KALİTELİ CEVİZİN ÖZELLİKLERİ (1)
"KALIN
KABUKLU CEVİZ DAHA MI YAĞLIDIR" sorusunun cevabını webden bulamadım.
Bulamayınca da, bu sefer "kaliteli cevizin özellikleri" konusunda bilgi derlemeye çalışınca bu doküman ortaya çıktı.
Tüketici için; “Kaliteli
iç ceviz”, “cevizin kalitesi” vs. başlıklarla ifade edilebilecek bir yayın
hazırlanması ihtiyaç olsa gerek…
Webde yaptığım
aramalardan kapsamlı bir yayın bulamadım.
--------------------------------------.
1
“Oğuzlar 77” sertifikasına
sahip olan Oğuzlar cevizi, gen kaynağı yerli ve organik olduğu için özellikle
tercih ediliyor. İçi tam dolu, açık beyaz ve
lezzetli, besleyici değeri yüksek, yağ oranı yüzde 69…Kabuğundan bütün olarak
çıkma özelliğini taşıyor.
………………….
…………………
Oğuzlar Ceviz Üreticileri
Tarımsal Birliği Başkanı Oğuz Hantal, başlayan ceviz hasadının verimli biçimde
devam ettiğini ve ürünün iyi olduğunu söyledi.
“Bu yıl meyve boyu büyük,
hasat çok güzel ve verimli, üreticimizin yüzü gülmeye başladı” diyen Oğuz
Hantal, daha sonra şu değerlendirmeyi yaptı:
“Ceviz üreticilerinin son
yıllardaki kâbusu, fiyatları aşağı çeken ithal cevizlerdi. Üreticinin
mağduriyeti karşısında, ithal cevize yüzde 20 kota konulmasını sağlamıştık.
Şimdi ise, doların yükselmesiyle birlikte, ithal cevizin piyasaya daha yüksek
fiyatla girmesi bekleniyor. Kilosu 13 liradan piyasaya giren ithal ceviz, şimdi
28 liradan girecek. Oğuzlar cevizi kalitesiyle tercih ediliyordu, ama ithal
cevizin fiyatı daha cazip gelebiliyordu.
Dolayısıyla, üreticimizin bu
yıl, emeğinin karşılığını alabileceğine inanıyoruz.”
“Yerli malı yurdun malı,
herkes onu kullanmalı” sloganını hatırlatan Birlik Başkanı Hantal, “Oğuzlar
cevizinin dünyada rakibi yok. Fiyatı da doğal olarak kalite belirliyor.
Kalitemizin tescili yolunda ilerlemeye devam ediyoruz. Oğuzlar cevizinin
coğrafi işaret tescili de sonuçlanmak üzere. İnşallah yakında Çorum
leblebisinin yanında yerini alacak.” diye konuştu.
OĞUZLAR’IN AYRICALIKLARI
·
‘Oğuzlar 77’, dünyada ve Türkiye’de bilimsel
envanter çalışması yapılan ilk ceviz çeşidi. Türkiye’de ilk ceviz aşısı 1956
yılında Oğuzlar’da yapıldı. Ülkemizde ceviz fidancılığının başlatıldığı yer de
Oğuzlar.
·
İlk ceviz şenliği, 19 Ekim 1986 tarihinde
Oğuzlar’da gerçekleştirildi.
·
Oğuzlar, ‘en yoğun ceviz yetiştiriciliğinin
yapıldığı’ tek yer; üretici başına 41.8 ağaç düşüyor.
·
Ekonomik anlamda aşılı ceviz fidancılığının
yapıldığı tek ilçe.
·
Oğuzlar’ın toplam ceviz ağacı varlığı 160 binin
üzerinde.
·
Bir ‘Oğuzlar 77’ ceviz ağacından 35 ile 45
kilogram arasında ürün alınıyor.
·
Oğuzlar, Türkiye’nin kaliteli ceviz ihtiyacının
yüzde 6’sını, ceviz ticaretinin ise yüzde 30’unu karşılıyor.
·
Oğuzlar’da üretilen fidanlar 81 il’e
gönderiliyor. Fidanların ekolojik adaptasyonunda sorun yaşanmıyor.
SAĞLIĞINIZ İÇİN CEVİZ TÜKETİN
Oğuzlar Cevizi, gen kaynağı
yerli olmasından dolayı özel bir avantaja sahip. ‘Oğuzlar 77’ ismiyle
sertifikalı. Organik; fenne ve usule uygun olarak yetiştiriliyor. İçi tam dolu, açık beyaz ve tadı oldukça lezzetli. Yüksek
besleyici değere sahip. Yağ oranı yüzde 69.74. İç meyvenin kabuğundan bütün
olarak çıkma özelliği yüksek. Verimli; kiloda 600 gramın üzerinde iç meyve veriyor.
Bir yıl boyunca acımadan kalitesini ve tadını muhafaza ediyor. Üstün
meyve kalitesinden dolayı ekonomik katma değere sahip.Piyasa değeri yüksek.
Yetiştirilen fidanlar sertifikalı.
……………………..
……………………..
Oğuzlar cevizinin katma
değeri yüksek bir ürün olduğuna da değinen Oğuz Hantal, “Özellikle Oğuzlar Cevizi, zengin besin değerleri ve yüksek
antioksidan özelliğinden dolayı çok talep görmektedir. Fidanlarımız 2
yaşından itibaren ürün vermektedir.
Kalitesi nedeniyle piyasa
değeri de yüksektir. Ekonomik getirinin yüksek olması, Oğuzlar’da yoğun ceviz
yetiştiriciliği ve ticaretini de geliştirmiştir.” ifadesini kullandı. (Aliye
ÖNCEL). 12.9.2018. http://www.corumhaber.net/guncel/oguzlarda-ceviz-ureticisinin-yuzu-guluyor-h85010.html
2
“Ceviz Seçimi Neye
Göre Yapılmalıdır?
·Cevizin kabuğunun tekdüze, parlak kahverengi olup
olmadığını kontrol edilmelidir.
·Üzerinde herhangi bir lekelenin veya çatlağın
bulunmadığına dikkat edilmelidir.
·Cevizin eski olması, tadını kötüleştirir. Yeni hasat
olması her zaman için daha iyidir.
·Ceviz, avuç içerisine alınmalı ve ağırlığı
hissedilmelidir.
Satın alınan
cevizleri saklarken, rutubetten ve direkt olarak güneş ışığında sakınılması
gerekmektedir. Kelebek ceviz ve Kabuklu cevizin saklanma aşaması, kabuğunun
cevizi korumasından daha kolaydır. Fakat iç cevizler mutlaka hava geçirmeyen
kaplarda, serin ve kuru ortamlarda saklanmalıdır.”. https://www.gaziantepyoreselgurme.com/blog/icerik/besin-acisindan-onemli-olan-cevizin-secimi-nasil-olmalidir
3
“En kaliteli ceviz türü
hangisidir?
Hem satın alıp yemek, hem de
fidanını ekmek için ceviz fidanlarına bakıyorum. Yerli ceviz fidanları arasında
kaman cevizi, bilecik cevizi, şebin cevizi, yalova cevizi, yavuz cevizi (kendi
aralarında da Kaman 1 vs gibi ayrılıyorlar) yabancı ceviz fidanları türleri
arasında da chandler, fernor, pedro,
franquette, fernette, payne, serr, hartley, midland gibi onlarca farklı ceviz
türü var. Hem lezzet olarak hem de maddi değeri olarak ekmek üzere sizce hangi
ceviz türünü seçmeliyim? Bu ceviz türleri, yetiştirilme ortamları olarak da
muhtemelen birbirlerinden farklı karakterlere sahiptirler diye tahmin ediyorum.
Örneğin kimi ceviz türleri suyu daha çok sevip kimisi sevmeyebilir ya da kimi
ceviz türü donmaya karşı daha dayanıklı olabilir. İç Anadolu iklim şartlarına
göre hangi ceviz türünden en iyi verimi alabilirim? funda35 **
15.10.2019 16:13”. https://reitix.com/merak/en-kaliteli-ceviz-turu-hangisidir/7fbd4d5c
4
Kabuklu ceviz alırken nelere dikkat edelim? http://www.agaclar.net/forum/kiler/14389.htm
4
Kabuklu ceviz alırken nelere dikkat edelim? http://www.agaclar.net/forum/kiler/14389.htm
--------------------------------
Oğuzlar Ceviz Üreticileri
Tarımsal Birliği. 0532 303 9251 *** Email : oguzhantal19@gmail.com ** Karadonlu
Mahallesi Evrensel Caddesi No:39 - ÇORUM / OĞUZLAR. http://www.oguzlarcevizbirlik.com/
“ceviz kalitesi”. https://www.google.com/search?q=%22ceviz+kalitesi%22&oq=%22ceviz+kalitesi%22&aqs=chrome..69i57j0l4.6990j1j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8
“cevizin kalitesi”. https://www.google.com/search?q=%22cevizin+kalitesi%22&oq=%22cevizin+kalitesi%22&aqs=chrome..69i57j0l2.7420j1j9&sourceid=chrome&ie=UTF-8
"ceviz satın
alırken". https://www.google.com/search?q=%22ceviz+sat%C4%B1n+al%C4%B1rken%22&oq=%22ceviz+sat%C4%B1n+al%C4%B1rken%22&aqs=chrome..69i57.6614j1j9&sourceid=chrome&ie=UTF-8
Orman Genel Müdürlüğü Ağaçlandırma
Dairesi Başkanlığı’nca hazırlanmıştır. https://www.ogm.gov.tr/ekutuphane/yayinlar/ceviz%20eylem%20plan%C4%B1.pdf
Ceviz Yağı. http://www.tarimkredibirlik.com.tr/ar/ceviz-yagi
Ceviz araması. https://kutuphane.tarimorman.gov.tr/
Safder BAYAZİT, * Hilal
TEFEK1 Oğuzhan ÇALIŞKAN1: Türkiye’de
Ceviz (Juglans regia L.) Araştırmaları. 1Mustafa Kemal Üniversitesi, Ziraat
Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümü, Hatay. * Sorumlu yazar: sbayazit30@gmail.com. https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/308610
Bu bilimsel dergi "III.
Ulusal Ceviz Sempozyumu Özel Sayı Yayın Kurulu" tarafından yayına
hazırlanmış ve Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü tarafından
yayınlanmıştır. https://arastirma.tarimorman.gov.tr/yalovabahce/Belgeler/bahce/sayilar/Bahce_46_2_2017_ozel_sayi.pdf
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder