25 Şubat 2020 Salı

İTHAL CEVİZ SAĞLIKLI MI…



İTHAL CEVİZ SAĞLIKLI MI…
GELENEKSEL CEVİZ ÜRETİMİNİN TEŞVİK EDİLMESİ

Bülent Ağaoğlu
İstanbul, 25.2.2020


Ülkemize ithal edilen cevizlerin sağlıklı olup olmadığı konusunu merak ediyorum.

Derlediğim ilk bilgiler aşağıdadır;

(Önceki ceviz çalışmalarım:
·         KALİTELİ CEVİZİN ÖZELLİKLERİ (1)
·         KOLAY CEVİZ KIRMA
·         KALIN KABUKLU CEVİZ DAHA MI YAĞLIDIR

1


2
Kabuklu ceviz alırken nelere dikkat edelim?. http://www.agaclar.net/forum/kiler/14389.htm

3
“Türkiye, bu iki ülkenin yanı sıra ABD'den de yoğun şekilde ceviz ithal ediyor. Süpermarketlerde satılan 'tatsız tuzsuz, besleyici değeri kıt' cevizin kaynağı ise ABD'nin Kaliforniya eyaleti!”. https://www.memurlar.net/haber/712484/tatsiz-cevizler-abd-den-geliyor.html

4
 “1970 ve 1980'li yıllarda mobilya ve dekorasyon endüstrisi için ülkemizdeki ceviz ağaçlarının neredeyse yüzde 70'lik kısmı bilinçsizce kesilmiştir. O günden bugüne pek az bir kısmı tekrar yerine dikilebildi. Günümüzde bu açık yeni kurulan kapama ceviz bahçeleri ile kapatılmaya çalışılıyor.kısacası ülkemizde büyük bir ceviz sıkıntısı çekilmektedir. Bu sıkıntımızı moldova gürcistan bulgaristan gibi dağı taşı karmakarışık cinsli ceviz ağaçları ile dolu ülkelerden gidermeye çalışıyoruz. Sınır kapılarımızdan kontrolsüz olarak giren tonlarca ithal cevizin kalitesi ve sağlığımız üzerindeki olumsuz etkisi belkide fiyatından dolayıdır ki kimsenin ilgisini çekmiyormuş gibi gözüküyor.Kilosu 6 ila 10 milyon arası değişen ithal cevize en çok pastahaneler ve tatlı imalathaneleri rağbet ediyor.Kuruyemişçiler ise ithal cevize birazdaha temkinli yaklaşıyorlar.İthal cevizin,tadı ve kokusundan dolayı müşteriyi pek cezbetmediğini anlatan kuruyemişçiler,müşterinin ithal cevizin tadına baktıktan sonra ceviz yerine başka bir kuruyemiş istediklerini söylüyorlar.İthal cevizin kalitesinin çok düşük olmasının aslında pek çok nedeni var.bu kalın kabuklu ve küçük ebatlı ithal cevizleri en çok tüketildikleri aylardan biri olan ramazan ayına yetiştirmek için belirtilen ülkelerdeki firma sahipleri yada şahıslar cevizleri çok erken hasat edip tavsiye edilen şartlarda kurutmadan yani ıslak olarak pazarlayıp satıyorlar.bu ıslaklık cevizde küf kokusuna benzer bir koku meydana getiriyor ve yendiği zaman dilde çürük bir tad bırakıyor.İthal cevizin kalitesini düşüren bir diğer sebep ise cevizleri bir önceki sezonda yetiştirip aynı sezonda satmayıp bir sonraki sezonda yeni ürün adıyla satmaları.bu sayede hem yılbaşında hemde ramazan ayında oluşan tüm talepleri karşılayabilmektedirler.Tabi bir önceki sezonda topladıkları cevizleri güneş görmeyen koca hangarlarda depoladıkları için depolanan cevizlerin içleri bozulmakta büzülmekte yani cevizler özelliğini kaybetmektedir.Son zamanlarda harmanlama yöntemi ile de pek çok miktarda ceviz yurdumuza girmektedir.bu yöntem ise;eski ve yeni sezon üretimi cevizler karıştırılmakta ve yeni sezon adıyla yurdumuza sokulmakta.Bu tür mallardan dolayı yurdumuz toptancıları her sene yüzbinlerce ytl zarar ettiriliyor ve tüketicilerimiz ise sayısız yararları olan ceviz meyvesinden soğutuluyor.Ukrayna Moldova Gürcistan gibi ülkeler kalitesiz olduğu gerekçesi ile hemen hemen türk mallarına hiç rağbet etmezken bizim bu ülkelerin kalitesiz tarım ürünlerine bu derece istekli olmamızda aslında ilginç bir durum.Özetle tüketici olarak üstümüze düşen görev;kendi ceviz üreticilerimizi desteklemek, 1.sınıf ürünü olan kapama ceviz bahçelerini yaygınlaştırmak ve herşeyden önemliside kuruyemişçiden aldığımız cevizin yerli ceviz olduğundan emin olmak. Belkide bu şekilde ceviz ağacına 12 ay kendi çocuğuymuş gibi bakan her türlü toprak ihtiyacını besin ihtiyacını kendi boğazından kısarak karşılayan ve sonundada altın kalitesindeki cevizini bizlerin beğenisine sunan yerli üreticilere menfaat borcumuzu ödemiş oluruz............
Bir sonraki yazımız ithal pirinç ve şeker kamışı üzerine olacaktır.Hepinize saygılar sevgiler.
Ali İhsan Dayıbaşı
DOĞU SINIR KAPILARIMIZDAN DENETİMSİZ OLARAK GEÇEN İTHAL CEVİZLER İNSANIMIZIN SAĞLIĞINI TEHDİT ETMEKTEDİR
PROF.DR YAŞAR AKÇA”.  http://aliihsan007.tripod.com/

5
“İthal cevizler doğal mıdır?
Satıcının söylediğine göre bu cevizleri ekip fidan yetiştirmek için alanlar varmış.
Sonra düşünürken o kısacık arada aklıma babamın yıllarca Rusya ,Romanya, Bulgaristan’a gittiğinde  bu  ülkelerden ceviz getirdiğini hatırladım.
Cevize de gdo  karışması mümkün olabilir mi?
Satıcının dediğine göre İthal cevizlerden de fidan yetiştiriyolarmış peki  ağaç olduğunda ceviz alabiliyorlar mı acaba?diye düşündüm bir an.Şimdiye kadar ceviz ve gdo arasında bir ilişki duyamadım.İnşaalah cevize de gdo karışmaz.
Aşılı cevizler doğal mıdır?

Pazarda çok iri aşı cevizler vardı bunlar ne kadar doğal acaba diye merak ettim. Ceviz fidanı yetiştirenler aşılı cevizlerin kesinlikle  genetiği değiştirilmiş organizmalı olmadığını söylüyorlar bunların çoğunun melezlenmiş hibrit veya selekte edilmiş çeşitler olduğunu söylüyorlar. Yani endişeye etmemize gerek yokmuş.
Ben hibrit tohumlara çok güvenmiyorum her nekadar üstün özellikli bitkilerin bir araya getirilmesiyle ortaya çıkan kaliteli verimli oldukları, ekildiğinde tekrar meyve verdikleri söylense de insan elinin karıştığı biyoteknoloji uygulamaları beni düşündürüyor. Çalışmalarını takip ilgiyle takip ettiğim Prof Dr İbrahim Saraçoğlu da hibrit tohumları önermiyor.

Açıkçası öyle çok iri içi beyaz aşı cevizler beni çok etkilemiyor. Ben  ceviz doğal  olsun küçük olsun varsın kurtlu da çıksın ondan yanayım.
Cevizlerdeki en büyük tehlike: Beyazlatma
Pazarlarda gördüğümüz bazı cevizlerin kabukları daha beyaz.Meğer bunun da bir sebebi varmış, cevizin kabuğunu daha albenili olsun diye kimyasallarla beyazlatıyorlarmış.Böyle cevizlerden uzak durmak gerek.”.  https://organikrehber.wordpress.com/2016/06/03/ithal-ceviz-mi-yerli-ceviz-mi/

6

7
“Omega-6 yağları da LDL kolesterolünü düşürmekte yardımcıdır. Ancak yüksek miktarda tüketildiklerinde yararlı kolesterol (HDL) seviyesini de düşürebilir; orta kararda tüketmekte fayda var. Omega-6 yağı içeren gıdalarayalancısafran yağı ve ayçiçeği yağı, Amerikan cevizi ve Brezilya kestanesini örnek verebiliriz.”. https://www.aysetolga.com/sagliga-zararli-ve-yararli-yaglara-dair-ipuclari

8

9

10

11

12
“Ülkemizde Amerika başta olmak üzere Kırgızistan, Ukrayna ve Bulgaristan gibi ülkelerden kabuklu ve kabuksuz ceviz içi ithalatımız mevcut yani yerli ceviz tüketmiyoruz. Tıpkı bademdeki gibi hemen kırılabilen ilginç yapılarıyla ve fiyatları cep yakan bembeyaz cevizler evlerimize dolayısıyla midemize girmeye başladı.”.  https://www.sozcu.com.tr/hayatim/yasam-haberleri/yerli-ve-saglikli-sandigimiz-8-besin/

13
"ithal ceviz sağlıklı mı"



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder