13 Eylül 2024 Cuma

Bilge Dergisi Hakkında Kurucusu Prof. Dr. Sadık Tural’la Söyleşide geçen Bilgelik cümleleri;

 Bilge Dergisi Hakkında Kurucusu Prof. Dr. Sadık Tural’la Söyleşide geçen Bilgelik cümleleri;

2.5.2023

 

“Diğer yanı bilimi ve bilgiyi bilgeliğe (hikmete) taşımaya kararlı, namuslu, dürüst, kişilikli ve bilimli aydınlar...”

………………………………….

“Her açıdan yeterli kitap ve dergilerin yarattığı bilgeleşme atmosferi...  Soracaksınız! İyi de bunların yeterliliğini  kim belirleyecek? Tanıtıcı, tahlil edici, eleştirici yazılar...”

………………………………….

 

“Ş. Ünal: Niçin ‘Bilge’ adını koydunuz?

S. Tural: Türkçe’deki bilge kavramı, Arapça’daki hakîm'm karşılığı... Bilimin de üstündeki bilgiye, sanatın da ötesindeki hükme, kısaca hikmet’e ulaşma çabasına bilgelik denilir. Bilge (hâkim, dânâ) bilime, dine, sanata ait hükümlerin dünyasından, özel bilgiye, hikmete ulaşmaya çalışandır. Basit ve beş duyuyla sınırlı, alelâde iş ve işlemleri ve onlarla uğraşları ciddiye almadan söyleyelim:

Varlık ile var eden arasındaki ilişkilerin bütün boyutlarını, algılayan, sezen, kavrayan ve sonunda bilen kişi bilgedir, ulaştığı konum da bilgeliktir. Ben bu derginin bilge yetiştirmesini değil, bilgelik yoluna girecek kadar ahlâklı, kişilikli, sezgili, kavrayışlı ve bilgili insanlar için bir fidelik olmasını hayâl etmiştim.

Bir kitaba veya bir dergiye tanıtım, yazabilmek, kitabı ve dergiyi merkezde tutmak şartıyla gerçekten zor iştir. Boyanın, cilanın ötesinde bir muhakeme, süsün püsün dışında bir kavrayış, papağanlaşmanın ötesinde dilin incelikleriyle bezenmiş bir sözlü veya yazılı sunum... Gönül, bu türden kalem sahiplerinin aydın sayılmasını, sahtesi ile gerçeğinin ayırt edilmesini diliyor... Kitap sahibinin de, onun yazdığını tanıtanın, tahlil edenin, eleştirenin de, bilgelik yolundaki çileye razı olması beklenir...”

………………………………….

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder