12 Eylül 2024 Perşembe

Teoman Duralı Eserlerinden Konar Göçer, Göçebe Derlemesi

 

Teoman Duralı Eserlerinden Konar Göçer, Göçebe Derlemesi

 

22.5.2023

1

Din Ve Felsefe-Bilim Açısından Doğu Ve Batı Medeniyetleri. 2022. https://zeytinburnu.istanbul/wp-content/uploads/2022/12/Durali-Konusmalar-BSK-tumu.pdf

 

“Şimdi dedik ki iktisat ortaya çıkıyor ve tabii o hakîm hâkim, hekim ve aynı zamanda siyasetçidir. Siyasi bir dokuyu işler. Ondan önce konargöçer toplulukta siyaset, hukuk, iktisat yoktur. İhtiyaçlar anlık giderilmektedir. Her an ortaya çıkan ihtiyaç o anda gideriliyor, yarına dönük uzun vadeli bir tasarı yoktur. Uzun süre konargöçer kalmış topluluklarda bunun yansımalarını görüyoruz. Uzun vadeli, akli düşünmeye dayalı plan ve proje, felsefe yaratmış toplumlarda ortaya çıkar. Felsefe yaratmış toplumlar erken çağlarda yerleşik olmuşlardır. Çok uzun süre, yakın bir geçmişe değin konargöçer kalmış topluluklarda felsefe ortaya çıkmamıştır. Orada uzun vadeli tasarlama kabiliyeti de gelişmemiştir. Anlık çareler aranır. Bunlar çok önemli noktalardır. Belki olağan bir medeniyet tarihi dersinde yer alması gerekir gerekmez bilmiyorum, kestiremiyorum ama bunların yaşanan hayatı açıklama bakımından da önemli bir yere sahip olduklarını sanıyorum. Tabii ki yargı, değerlendirme size düşer.” 74.s.

………………………….

“Tarihte iki konargöçer savaşçı kavimler topluluğu hep medeniyet merkezlerini rahatsız etmişlerdir. Ulu atalarımız Rumları ve onlardan gelen Türkler Çinlileri müthiş rahatsız etmişler. Bu sebeple de Çin Seddi yapılmıştır.

Çin Seddi bizim tarafımızdan övünülecek bir şey değil. Bu adamların ürettiklerine sürekli hücum ediliyor, hazıra konuluyor, onlar çalınıyor, kadınlar da dâhil el konulup götürülüyor… Çekiliyorlar, tekrar hücum ediyorlar… En sonunda canlarına tak ediyor.

Perişan ediyorlar atalarımızı, onlar da 8. yüzyılda Talas Ovasında İslam Arap ordusuna iltihak ediyorlar.

Çin’den sonra en çok Farsları rahatsız ediyorlar. MS aşağı yukarı 8. yüzyılda hep Çinlilerin itmesiyle batıya kayıyorlar ve aslında İran yahut da Fars toprağı olan Horasan’ı ele geçiriyorlar ve burası tarihi Türkistan oluyor. Türklerin yerleştiği topraklara Türkler değil ama başkaları Türkiye demiştir. Bir ara Avrupa, mesela Mısır’a da Türkiye diyordu. Göktürkler ve Türkiye Cumhuriyeti hariç, Türkler hiçbir zaman kendilerini Türk olarak nitelememişlerdir. Öbür tarafta da Germenler bunu yapıyorlar.

Almanların ataları Germenler sürekli medeniyet merkezine, Roma’ya nüfuz etmeye çalışıyorlar ve Roma’yı yıkıyorlar. Roma’yı yıkan Odoacer’in komutasındaki bir Germen birliğidir ve onun arkasından Germen boyları Vizigotlar, Ostrogotlar, Vandallar, Franklar, Burguntlar bütün Avrupa’yı ve Kuzey Afrika’yı istila ediyorlar.” 121.s.

…………………..

“Çin olağanüstü derecede sağlam bir hukuk devleti olarak yaşaya gelmiştir. Belki bu kadar uzun ömürlü olmasının hikmeti de buradadır. Çok sağlam bir hukuka dayalı olmasındadır. Galiba ben yine ipin ucunu biraz kaçırdım, sizi fazla tuttum ama konu bunu gerektirdi. Kısmetse bundan sonraki konuşmamızda kısmen Çin’den hareketle eski Türk tarihine bir göz atacağız. Çin’den etkilenmekle birlikte çok önemli ölçüde Çin’den ayrıldığını görüyoruz. Türkler benim bildiğim kadarıyla tarihte seyyar devlet kuran tek millettir. Devletler hep sabittirler. Özellikle de gördüğümüz gibi Çin 3000-4000 yıldır yerinden kıpırdamamıştır. Bütün eski büyük devletler böyledirler.

Türklerin kurduğu devlet bir konargöçer topluluğun devleti olmuştur. Öteki bütün konargöçer toplumlar devletsizdirler, devlet kurmamışlardır.

SALONDAN- Hocam, Moğollar?

TEOMAN DURALI- Onu soracağınızı bekliyordum. Moğollar yerleşiktirler, göçer değildirler ve Moğollar yurtlarından çok uzağa gidince çökmüşlerdir. Bunun da sebebi evlilik düzenleridir.

Türklerin gene çok özgün, orijinal bir evlenme düzenleri vardır.

Kadın topluluğun dışından alınır ama bunu da dediğim gibi sonraki bir şeyimize bırakalım.” 483.s.

https://zeytinburnu.istanbul/wp-content/uploads/2022/12/Durali-Konusmalar-BSK-tumu.pdf

……………………….

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder