peynire geçmesine neden olacağından, bundan mümkün
olduğunda kaçının.
5
Yumurtalar, peynirle birlikte buzdolabının üst tarafına
yakın kendi kutularında veya kapakta bulunan yumurtalıklarda saklanmalıdır. Süt
ürünlerinde olduğu gibi, yumurtaları da tarih sırasına göre yerleştirmelisiniz.
6
Sebzelik bölümü
Taze sebze ve yeşillikler, buzdolabının alt rafındaki
sebzelik bölümünde saklanmalıdır. Sebzeler hafif nemli bir ortamda
saklandığında daha uzun süre taze kalır. Yer sorunu yaşıyorsanız, buzdolabının
orta raflarında ve plastik torbalarda, ancak yüksek nemli gıdalardan uzakta
saklanabilirler.
7
Bunun yanında, sebzelerinizi dondurucuda veya buzdolabının
arkasındaki soğuk noktalarda saklamaktan kaçının. Özellikle yeşillikler
üzerinde buz kristalleri oluşursa, çok çabuk bozulur ve atılmaları gerekir.
8
Meyveler düşük nemli bölmelerde saklanmalı
Meyveler düşük nem çekmecesinde saklanmalıdır. Bazı
buzdolaplarında bu çekmece sebzelik bölümünde yer alır ve derecesi
ayarlanabilir. Eğer imkanınız yoksa, meyveleri orijinal ambalajında bırakın
veya plastik bir poşete yeniden paketleyin ve kapatın. Turunçgillerin poşette
saklanmasına gerek yoktur. Uygun bir meyve sepetine yerleştirerek de
kullanabilirsiniz.
9
Balığı dondurucuda bekletmekten kaçının
Elbette en iyisi, balığı satın aldığınız gün tazeyken
yemektir. Ancak bu mümkün değilse, eve varır varmaz ambalajı çıkarın, balığı
temiz nemli bir bezle silin, bir tabağa koyun ve streç filmle kaplayın. İdeal
olarak 24 saatten fazla olmamak üzere buzdolabının arka bölümünde saklanabilir.
10
Kırmızı eti pişmiş gıdalardan uzak tutun
Kırmızı eti pişmiş gıdalardan uzak tutun
Alışverişten döner dönmez etleri doğrudan buzdolabına
koymanız önemlidir. Eti kapalı paketlerde saklayın veya bir tabağa koyun ve
streç filme sarın. Bunun yanında, çiğ etlerin pişmiş gıdalardan uzak
tutulduğundan emin olun.
11
Şarküteri ürünlerini çiğ etle aynı yerde saklamayın
Şarküteri ürünleri ve pişmiş etler, çiğ etlerden uzakta
saklanmalıdır. Pastırma ve diğer kuru etler, açıldıktan sonra kapalı bir kaba
konulmalı ve birkaç gün içinde tüketilmelidir.
12
Pirinç pilavını hızlı tüketin
Pirinç bakıldığında masum gibi görünebilir, ancak zararlı
bakteriler oluşabileceğinden potansiyel olarak tehlikelidir. Bu nedenle
buzdolabında yalnızca bir veya en fazla iki gün saklanabilir.
13
Konserveleri plastik kaplara aktarın
Konserve kutular buzdolabında paslanır, bu nedenle
buzdolabına koymadan önce yiyecekleri açık kutulardan kapalı plastik kaplara
aktarın. Kavanoz ve tüplerdeki soslar açılıncaya kadar dolapta saklanabilir,
ancak son kullanma tarihinden önce soğutulup kullanılması gerekir.
14
Ürünleri saklama koşullarına göre sınıflandırın
Bazı yiyecekler oda sıcaklığında saklanmalıdır;
olgunlaşmamış domatesler, muz, avokado, soğan ve patatesler… Bu gibi
yiyeceklerin karanlık bir alanda, nemsiz ve serin bir şekilde muhafaza edilmesi
en iyisidir.
………………
buzdolabı
yiyecekler
sebze
Süt
………………
Mutfak Tüyoları Fotoğraflar: iStock Haber Giriş: 03 Kasım
2020 - 13:59 | 03 Kasım 2020 - 13:59
Alüminyum mu çelik mi cam mı? Mutfakta hangi tencereyi
kullanmak daha sağlıklı?
Sizin için farklı malzemelerden yapılmış mutfak gereçlerinin
avantajlarını ve dezavantajlarını araştırdık.
Mutfaklarımız her gün yeni yeni araç gereçlerle tanışıyor.
Özellikle yeni materyaller kullanılarak üretilen tencereler ve tavalar
birçoğumuzun merakını tetikliyor. “Onun pişirme kalitesi daha iyi, bunun
malzemesi daha sağlıklı” derken mutfak dolaplarımız tencere ve tavalarla dolup
taşıyor. Sizin için farklı malzemelerden yapılmış mutfak gereçlerinin
avantajlarını ve dezavantajlarını araştırdık. İşte dökümden cama mutfak
aletleri…
2
Döküm demir
Döküm demirden üretilen mutfak aletleri, son yıllarda
yeniden moda oldu ancak aslında geçmişleri epey eski. Oldukça dayanıklı olan bu
gereçler, aynı zamanda çok da güvenli zira yemeğe zararlı madde geçişi dökümde
olmuyor. Hatta tava ve tencerelerdeki demirin, yediklerimizin içeriğindeki
demiri artırarak sağlığa katkı yaptığı bile söyleniyor. Üstelik doğru şekilde
kullanıldığında iç yüzeyinde oluşan katman sayesinde bu tencere ve tavalar
yapışmazlık özelliği de kazandığından yağ tüketimini de azaltıyor.
3
Titanyum
Sağlık sektöründe protez üretiminde de kullanılan ve oldukça
değerli bir metal olan titanyumla üretilen mutfak gereçleri biraz pahalı ancak
hem yapışmazlık hem de sağlığa zararsızlık anlamında bir numara. Titanyum tencere
ve tavaların yapışmaz yüzeyleri de silikon, seramik, titanyum ya da bunların
kombinasyonu bir maddeden oluşabiliyor.
4
Artıuçlanmış Alüminyum
Eğer mutfakta alüminyum ürünleri tercih edenlerdenseniz,
“artıuçlanmış” olanları tercih etmeye çalışın. Artıuçlama, alüminyum yüzeyin
ince bir alüminyum oksit tabakasıyla kaplanması anlamına geliyor. Bu işlem
sonucu tencere ve tavalar hem daha dayanıklı hem de paslanmaya ve soyulmaya
karşı daha dirençli oluyor. Artıuçlama işlemi yapılmayan alüminyum gereçlerde
yemeklerde alüminyum aktarımı söz konusu olabiliyor. Bu da yemeğe zehir
karışması anlamına geliyor.
5
Bakır
Bakır tencereler sadece ısıyı dengeli iletmekle kalmıyor,
aynı zamanda şık, dayanıklı ve kimyasallar açısından güvenli bir pişirme
sağlıyor. Ancak kalıtsal bir hastalık olan Wilson hastalığına sahip olanların
bu tencerelerden uzak durması şart. Çünkü Wilson’lıların metabolizmaları bakırı
işleyemediğinden vücutta birikmeye ve çeşitli şikayetlere yol açabiliyor.
6
Seramik
Seramik tencereleriniz ve tavalarınız çok fazla sırlanmadığı
ya da süslenmediğı takdirde genel olarak güvenli kabul ediliyor. Ancak boyama
vb. işlemlerde kullanılan bazı maddelerle ilgili sağlık endişeleri olduğunu da
belirtelim.
7
Cam
Camlar, özellikle de ısıya dayanıklı bor katkılı camlar,
fırında pişirme için çok uygun. Ancak fırında pişirdiğiniz yemeği ocağın
üzerine ısıtmaya kalkmayın sakın. Aksi takdirde pişirme kabınız çatlayabilir
hatta patlayıp tuzla buz olabilir.
8
Paslanmaz çelik
Paslanmaz çelik mutfak gereçleri, krom nikel gibi çeşitli
metallerin alaşımlarından oluşur ve eğer tencereniz zarar gördüyse bu metaller
yemeğinize de geçebilir. Ancak bu maddelere karşı alerjisi olan kişiler
haricinde, söz konusu metaller sağlığa zararlı değildir. Özetle ailenizde nikel
alerjisi olan birileri yoksa paslanmaz çelik tencereler mutfakta dostunuz
olabilir.
9
Yapışmaz maddeler
Halk arasında “Teflon” diye bilinen PTFE maddesinin yüksek
sıcaklıklarda bozunduğunu ve havaya zehirli olabileceği PFOA maddesini
saldığını duymuşsunuzdur. Bu nedenle yapışmaz ürünleri kullanmaktan kaçınanlara
güzel bir haberimiz var. 2013 yılından beri Teflon üretiminde bu madde
kullanılmıyor. O nedenle yapışmaz yüzeyli ürünler alırken üretim tarihine
mutlaka dikkat edin ve etiketinde PTFE veya PFOA içermediğine dair bilgi olup
olmadığını gözden geçirin.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder