13 Eylül 2024 Cuma

Hikmet Özdemir: Atatürk’ün Etik Mirası. Ankara: TEİD Etik ve İtibar Derneği, 2023

 

Hikmet Özdemir: Atatürk’ün Etik Mirası. Ankara: TEİD Etik ve İtibar Derneği, 2023

 

İÇİNDEKİLER

                TAKDİM                                                                                              7

1             ATATÜRK'TE HAKİKATİ ARAMA VE İFADE CESARETİ          11

2             YARININ ADAMI OLMAK                                                              21

3             ALTINLAR VE ATLAR                                                                       37

4             İŞGAL İSTANBUL'UNDA İTİBAR TARTIŞMASI                         43

5             NORM VE ETİK AYRIMINDA KARAR ALMAK                          49

6             AÇIKÇA ORTAYA ÇIKMAK                                                            69

7             LEKELENMEME ÇABASI                                                                83

8             İTİBAR VE GÜVENLİK MÜCADELESİ                                          91

9             SAVAŞ ZORUNLU VE HAYATİ OLMALI                                     111

10           KAMU İŞLERİ AKSATILAMAZ                                                      123

11           MİLLETVEKİLLERİ İÇİN ETİK KURALLAR                                   133

12           KURUMUN MUHASEBESİ NAMUSUDUR                                139

13           YURTTAŞLARA ÖĞÜTLER                                                             147

14           HESAP VEREBİLİRLİK                                                                      159

15           BİR SUİKAST GİRİŞİMİ DAVASI                                                   169

16           İNSANLIK ÜLKÜSÜ VE BARIŞ ÖZLEMİ                                      175

17           ÇİFTLİKLERİN HAZİNEYE DEVRİ                                                  183

18           SAĞLIK, HATAY VE İTİBAR                                                            191

19           ETİK VE İTİBAR AÇISINDAN VASİYETNAME                           201

20           ARDINDA KALANLAR                                                                     209

                YARARLANILAN KAYNAKLAR                                                      217

 ...................................................................................................................................

TAKDİM

İş etiği kavramının, Türkiye'de faaliyet gösteren tüm şirketlerin yazılı kültürlerinin temel taşı haline gelmesini sağlamak hedefiyle, 2010'da kurulan Etik ve İtibar Derneği (TEİD) olarak “Atatürk'ün Etik Mirası” eserini size sunmanın mutluluğunu ve gururunu yaşıyoruz.

Yirminci yüzyılın en önemli ve karizmatik liderlerinden olan Mustafa Kemal Atatürk, modern Türkiye'nin kurucusu olarak pek çok alanda silinmeyecek izler bırakmıştır. Bu izler arasında belki de en değerlilerden biri, şahsiyetinde topladığı etik davranma ve etik düşünme mirasıdır. Bu değerli mirasın gelecek nesillere aktarılması, ülkemiz adına en önemli çalışmaların başında yer alacaktır. Böyle bir çalışmanın, üyelerimizin kıymetli katkılarıyla TEİD çatısı altında hazırlanması ise bizler için ayrı bir onur kaynağı olmuştur.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün her biri ayrı değere sahip ve günümüze ışık tutan söylevlerinden biri olan Muallimler Kongresi'nde söyledikleri, derneğimizin ülkemizde hedeflediği noktayı anlatmak açısından da büyük öneme sahiptir: “Tehdit esasına dayanan ahlak, bir fazilet olmadıktan başka güvene de layık değildir.” Etik ve İtibar Derneği olarak biz de etik davranışların sadece şirket stratejilerinin bir parçası olarak değil, vicdani olarak da samimiyetle benimsenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Etiğin toplumun tüm kesimlerinin içinde karşılıklı bir takım çalışması olduğunun ve zorlamayla değil, içselleştirilmesi ile üst yapılar için bir güven alanı olacağının da farkındayız. Bütün çalışmalarımızı, faaliyetlerimizi ve etkinliklerimizi bu doğrultuda yürütmeye çalışıyoruz.

Cumhuriyetimizin 100. yılını idrak ettiğimiz bu dönemde, kurucu liderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün etik, ilke ve değerleri de günümüze ışık tutmaya devam etmektedir. Prof. Dr. Hikmet Özdemir'in kaleme aldığı bu kıymetli eserde de dürüstlük, çalışkanlık, yetkilerini kullanmaktaki titizlik, itibara verdiği önem, şeffaflık ve sorumluluk duygusu gibi evrensel ilke ve değerlere olan bağlılığını gösteren düşünce ve eylemleri, tarihten notlarla ve bir nevi belgelerle maktadır.

“Atatürk’ün Etik Mirası” eserimizin sadece etik ve itibar konularıyla ilgilenenler için değil toplumun tüm kesimleri için çok değerli bir rehber olacağına inanıyor, ortaya çıkmasında büyük bir özveri gösteren Prof. Dr. Hikmet Özdemir'e teşekkür ediyorum.

Aslı Ertekin

Etik ve İtibar Derneği

Yönetim Kurulu Başkanı

 ..........................................................................................................................................................

ÖNSÖZ

“İnsanlar daima yüksek, temiz, kutsal amaçlara yürümelidirler.”

“Bu hareket şeklidir ki insan olanın vicdanını, beynini ve bütün insani kavramını tatmin eder.”

“Bu şekilde yürüyenler, ne kadar büyük özveride bulunurlarsa, yükselirler ve bu hareket şekli kesinlikle açık olur.”

“Çünkü alnı açık, beyni açık, kalp ve vicdanı açık insanlar tarafından yönetilen toplumlar, ancak bu anlamda hareketlerin izleyicisi olurlar.”

Kurucu liderimiz tarafından yukarıdaki dört cümlede ifade edilen hedefi gerçekleştirenlerin mücadelesine “Atatürk'ün Etik Mirası” adlı bu incelemenin Cumhuriyetimizin 100. yılında mütevazı bir moral katkı sağlamasını dilerim.

Hikmet Özdemir

Ankara, 17 Şubat 2023

Not: Metni yazarken yaşayan dili benimsedim; resmi yayınlarda ve özel Metinlerde, bazen sözcüklerin, bazen de cümlelerin taşıdığı anlamı bugünkü söyleyişleriyle verdim. Atatürk'ün yazı ve sözleriyle ilgili belge ve tanıklıklar farklı dönemlerde yazıya aktarıldığından, terim birliğine özen gösterdim Kişilerin ilk adlarını ve soyadlarını birlikte kullandım; amacım bugünkü ve gelecek kuşaklar tarafından onların tanınırlığını kolaylaştırmaktır. HÖ

...............................................

“İş etiği kavramının, Türkiye’de faaliyet gösteren tüm şirketlerin yazılı kültürlerinin temel taşı haline gelmesini sağlamak hedefiyle 2010’da kurulan Etik ve İtibar Derneği TEİD, Prof. Dr. Hikmet Özdemir tarafından kaleme alınan Atatürk’ün Etik Mirası eserini okurlarıyla buluşturuyor.

Etik ve İtibar Derneği TEİD, Prof. Dr. Hikmet Özdemir tarafından kaleme alınan Atatürk’ün Etik Mirası eserini okurlarla buluşturdu. TEİD’in Cumhuriyet’in 100. yılına özel olarak üyelerinin desteği ile paydaşları ve okuyucularıyla buluşturduğu Atatürk’ün Etik Mirası eseri, Atatürk’ün etik, ilke ve değerlerini mercek altına alıyor. Değerli yazar Prof. Dr. Hikmet Özdemir‘in kaleme aldığı bu kıymetli eserde Atatürk’ün dürüstlük, çalışkanlık yetkileri anlatılırken, titizlik itibara verdiği önem, şeffaflık ve sorumluluk duygusu gibi evrensel ilke ve değerleri ile ilgili anekdotlar ve tarihten notlar bulunuyor.

Etik ve İtibar Derneği TEİD, eserin amacını ise şöyle belirtmektedir;

“Yirminci yüzyılın en önemli ve karizmatik liderlerinden olan Mustafa Kemal Atatürk, modern Türkiye’nin kurucusu olarak pek çok alanda silinmeyecek izler bırakmıştır. Atatürk’ün etik düşünme, etik eylem ve etik davranma mirası da bu açıdan günümüzde herkes için çok büyük bir öneme sahiptir. Bu değerli mirasın gelecek nesillere aktarılması, günümüzde ise bizlere kılavuz olması ülkemizin “muassır medeniyet” seviyesine ulaşmasını sağlayacaktır.”

Atatürk’ün Etik Mirası Kitabı’ndan Bir Kesit

“İnsanlar daima yüksek, temiz, kutsal amaçlara yürümelidirler. Bu hareket şeklidir ki insan olanın vicdanını, beynini ve bütün insani kavramını tatmin eder. Bu şekilde yürüyenler, ne kadar büyük özveride bulunurlarsa yükselirler ve bu hareket şekli kesinlikle açık olur. Çünkü alnı açık, beyni açık, kalp ve vicdanı açık insanlar tarafından yönetilen toplumlar, ancak bu anlamda hareketlerin izleyicisi olurlar.” (Atatürk’ün Etik Mirası, 2023, Kitap tanıtımı). https://www.kitaptansanattan.com/ataturkun-etik-mirasi/


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder