13 Ocak 2020 Pazartesi

KALİTELİ CEVİZİN ÖZELLİKLERİ (1)



KALİTELİ CEVİZİN ÖZELLİKLERİ (1)

Bülent Ağaoğlu
İstanbul, 13.1.2020
"KALIN KABUKLU CEVİZ DAHA MI YAĞLIDIR" sorusunun cevabını webden bulamadım.
Bulamayınca da, bu sefer "kaliteli cevizin özellikleri" konusunda bilgi derlemeye çalışınca bu doküman ortaya çıktı.
Tüketici için; “Kaliteli iç ceviz”, “cevizin kalitesi” vs. başlıklarla ifade edilebilecek bir yayın hazırlanması ihtiyaç olsa gerek…
Webde yaptığım aramalardan kapsamlı bir yayın bulamadım.
--------------------------------------.
1
“Oğuzlar 77” sertifikasına sahip olan Oğuzlar cevizi, gen kaynağı yerli ve organik olduğu için özellikle tercih ediliyor. İçi tam dolu, açık beyaz ve lezzetli, besleyici değeri yüksek, yağ oranı yüzde 69…Kabuğundan bütün olarak çıkma özelliğini taşıyor.
………………….
…………………
Oğuzlar Ceviz Üreticileri Tarımsal Birliği Başkanı Oğuz Hantal, başlayan ceviz hasadının verimli biçimde devam ettiğini ve ürünün iyi olduğunu söyledi.
“Bu yıl meyve boyu büyük, hasat çok güzel ve verimli, üreticimizin yüzü gülmeye başladı” diyen Oğuz Hantal, daha sonra şu değerlendirmeyi yaptı:
“Ceviz üreticilerinin son yıllardaki kâbusu, fiyatları aşağı çeken ithal cevizlerdi. Üreticinin mağduriyeti karşısında, ithal cevize yüzde 20 kota konulmasını sağlamıştık. Şimdi ise, doların yükselmesiyle birlikte, ithal cevizin piyasaya daha yüksek fiyatla girmesi bekleniyor. Kilosu 13 liradan piyasaya giren ithal ceviz, şimdi 28 liradan girecek. Oğuzlar cevizi kalitesiyle tercih ediliyordu, ama ithal cevizin fiyatı daha cazip gelebiliyordu.
Dolayısıyla, üreticimizin bu yıl, emeğinin karşılığını alabileceğine inanıyoruz.”
“Yerli malı yurdun malı, herkes onu kullanmalı” sloganını hatırlatan Birlik Başkanı Hantal, “Oğuzlar cevizinin dünyada rakibi yok. Fiyatı da doğal olarak kalite belirliyor. Kalitemizin tescili yolunda ilerlemeye devam ediyoruz. Oğuzlar cevizinin coğrafi işaret tescili de sonuçlanmak üzere. İnşallah yakında Çorum leblebisinin yanında yerini alacak.” diye konuştu.
OĞUZLAR’IN AYRICALIKLARI
·         ‘Oğuzlar 77’, dünyada ve Türkiye’de bilimsel envanter çalışması yapılan ilk ceviz çeşidi. Türkiye’de ilk ceviz aşısı 1956 yılında Oğuzlar’da yapıldı. Ülkemizde ceviz fidancılığının başlatıldığı yer de Oğuzlar.
·         İlk ceviz şenliği, 19 Ekim 1986 tarihinde Oğuzlar’da gerçekleştirildi.
·         Oğuzlar, ‘en yoğun ceviz yetiştiriciliğinin yapıldığı’ tek yer; üretici başına 41.8 ağaç düşüyor.
·         Ekonomik anlamda aşılı ceviz fidancılığının yapıldığı tek ilçe.
·         Oğuzlar’ın toplam ceviz ağacı varlığı 160 binin üzerinde.
·         Bir ‘Oğuzlar 77’ ceviz ağacından 35 ile 45 kilogram arasında ürün alınıyor.
·         Oğuzlar, Türkiye’nin kaliteli ceviz ihtiyacının yüzde 6’sını, ceviz ticaretinin ise yüzde 30’unu karşılıyor.
·         Oğuzlar’da üretilen fidanlar 81 il’e gönderiliyor. Fidanların ekolojik adaptasyonunda sorun yaşanmıyor.
SAĞLIĞINIZ İÇİN CEVİZ TÜKETİN
Oğuzlar Cevizi, gen kaynağı yerli olmasından dolayı özel bir avantaja sahip. ‘Oğuzlar 77’ ismiyle sertifikalı. Organik; fenne ve usule uygun olarak yetiştiriliyor. İçi tam dolu, açık beyaz ve tadı oldukça lezzetli. Yüksek besleyici değere sahip. Yağ oranı yüzde 69.74. İç meyvenin kabuğundan bütün olarak çıkma özelliği yüksek. Verimli; kiloda 600 gramın üzerinde iç meyve veriyor. Bir yıl boyunca acımadan kalitesini ve tadını muhafaza ediyor. Üstün meyve kalitesinden dolayı ekonomik katma değere sahip.Piyasa değeri yüksek. Yetiştirilen fidanlar sertifikalı.
……………………..
……………………..
Oğuzlar cevizinin katma değeri yüksek bir ürün olduğuna da değinen Oğuz Hantal, “Özellikle Oğuzlar Cevizi, zengin besin değerleri ve yüksek antioksidan özelliğinden dolayı çok talep görmektedir. Fidanlarımız 2 yaşından itibaren ürün vermektedir.
Kalitesi nedeniyle piyasa değeri de yüksektir. Ekonomik getirinin yüksek olması, Oğuzlar’da yoğun ceviz yetiştiriciliği ve ticaretini de geliştirmiştir.” ifadesini kullandı. (Aliye ÖNCEL). 12.9.2018. http://www.corumhaber.net/guncel/oguzlarda-ceviz-ureticisinin-yuzu-guluyor-h85010.html
2
“Ceviz Seçimi Neye Göre Yapılmalıdır?
·Cevizin kabuğunun tekdüze, parlak kahverengi olup olmadığını kontrol edilmelidir.
·Üzerinde herhangi bir lekelenin veya çatlağın bulunmadığına dikkat edilmelidir.
·Cevizin eski olması, tadını kötüleştirir. Yeni hasat olması her zaman için daha iyidir.
·Ceviz, avuç içerisine alınmalı ve ağırlığı hissedilmelidir.
 Satın alınan cevizleri saklarken, rutubetten ve direkt olarak güneş ışığında sakınılması gerekmektedir. Kelebek ceviz ve Kabuklu cevizin saklanma aşaması, kabuğunun cevizi korumasından daha kolaydır. Fakat iç cevizler mutlaka hava geçirmeyen kaplarda, serin ve kuru ortamlarda saklanmalıdır.”. https://www.gaziantepyoreselgurme.com/blog/icerik/besin-acisindan-onemli-olan-cevizin-secimi-nasil-olmalidir
3
“En kaliteli ceviz türü hangisidir?
Hem satın alıp yemek, hem de fidanını ekmek için ceviz fidanlarına bakıyorum. Yerli ceviz fidanları arasında kaman cevizi, bilecik cevizi, şebin cevizi, yalova cevizi, yavuz cevizi (kendi aralarında da Kaman 1 vs gibi ayrılıyorlar) yabancı ceviz fidanları türleri arasında da  chandler, fernor, pedro, franquette, fernette, payne, serr, hartley, midland gibi onlarca farklı ceviz türü var. Hem lezzet olarak hem de maddi değeri olarak ekmek üzere sizce hangi ceviz türünü seçmeliyim? Bu ceviz türleri, yetiştirilme ortamları olarak da muhtemelen birbirlerinden farklı karakterlere sahiptirler diye tahmin ediyorum. Örneğin kimi ceviz türleri suyu daha çok sevip kimisi sevmeyebilir ya da kimi ceviz türü donmaya karşı daha dayanıklı olabilir. İç Anadolu iklim şartlarına göre hangi ceviz türünden en iyi verimi alabilirim?  funda35 **  15.10.2019 16:13”. https://reitix.com/merak/en-kaliteli-ceviz-turu-hangisidir/7fbd4d5c

4
Kabuklu ceviz alırken nelere dikkat edelim?  http://www.agaclar.net/forum/kiler/14389.htm
--------------------------------
Oğuzlar Ceviz Üreticileri Tarımsal Birliği. 0532 303 9251   *** Email : oguzhantal19@gmail.com ** Karadonlu Mahallesi Evrensel Caddesi No:39 - ÇORUM / OĞUZLAR. http://www.oguzlarcevizbirlik.com/













Orman Genel Müdürlüğü Ağaçlandırma Dairesi Başkanlığı’nca hazırlanmıştır. https://www.ogm.gov.tr/ekutuphane/yayinlar/ceviz%20eylem%20plan%C4%B1.pdf






Safder BAYAZİT, * Hilal TEFEK1  Oğuzhan ÇALIŞKAN1: Türkiye’de Ceviz (Juglans regia L.) Araştırmaları. 1Mustafa Kemal Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümü, Hatay. * Sorumlu yazar: sbayazit30@gmail.com. https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/308610

Bu bilimsel dergi "III. Ulusal Ceviz Sempozyumu Özel Sayı Yayın Kurulu" tarafından yayına hazırlanmış ve Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü tarafından yayınlanmıştır. https://arastirma.tarimorman.gov.tr/yalovabahce/Belgeler/bahce/sayilar/Bahce_46_2_2017_ozel_sayi.pdf










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder