İTHAL CEVİZ SAĞLIKLI MI…
GELENEKSEL CEVİZ ÜRETİMİNİN TEŞVİK EDİLMESİ
Bülent Ağaoğlu
İstanbul, 25.2.2020
Ülkemize ithal edilen cevizlerin sağlıklı olup olmadığı konusunu merak
ediyorum.
Derlediğim ilk bilgiler aşağıdadır;
(Önceki ceviz çalışmalarım:
·
KALİTELİ
CEVİZİN ÖZELLİKLERİ (1)
·
KOLAY
CEVİZ KIRMA
·
KALIN
KABUKLU CEVİZ DAHA MI YAĞLIDIR
1
2
Kabuklu ceviz alırken nelere dikkat edelim?. http://www.agaclar.net/forum/kiler/14389.htm
3
“Türkiye, bu iki ülkenin yanı sıra ABD'den de yoğun şekilde ceviz ithal
ediyor. Süpermarketlerde satılan 'tatsız tuzsuz, besleyici
değeri kıt' cevizin kaynağı ise ABD'nin
Kaliforniya eyaleti!”. https://www.memurlar.net/haber/712484/tatsiz-cevizler-abd-den-geliyor.html
4
“1970 ve 1980'li yıllarda mobilya
ve dekorasyon endüstrisi için ülkemizdeki ceviz ağaçlarının neredeyse yüzde
70'lik kısmı bilinçsizce kesilmiştir. O günden bugüne pek az bir kısmı tekrar
yerine dikilebildi. Günümüzde bu açık yeni kurulan kapama ceviz bahçeleri ile
kapatılmaya çalışılıyor.kısacası ülkemizde büyük bir ceviz sıkıntısı
çekilmektedir. Bu sıkıntımızı moldova gürcistan bulgaristan gibi dağı taşı
karmakarışık cinsli ceviz ağaçları ile dolu ülkelerden gidermeye çalışıyoruz. Sınır kapılarımızdan kontrolsüz olarak giren tonlarca
ithal cevizin kalitesi ve sağlığımız üzerindeki olumsuz etkisi belkide
fiyatından dolayıdır ki kimsenin ilgisini çekmiyormuş gibi gözüküyor.Kilosu
6 ila 10 milyon arası değişen ithal cevize en çok pastahaneler ve tatlı
imalathaneleri rağbet ediyor.Kuruyemişçiler ise ithal cevize birazdaha temkinli
yaklaşıyorlar.İthal cevizin,tadı ve
kokusundan dolayı müşteriyi pek cezbetmediğini anlatan
kuruyemişçiler,müşterinin ithal cevizin tadına baktıktan sonra ceviz yerine
başka bir kuruyemiş istediklerini söylüyorlar.İthal cevizin kalitesinin çok düşük
olmasının aslında pek çok nedeni var.bu kalın kabuklu ve küçük ebatlı ithal
cevizleri en çok tüketildikleri aylardan biri olan ramazan ayına
yetiştirmek için belirtilen ülkelerdeki firma sahipleri yada şahıslar cevizleri çok
erken hasat edip tavsiye edilen şartlarda kurutmadan yani ıslak olarak
pazarlayıp satıyorlar.bu ıslaklık cevizde küf kokusuna benzer bir koku meydana
getiriyor ve yendiği zaman dilde çürük bir tad bırakıyor.İthal
cevizin kalitesini düşüren bir diğer sebep ise cevizleri bir önceki sezonda
yetiştirip aynı sezonda satmayıp bir sonraki sezonda yeni ürün adıyla
satmaları.bu sayede hem yılbaşında hemde ramazan ayında oluşan tüm talepleri
karşılayabilmektedirler.Tabi bir önceki sezonda topladıkları cevizleri güneş
görmeyen koca hangarlarda depoladıkları için depolanan cevizlerin içleri
bozulmakta büzülmekte yani cevizler özelliğini kaybetmektedir.Son zamanlarda harmanlama yöntemi ile de pek çok
miktarda ceviz yurdumuza girmektedir.bu yöntem ise;eski ve yeni sezon üretimi
cevizler karıştırılmakta ve yeni sezon adıyla yurdumuza sokulmakta.Bu tür
mallardan dolayı yurdumuz toptancıları her sene yüzbinlerce ytl zarar
ettiriliyor ve tüketicilerimiz ise sayısız yararları olan ceviz meyvesinden
soğutuluyor.Ukrayna Moldova Gürcistan gibi ülkeler kalitesiz olduğu gerekçesi
ile hemen hemen türk mallarına hiç rağbet etmezken bizim bu ülkelerin kalitesiz
tarım ürünlerine bu derece istekli olmamızda aslında ilginç bir durum.Özetle
tüketici olarak üstümüze düşen görev;kendi ceviz üreticilerimizi desteklemek,
1.sınıf ürünü olan kapama ceviz bahçelerini yaygınlaştırmak ve herşeyden
önemliside kuruyemişçiden aldığımız cevizin yerli ceviz olduğundan emin olmak. Belkide
bu şekilde ceviz ağacına 12 ay kendi çocuğuymuş gibi bakan her türlü toprak
ihtiyacını besin ihtiyacını kendi boğazından kısarak karşılayan ve sonundada
altın kalitesindeki cevizini bizlerin beğenisine sunan yerli üreticilere
menfaat borcumuzu ödemiş oluruz............
Bir sonraki yazımız ithal pirinç ve şeker kamışı üzerine
olacaktır.Hepinize saygılar sevgiler.
Ali İhsan Dayıbaşı
DOĞU SINIR KAPILARIMIZDAN DENETİMSİZ OLARAK GEÇEN İTHAL CEVİZLER
İNSANIMIZIN SAĞLIĞINI TEHDİT ETMEKTEDİR
PROF.DR YAŞAR AKÇA”. http://aliihsan007.tripod.com/
5
“İthal cevizler doğal mıdır?
Satıcının söylediğine göre bu cevizleri ekip fidan yetiştirmek için
alanlar varmış.
Sonra düşünürken o kısacık arada aklıma babamın yıllarca Rusya ,Romanya,
Bulgaristan’a gittiğinde bu ülkelerden ceviz getirdiğini hatırladım.
Cevize de gdo karışması mümkün
olabilir mi?
Satıcının dediğine göre İthal cevizlerden de fidan yetiştiriyolarmış
peki ağaç olduğunda ceviz alabiliyorlar
mı acaba?diye düşündüm bir an.Şimdiye kadar ceviz ve gdo arasında bir ilişki
duyamadım.İnşaalah cevize de gdo karışmaz.
Aşılı cevizler doğal mıdır?
Pazarda çok iri aşı cevizler vardı bunlar ne kadar
doğal acaba diye merak ettim. Ceviz fidanı yetiştirenler aşılı cevizlerin
kesinlikle genetiği değiştirilmiş
organizmalı olmadığını söylüyorlar bunların çoğunun melezlenmiş hibrit veya selekte edilmiş çeşitler olduğunu söylüyorlar. Yani endişeye
etmemize gerek yokmuş.
Ben
hibrit tohumlara çok güvenmiyorum her nekadar üstün özellikli bitkilerin bir
araya getirilmesiyle ortaya çıkan kaliteli verimli oldukları, ekildiğinde
tekrar meyve verdikleri söylense de insan elinin karıştığı biyoteknoloji
uygulamaları beni düşündürüyor. Çalışmalarını takip ilgiyle takip ettiğim Prof
Dr İbrahim Saraçoğlu da hibrit tohumları önermiyor.
Açıkçası öyle çok iri içi beyaz aşı cevizler beni çok etkilemiyor. Ben ceviz
doğal olsun küçük olsun varsın kurtlu da
çıksın ondan yanayım.
Cevizlerdeki en büyük tehlike: Beyazlatma
Pazarlarda gördüğümüz bazı cevizlerin kabukları daha beyaz.Meğer bunun da
bir sebebi varmış, cevizin kabuğunu daha albenili olsun diye kimyasallarla
beyazlatıyorlarmış.Böyle cevizlerden uzak durmak gerek.”. https://organikrehber.wordpress.com/2016/06/03/ithal-ceviz-mi-yerli-ceviz-mi/
6
7
“Omega-6 yağları da LDL kolesterolünü düşürmekte
yardımcıdır. Ancak yüksek miktarda tüketildiklerinde yararlı kolesterol (HDL)
seviyesini de düşürebilir; orta kararda tüketmekte fayda var. Omega-6 yağı
içeren gıdalarayalancısafran yağı ve ayçiçeği yağı, Amerikan cevizi ve Brezilya kestanesini örnek
verebiliriz.”. https://www.aysetolga.com/sagliga-zararli-ve-yararli-yaglara-dair-ipuclari
8
9
10
11
12
“Ülkemizde Amerika başta olmak üzere Kırgızistan, Ukrayna ve Bulgaristan
gibi ülkelerden kabuklu ve kabuksuz ceviz içi ithalatımız mevcut yani yerli
ceviz tüketmiyoruz. Tıpkı bademdeki gibi hemen kırılabilen ilginç yapılarıyla
ve fiyatları cep yakan bembeyaz cevizler evlerimize dolayısıyla midemize
girmeye başladı.”. https://www.sozcu.com.tr/hayatim/yasam-haberleri/yerli-ve-saglikli-sandigimiz-8-besin/
13
"ithal ceviz sağlıklı mı"
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder