26 Ağustos 2024 Pazartesi

Bu detaya çok dikkat edin! Bayatlamasını önlemenin yolu buradan geçiyor

 

Bu detaya çok dikkat edin! Bayatlamasını önlemenin yolu buradan geçiyor

 

26.8.2024

 

https://www.hurriyet.com.tr/lezizz/galeri-yiyeceklerin-saklama-suresinin-kisalmasina-neden-olan-saklama-hatalari-41659960/4

 

Bu detaya çok dikkat edin! Bayatlamasını önlemenin yolu buradan geçiyor

Özenle seçtiğiniz ya da hazırladığınız yiyeceklerin uzun süre saklanması için de aynı özeni göstermek gerekir. Çoğu zaman, uygun saklama koşullarını sağladığınızı düşünseniz bile, raf ömrü kısalan ürünlere bir türlü anlam veremiyor olabilirsiniz. İşte size doğru bildiğiniz yanlışlardan oluşan saklama hataları...

1

Mutfağınızda mutlaka evde geçen keyifli zamanları renklendirmek için hazırladığınız ya da satın aldığınız atıştırmalıklar ve nefis yemeklerde kullandığınız malzemeler vardır. Bunların uzun süre taze kalması için bazı saklama yöntemlerini bilmeniz gerekir. Aksi halde bayatlamış ve bozulmuş yiyeceklerle baş başa kalabilirsiniz. Bu da kimsenin hoşuna gitmez! Yine de endişe etmeyin, şimdi sizinle gıdaların raf ömrünü kısaltabilecek sıklıkla yapılan hataları paylaşıyoruz.

2

Hava alan poşetler, simitlerin kurumasına neden olur

Abone Olgoogle-news

Hava alan poşetler, simitlerin kurumasına neden olur

Simitleri saklarken yapılan en yaygın hata, poşeti doğru şekilde kapatmamaktır. Bu, simitleri havaya maruz bırakır ve bayatlamalarına neden olur. Simitlerin düzgün bir şekilde saklanması için, poşete bir düğüm atarak ya da lastik yardımıyla sıkıca kapayarak, orijinal ambalajdaki tüm havayı almak ve içeri hava girmesini önlemek gerekir.

3

Meyve tabağını, meyve sepetiyle yer değiştirin

Abone Olgoogle-news

Meyve tabağını, meyve sepetiyle yer değiştirin

Birçoğumuzun yaptığı yaygın hatalardan biri de meyveleri sepet yerine, kaselerde saklamaktır. Sepet tercih etmeniz, meyvelerin nefes almasını sağlayarak dayanıklılığını artırır.

4

Krakerleri plastik poşetlere koymayın

Abone Olgoogle-news

Krakerleri plastik poşetlere koymayın

Gıda uzmanları, krakerleri plastik poşetlerde saklamanın da doğru bilinen yanlışlardan olduğunu söylüyor. Çünkü plastik saklama poşetleri, hava ve neme karşı geçirgendir, bu nedenle bisküvi ve krakerlerinizin bayatlamasına neden olurlar. Bunun yerine, kalan bisküvilerinizi hava geçirmez, kapaklı saklama kaplarında muhafaza edebilirsiniz.

5

Sebzelerin farklı saklama koşullarını dikkate alın

Abone Olgoogle-news

Sebzelerin farklı saklama koşullarını dikkate alın

Özellikle yeşilliklerin kuru tutulması oldukça önemlidir. Aksi takdirde, çok çabuk bozulabilirler. Marul gibi yapraklı yeşilliklerinizi parçalara ayırıp, havlu kağıtlarda saklarsanız, bu sorunu kolayca çözmüş olursunuz. Öte yandan kereviz tazeliğini korumak için neme ihtiyaç duyar; bu nedenle alüminyum folyoya sarın ve buzdolabında saklayın.

6

Dondurmanızı dondurucunun kapağında saklamayın

Abone Olgoogle-news

Dondurmanızı dondurucunun kapağında saklamayın

En sevdiğimiz atıştırmalıklardan olan dondurmaları, dondurucunuzun kapağında saklamaktan kaçınmanız gerekir. Çünkü dolabın kapağı her açıldığında, dondurma sıcak havaya maruz kalır ve sürekli ısı değişimiyle tadı da farklılaşabilir. Bu lezzetli atıştırmalıkları, dondurucunun en soğuk kısmı olan arka taraflarda saklamanız gerekir.

7

Yoğurt sıkıca kapatılmalı

Abone Olgoogle-news

Yoğurt sıkıca kapatılmalı

Uzmanlar, çok gevşek bir şekilde örtmenin veya ağzı açık bir kapta saklamanın yoğurdu buzdolabının havasına maruz bıraktığını ve kurumasına neden olduğunu söylüyor. Dolayısıyla, yoğurdu buzdolabına koymadan önce sıkıca kapatın ve hava almadığından emin olun.

8

Peyniri çok sıkı sarmayın

Abone Olgoogle-news

Peyniri çok sıkı sarmayın

Peynir, genellikle sıkı sıkıya sarılmış ambalajlarda satılır. Aslına bakarsanız, peynir çok sıkı sarıldığında nemlenir ve yüzeyinde küf ve bakteri geliştirir. Bunun yerine, hava alabilen gıdaya uygun kağıtlar kullandığınızda peynir yeteri kadar nefes alır ve nemlenme sorunuyla karşı karşıya kalmazsınız.

9

Çikolatalar buzdolabında saklanmamalı

Abone Olgoogle-news

Çikolatalar buzdolabında saklanmamalı

Çikolata, etrafındaki kokuları emme eğilimindedir, bu nedenle buzdolabınızda yaygın olan ağır kokular tadını bozabilir. Açık çikolata paketlerini 18 dereceyi geçmediği sürece kilerde saklamak uygun olacaktır. Yaz aylarında ise, çikolatanızı buzdolabında kapalı bir poşet veya kaba koymak en iyisidir.

10

Kırmızı eti düzgün paketlediğinizden emin olun

Abone Olgoogle-news

Kırmızı eti düzgün paketlediğinizden emin olun

Yağsız kırmızı etin ömrü diğerlerine göre daha kısadır ve hava alan poşetlerde saklandığında, daha da erken bozulabilir. Bu tür etleri hava geçirmez bir kapta saklamak idealdir.

11

Şekerleri gün ışığına maruz bırakmayın

Abone Olgoogle-news

Şekerleri gün ışığına maruz bırakmayın

Şekerlemelerinizi sıcak alanlarda veya güneş ışığında saklamak, ısı ve nemden kaynaklı erimesine yol açar. Bunun yerine, şekerlemeleri cam kavanozlara yerleştirerek, karanlık ve serin alanlarda saklamanız önerilir.

12

Granolaları plastik poşetlerde saklamayın

Abone Olgoogle-news

Granolaları plastik poşetlerde saklamayın

Granola, genellikle fındık, keten tohumu, kuru meyve gibi sıcaklığa duyarlı yiyecekler içerir. Bu yüzden granola barlarını yeniden kapatılabilir plastik poşetlerde saklanmaması gerekir. Bu sağlıklı atıştırmalıkları saklamanın en iyi yolu; büyük, hava geçirmez bir kavanozda, serin ve kuru bir yerde orijinal ambalajınızda saklamanız faydalı olacaktır.

13

Kurabiyelerinizi ekmekle birlikte saklayın

Abone Olgoogle-news

Kurabiyelerinizi ekmekle birlikte saklayın

Kurabiyeleri kurumalarını önlemek ve daha uzun süre taze kalmasını sağlamak için, bir dilim ekmekle paketlemeniz önemli bir tüyodur. Yeni pişmiş kurabiyelerin ise, poşetlemeden önce tamamen soğumasını beklemeniz gerekir, aksi takdirde ısıdan kaynaklanan yoğunlaşma nedeniyle terleyebilir.

14

Kekleri yemeden hemen önce kesin

Abone Olgoogle-news

Kekleri yemeden hemen önce kesin

Kekleri saklamadan önce kesmek, şeflere göre büyük bir hata. Kesilmemiş ıslak kekler, oda sıcaklığında kesilmiş keklere göre birkaç gün daha taze kalır. Ayrıca tüketmediğiniz zamanlarda, keki streç filmle sıkıca kapatmanız önerilir.

15

Patlamış mısırlar kilerde saklanmamalı

Abone Olgoogle-news

Patlamış mısırlar kilerde saklanmamalı

Patlamış mısır, özellikle nemli ortamlarda, açıldıktan hemen sonra hızla bayatlayabilir. Taze kalmalarını sağlamak için, mısırları ağzı kapalı bir poşet içinde dondurucuda saklamanız tavsiye edilir.

16

Cipsleri dondurucuda saklamayı deneyin

Abone Olgoogle-news

Cipsleri dondurucuda saklamayı deneyin

Çoğumuz, patates cipslerini saklamak için kileri ya da mutfak dolaplarını seçeriz. Ancak, çok sevdiğiniz cipslerinizin çıtır çıtır kalmasını istiyorsanız, onları plastik bir poşete koyup dondurucuda saklamak en geçerli yöntemdir. Dondurucudaki cipsleri yemeye karar verdiğinizde ise poşeti çıkarın ve oda sıcaklığına gelene kadar birkaç dakika bekleyin.

17

Kuruyemişleri de dondurucuda saklayın

Abone Olgoogle-news

Kuruyemişleri de dondurucuda saklayın

Kuruyemişler, uçucu yağlar açısından oldukça zengindir. Nem, ısı ve ışık bu besinlerin değerini kaybetmesine neden olur. Özellikle fındıkların, fırın veya ocak yanı gibi sıcak yerlerde saklaması, küflenmeye bile yol açabilir. Daha uzun süre taze kalması ve besin değerlerini koruması için, fındıkları ve diğer kuruyemişlerinizi dondurucuda bekletin.

18

Yumurtalar sabit sıcaklıkta saklanmalı

Abone Olgoogle-news

Yumurtalar sabit sıcaklıkta saklanmalı

Yumurtaları neredeyse hepimiz buzdolabının kapağında saklarız. Ancak dolap sıklıkla açılıp kapandığında, kapakta bulunan yumurtalar daha kolay bayatlayabilir. Çünkü tazeliklerini koruyabilmeleri için sabit sıcaklığa ihtiyaçları vardır.

 

 

19

Unu paketinde saklamayın

Abone Olgoogle-news

Unu paketinde saklamayın

Unun ambalajı açıldıktan sonra aynı yerde muhafaza edilmesi, bakteri oluşumuna neden olur. Dolayısıyla, açılan paketlerdeki unun hava geçirmez bir kaba aktarılması gerekir.

20

Salçalara kapakları açıldıktan sonra zeytinyağı ekleyin

Abone Olgoogle-news

Salçalara kapakları açıldıktan sonra zeytinyağı ekleyin

Kışlık ev yapımı salçalar, içerisinde koruyucu madde bulunmadığından, kısa sürede bozulabilirler. Bu nedenle, kapakları açılmadıysa serin, ışık almayan bir ortamda muhafaza edebilirsiniz. Ancak kullanıldıktan sonra mutlaka buzdolabına alınması gerekir. Ayrıca açılan konserve salçalarınızın üzerine bir yemek kaşığı zeytinyağı ekleyerek uzun süre tazeliğini korumanız mümkün.

21

Avokadoları olgunlaşana kadar buzdolabından uzak tutun

Abone Olgoogle-news

Avokadoları olgunlaşana kadar buzdolabından uzak tutun

Olgunlaşma sürecini geciktirdiği için avokadolarınızı da buzdolabı dışında muhafaza edin. Olgunlaşma sürecini artırmak için elmalarla birlikte saklayabilir, olgunlaştıktan sonra ise buzdolabına alabilirsiniz.

22

Bakliyatları defne yaprağıyla birlikte saklayın

Abone Olgoogle-news

Bakliyatları defne yaprağıyla birlikte saklayın

Nohut, fasulye, mercimek gibi bakliyatların, nemsiz bir ortamda kavanozlarda saklanması en uygunudur. Bakterilerin oluşmasına engel olmak içinse, kavanozun içine defne yaprakları yerleştirebilirsiniz.

23

Sarımsakları zeytinyağında bekletin

Abone Olgoogle-news

Sarımsakları zeytinyağında bekletin

Sarımsağı da nemsiz ve ışık almayan alanlarda bekletmek önemlidir. Ancak daha uzun süre tazeliğini korumak istiyorsanız, kabuklarını soyduktan sonra, bir kavanoz içinde zeytinyağında bekletebilir ve buzdolabına yerleştirebilirsiniz. Bu yöntem, akşam yemeklerinde de size kolaylık sağlayacaktır.

24

Soğanlar zeminle temas etmemeli

Abone Olgoogle-news

Soğanlar zeminle temas etmemeli

Eğer soğanları çuval ile alanlardansanız, zemine temas etmesinden kaçınmalısınız. Onları, güneş ışığına maruz kalmayacakları nemsiz ortamlarda saklamanız en iyisidir.

……………………

atıştırmalıklar

taze

buzdolabı

………………..

Mutfak Tüyoları Fotoğraflar: iStock Haber Giriş: 03 Kasım 2020 - 16:37 |  03 Kasım 2020 - 16:37

Yiyeceklerin uzun süre taze kalmasını sağlamanın yolları

Et ve balık gibi taze tüketilmesi gereken yiyecekleri ya da meyve ve sebzeleri uzun süreli muhafaza etmek zordur. Çünkü bu gibi malzemeler çabuk bozulur ve zaman geçtikçe besin değerini kaybederler. Buradaki en iyi arkadaşınız ise elbette buzdolabınızdır. İşte akıllıca planlama yaparak, haftalık alışverişlerinizin ömrünü uzatmanın yolları…

……………………

1

Yiyeceklerin buzdolabına yerleştirilmesi

 

Yiyeceklerin buzdolabına yerleştirilmesi

Buzdolabınızdaki malzemeleri uygun saklama koşullarında ve kullanım sıklığına göre düzenlediğinizde, pratik sonuçlar elde etmekle kalmaz, onların uzun süre tazeliğini korumasına da yardımcı olursunuz.

2

Örneğin; süt, kefir, krema, yumurta gibi hayvansal gıdalar sıklıkla kullanıldığından kolay ulaşılabilir yerlerde tutulurlar. Ancak bu ürünlerin diğerlerine göre daha soğuk alanlarda muhafaza edilmesi gerekir. Bu nedenle, süt gibi hızlı tüketilmesi ve aynı zamanda soğuk kalması gerekenler için alt bölmelerdeki arka raflar en uygunu olacaktır. Aynı zamanda ürünleri son kullanma tarihlerine göre de kendi aralarında sıralayabilirsiniz.

3

Tereyağı için saklama koşulları

Tereyağı ve margarinler tarihe göre saklanmalı. Bu nedenle onları buzdolabının kapağına yerleştirmek en iyisidir. Çok fazla soğuk tutulmaları gerekmediğinden, buzdolabınızın kapağı mükemmel ve kolay erişilebilir bir yer olabilir. Krema ve yoğurtlar da son kullanma tarihine kadar saklanmalı ve kapalı tutulmalıdır. Ayrıca bu gibi ürünlerin mutlaka tarihlerine dikkat edebileceğiniz şekilde sıralanması tavsiye edilir.

4

Peynir ve yumurtaların buzdolabındaki yeri

 

Peynir ve yumurtaların buzdolabındaki yeri

Peynirlerin buzdolabının en sıcak bölümünde, yani yeriniz uygunsa kapağın üst rafında saklanması gerekir. Peynirinizi plastik bir kapta kapalı tutun veya yağlı kağıtla sarın. Streç film nem oranını artırarak, yüzeydeki kimyasalların peynire geçmesine neden olacağından, bundan mümkün olduğunda kaçının.

5

Yumurtalar, peynirle birlikte buzdolabının üst tarafına yakın kendi kutularında veya kapakta bulunan yumurtalıklarda saklanmalıdır. Süt ürünlerinde olduğu gibi, yumurtaları da tarih sırasına göre yerleştirmelisiniz.

6

Sebzelik bölümü

Taze sebze ve yeşillikler, buzdolabının alt rafındaki sebzelik bölümünde saklanmalıdır. Sebzeler hafif nemli bir ortamda saklandığında daha uzun süre taze kalır. Yer sorunu yaşıyorsanız, buzdolabının orta raflarında ve plastik torbalarda, ancak yüksek nemli gıdalardan uzakta saklanabilirler.

7

Bunun yanında, sebzelerinizi dondurucuda veya buzdolabının arkasındaki soğuk noktalarda saklamaktan kaçının. Özellikle yeşillikler üzerinde buz kristalleri oluşursa, çok çabuk bozulur ve atılmaları gerekir.

8

Meyveler düşük nemli bölmelerde saklanmalı

Meyveler düşük nem çekmecesinde saklanmalıdır. Bazı buzdolaplarında bu çekmece sebzelik bölümünde yer alır ve derecesi ayarlanabilir. Eğer imkanınız yoksa, meyveleri orijinal ambalajında bırakın veya plastik bir poşete yeniden paketleyin ve kapatın. Turunçgillerin poşette saklanmasına gerek yoktur. Uygun bir meyve sepetine yerleştirerek de kullanabilirsiniz.

9

Balığı dondurucuda bekletmekten kaçının

Elbette en iyisi, balığı satın aldığınız gün tazeyken yemektir. Ancak bu mümkün değilse, eve varır varmaz ambalajı çıkarın, balığı temiz nemli bir bezle silin, bir tabağa koyun ve streç filmle kaplayın. İdeal olarak 24 saatten fazla olmamak üzere buzdolabının arka bölümünde saklanabilir.

10

Kırmızı eti pişmiş gıdalardan uzak tutun

 

Kırmızı eti pişmiş gıdalardan uzak tutun

Alışverişten döner dönmez etleri doğrudan buzdolabına koymanız önemlidir. Eti kapalı paketlerde saklayın veya bir tabağa koyun ve streç filme sarın. Bunun yanında, çiğ etlerin pişmiş gıdalardan uzak tutulduğundan emin olun.

11

Şarküteri ürünlerini çiğ etle aynı yerde saklamayın

Şarküteri ürünleri ve pişmiş etler, çiğ etlerden uzakta saklanmalıdır. Pastırma ve diğer kuru etler, açıldıktan sonra kapalı bir kaba konulmalı ve birkaç gün içinde tüketilmelidir.

12

Pirinç pilavını hızlı tüketin

Pirinç bakıldığında masum gibi görünebilir, ancak zararlı bakteriler oluşabileceğinden potansiyel olarak tehlikelidir. Bu nedenle buzdolabında yalnızca bir veya en fazla iki gün saklanabilir.

13

Konserveleri plastik kaplara aktarın

Konserve kutular buzdolabında paslanır, bu nedenle buzdolabına koymadan önce yiyecekleri açık kutulardan kapalı plastik kaplara aktarın. Kavanoz ve tüplerdeki soslar açılıncaya kadar dolapta saklanabilir, ancak son kullanma tarihinden önce soğutulup kullanılması gerekir.

14

Ürünleri saklama koşullarına göre sınıflandırın

Bazı yiyecekler oda sıcaklığında saklanmalıdır; olgunlaşmamış domatesler, muz, avokado, soğan ve patatesler… Bu gibi yiyeceklerin karanlık bir alanda, nemsiz ve serin bir şekilde muhafaza edilmesi en iyisidir.

………………

buzdolabı

yiyecekler

sebze

Süt

………………

Mutfak Tüyoları Fotoğraflar: iStock Haber Giriş: 03 Kasım 2020 - 13:59 |  03 Kasım 2020 - 13:59

Alüminyum mu çelik mi cam mı? Mutfakta hangi tencereyi kullanmak daha sağlıklı?

Sizin için farklı malzemelerden yapılmış mutfak gereçlerinin avantajlarını ve dezavantajlarını araştırdık.

Mutfaklarımız her gün yeni yeni araç gereçlerle tanışıyor. Özellikle yeni materyaller kullanılarak üretilen tencereler ve tavalar birçoğumuzun merakını tetikliyor. “Onun pişirme kalitesi daha iyi, bunun malzemesi daha sağlıklı” derken mutfak dolaplarımız tencere ve tavalarla dolup taşıyor. Sizin için farklı malzemelerden yapılmış mutfak gereçlerinin avantajlarını ve dezavantajlarını araştırdık. İşte dökümden cama mutfak aletleri…

2

Döküm demir

Döküm demirden üretilen mutfak aletleri, son yıllarda yeniden moda oldu ancak aslında geçmişleri epey eski. Oldukça dayanıklı olan bu gereçler, aynı zamanda çok da güvenli zira yemeğe zararlı madde geçişi dökümde olmuyor. Hatta tava ve tencerelerdeki demirin, yediklerimizin içeriğindeki demiri artırarak sağlığa katkı yaptığı bile söyleniyor. Üstelik doğru şekilde kullanıldığında iç yüzeyinde oluşan katman sayesinde bu tencere ve tavalar yapışmazlık özelliği de kazandığından yağ tüketimini de azaltıyor.

3

Titanyum

Sağlık sektöründe protez üretiminde de kullanılan ve oldukça değerli bir metal olan titanyumla üretilen mutfak gereçleri biraz pahalı ancak hem yapışmazlık hem de sağlığa zararsızlık anlamında bir numara. Titanyum tencere ve tavaların yapışmaz yüzeyleri de silikon, seramik, titanyum ya da bunların kombinasyonu bir maddeden oluşabiliyor.

4

Artıuçlanmış Alüminyum

Eğer mutfakta alüminyum ürünleri tercih edenlerdenseniz, “artıuçlanmış” olanları tercih etmeye çalışın. Artıuçlama, alüminyum yüzeyin ince bir alüminyum oksit tabakasıyla kaplanması anlamına geliyor. Bu işlem sonucu tencere ve tavalar hem daha dayanıklı hem de paslanmaya ve soyulmaya karşı daha dirençli oluyor. Artıuçlama işlemi yapılmayan alüminyum gereçlerde yemeklerde alüminyum aktarımı söz konusu olabiliyor. Bu da yemeğe zehir karışması anlamına geliyor.

5

Bakır

Bakır tencereler sadece ısıyı dengeli iletmekle kalmıyor, aynı zamanda şık, dayanıklı ve kimyasallar açısından güvenli bir pişirme sağlıyor. Ancak kalıtsal bir hastalık olan Wilson hastalığına sahip olanların bu tencerelerden uzak durması şart. Çünkü Wilson’lıların metabolizmaları bakırı işleyemediğinden vücutta birikmeye ve çeşitli şikayetlere yol açabiliyor.

6

Seramik

Seramik tencereleriniz ve tavalarınız çok fazla sırlanmadığı ya da süslenmediğı takdirde genel olarak güvenli kabul ediliyor. Ancak boyama vb. işlemlerde kullanılan bazı maddelerle ilgili sağlık endişeleri olduğunu da belirtelim.

 

 

7

Cam

Camlar, özellikle de ısıya dayanıklı bor katkılı camlar, fırında pişirme için çok uygun. Ancak fırında pişirdiğiniz yemeği ocağın üzerine ısıtmaya kalkmayın sakın. Aksi takdirde pişirme kabınız çatlayabilir hatta patlayıp tuzla buz olabilir.

8

Paslanmaz çelik

Paslanmaz çelik mutfak gereçleri, krom nikel gibi çeşitli metallerin alaşımlarından oluşur ve eğer tencereniz zarar gördüyse bu metaller yemeğinize de geçebilir. Ancak bu maddelere karşı alerjisi olan kişiler haricinde, söz konusu metaller sağlığa zararlı değildir. Özetle ailenizde nikel alerjisi olan birileri yoksa paslanmaz çelik tencereler mutfakta dostunuz olabilir.

9

Yapışmaz maddeler

Halk arasında “Teflon” diye bilinen PTFE maddesinin yüksek sıcaklıklarda bozunduğunu ve havaya zehirli olabileceği PFOA maddesini saldığını duymuşsunuzdur. Bu nedenle yapışmaz ürünleri kullanmaktan kaçınanlara güzel bir haberimiz var. 2013 yılından beri Teflon üretiminde bu madde kullanılmıyor. O nedenle yapışmaz yüzeyli ürünler alırken üretim tarihine mutlaka dikkat edin ve etiketinde PTFE veya PFOA içermediğine dair bilgi olup olmadığını gözden geçirin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder