28 Ocak 2020 Salı

2012 YILINDA HAZIRLANAN GÜÇLENDİRME KAYNAKÇASI İÇİN BAZI HAYALLER


2012 YILINDA HAZIRLANAN GÜÇLENDİRME KAYNAKÇASI İÇİN BAZI HAYALLER


Bülent Ağaoğlu
ANTALYA, 26.10.2019



 

·         Ülkemizde şu anda güçlendirme üzerine kapsamlı bir web sitesi bulunmamaktadır. Böyle bir web sitesi ihtiyaç olsa gerek.

·         Böyle bir sitenin kaynakça bölümü de olmalıdır. Böylelikle araştırmaları için kaynak arayanlara kolaylık sağlanabilir.  Öyle bir arayüz yapılmalı ki, kullanıcılar da çalışmada yer almayan yayınların da girişini yapabilsinler.

·         Webde tam metni yer almayan Güçlendirme Konulu yayınlar, gerekli izinler alınıp taranarak internete konulabilir.

·         Bir “Güçlendirme kitaplığı” kurulabilir. Bu bütün iller için yapılabilir.

·         Bütün bu yayınların özetleri çıkarılıp “Özetli Güçlendirme Kaynakçası” hazırlanabilir.

·         Çalışmada haber tespitine ağırlık verilmemiştir. Haberler için ayrı bir detaylı çalışma yapılabilir.

·         “Depreme karşı yapısal güçlendirme” isimli 22 sayfalık kitapçığı çok önemli buldum. Beni etkiledi. Vatandaşlarımız bu kitapçığı okuması sağlanmalıdır.

·         Kaynakçada yer alan 900 civarında eser için istatistik dağılım tabloları hazırlanıp, kaynakçanın değerlendirmesi yapılmalıdır. Böylelikle ülkemizde “Güçlendirme literatürünün” fotoğrafı çekilebilir, manzara ortaya konulabilir.

·         Devamlı güncelleştirme yapılmalı. Ve bu bir sisteme bağlanmalıdır. Bu bir ihtiyaçtır. Çünkü datalar internet üzerinde dağınıktır. 30 yıllık kaynakça hazırlama tecrübeme rağmen 18 Kasım'dan günümüze kadar her gün 2 saat uğraştım.  İşin içinden çıkmam kolay olmadı. Web devamlı olarak taranıp yeniler tespit edilmelidir.

·         Bu kaynakça çalışması derinleştirilerek henüz kaynakçada yer almayan çalışmalar da saptanmalıdır.

·         Çalışmanın tüm dünya yayınlarını içerecek şekilde geliştirilmesi. Bu haliyle webde veritabanı formatında kamuya açık olarak yayınlanması.

·         Güçlendirme konusunda uzman olanların mail ve  tweet adreslerini ve telefonlarını içerecek şekilde tespiti. Aralarında whatsapp iletişim grubu kurulması.

·         İki yılda bir güçlendirme sempozyumu düzenlenmesi. Oturumlardan birisinin güçlendirme kaynakçası hakkında olması.

·         Google’da strengtheningearthquakebuilding aratıldığında gelen ilk 100 linkin 63’ü Yeni Zelanda kökenli (Bunların uzantısı .nz). Özellikle Yeni Zelanda kökenli güçlendirme konulu yayınların tespiti.

·         “Avustralya ve Yeni Zelanda, sismik açıdan zıt ülkeler olarak biliniyor. Avustralya kıtasında genel olarak deprem riski düşük veya orta derecedeyken, küçük ada komşusu Yeni Zelanda dünyadaki aktif deprem bölgelerinden biri üstünde yer alıyor.”. 26.9.2019. https://www.fikriyat.com/gundem/2018/03/03/dunyadaki-en-yogun-deprem-kusagi


·         Yeni Zelanda’da kurulu güçlendirme konusu ile de ilgilenen dernek vs. mesleki kuruluşların yayınlarının, web sitelerinin tespiti: Bir kaynak: http://www.seismicresilience.org.nz/topics/strengthening-strategies/overview

·         “Resources” kısmında “strengthening”konulu96 tam metin var: http://www.seismicresilience.org.nz/resources/results?kw=strengthening++&search=1





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder