26 Şubat 2020 Çarşamba

SİYASİLERİN DEPREM KONUSUNDA AÇIKLAMALARI


SİYASİLERİN DEPREM KONUSUNDA AÇIKLAMALARI

1/
 “KÖKLÜ BİR DÖNÜŞÜM GEREKLİ
Deprem felaketi kendini bize sürekli hatırlatıyor. Son olarak Van'da can kaybıyla sonuçlanan bir deprem daha yaşadık. Vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyoruz. Bilim insanları yeni depremler beklendiğinin haberini veriyor. Ülkemizde 6 ve üzeri 50 deprem yaşadığımızı düşündüğümüzde bu ikazlara hak vermemek elde değildir. Bizim dönemimiz öncesi yapılan yapı stoku depreme dayanıksızdır. Türkiye gibi 83 milyon nüfusa, 10 milyon binada böylesine köklü bir dönüşümü gerçekleştirmenin kolay olmadığı ortadadır. İlk etapta 6,7 milyon konut yenilenmelidir. Tüm kamu kaynaklarını aktarsak da bu dönüşüm yıllarca sürer. En riskli yapılarla başlayıp bu süreci yürütme mecburiyetindeyiz. Hedefimiz her yıl 300 bin yeni konut inşa etmek. TOKİ vasıtasıyla bugüne kadar 863 bin konut bu bakımdan önemli bir örnektir. Bizim dönemimizde inşa edilen hizmet binaları da depreme dayanıklıdır.
KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJELERİ
Kentsel dönüşüm çalışmaları başlattığımız 2012'den bu yana konutları bu kapsama aldık. Kira yardımı, hibe, destek, kamulaştırma için 17 milyar lira kaynak kullandık. Marmara Depremi'nin ardından 43 bine yakın konutu tamamlayıp vatandaşlarımıza teslim etmiştik. Van, Bingöl, Dinar depremlerinden sonra 38 bine yakın konutu vatandaşlarımıza sunduk. Geçen yıl başlattığımız 65 bin konutluk projenin bir kısmı tamamlandı, çalışmalar sürüyor.
ELAZIĞ VE MALATYA'DAKİ BİNALAR
Kanal İstanbul diğer yandan bir kentsel dönüşüm projesidir. Elazığ'da yıkık 263 bina, ağır hasarlı 7 bin bina tespit edildi. Toplamda 19 bin 821 bağımsız birim bulunuyor. Malatya'da ise 370 yıkık bina olduğu bunlarda 6 bin 691 bağımsız birim bulunduğu belirlendi. Elazığ'da 19 bin 180 Malatya'da 4 432 yeni konut yapılması gerektiği ortaya çıktı. Bu binaların inşasına başlandı. Elazığ'da TOKİ'nin inşa ettiği 400 konuta da vatandaşlarımız taşınmaya başlandı. Hedefimiz 1 yılda 23 bin 612 konutu bitirip vatandaşlarımıza teslim etmektir.
Bugüne kadar 22 milyon vatandaşımızın oturduğu konutların depreme dayanıklılığı teyit edildi. önce hedefimiz bu sayıyı 35 milyona çıkarmak sonra da tamamlamaktır. Elazığ-Malatya depreminin ardından başlattığımız yardım kampanyasında yaklaşık 1,6 milyon lira toplandı. Bu para AFAD hesabına aktarılacak.”. 26.2.2020. https://www.takvim.com.tr/guncel/2020/02/26/son-dakika-baskan-erdogandan-partisinin-tbmm-grup-toplantisinda-onemli-aciklamalar


2/

3/
İMAMOĞLU DEPREM. https://tinyurl.com/vr4fnxa


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder