25 Haziran 2024 Salı

Ülkemizi Anlatan Seyahatnameler Hakkında Yabancı iki, şimdilik en Kapsamlı Kaynakça

 

Ülkemizi Anlatan Seyahatnameler Hakkında Yabancı iki, şimdilik en Kapsamlı Kaynakça

 

20.6.2024

 

1

bibliography with over 1500 entries of primary sources

https://middle-east-travelers.de/bibliography/

 

BIBLIOGRAPHY

This page provides a sample full-text travelogue and a preliminary bibliography with over 1,500 entries of primary sources. Please check again for updates.

 

2

ONiT 2022'de başladı ve 2025'e kadar sürecek. Avusturya Bilimler Akademisi (ÖAW), Avusturya Teknoloji Enstitüsü (AIT) , Avusturya Habsburg ve Balkan Araştırmaları Enstitüsü'nden (IHB) tarihçiler, Osmanlıcılar, Bilgisayar ve Kütüphane Bilim Adamları Viyana'daki Ulusal Kütüphane (ÖNB) , Salzburg'daki Paris Lodron Üniversitesi ve İstanbul'daki Marmara Üniversitesi yakın işbirliği içinde çalışmaktadır. Proje ekibi, yaklaşık 2.000 seyahat raporundan oluşan çok dilli bir külliyat (Almanca, İngilizce, Fransızca ve Latince) ve Arapça, Osmanlıca ve Farsça anlatımlardan oluşan daha küçük bir alt külliyat oluşturuyor. Odak noktası, dünya çapındaki diğer kurumların koleksiyonlarıyla desteklenen Avusturya Milli Kütüphanesi'nin varlıkları üzerindedir.

Proje ekibi, metinlerin ve görsellerin çıkarılması ve analizi için yenilikçi bir iş akışı geliştiriyor. ONiT, Osmanlı "doğasını" geniş bir seyahatname külliyatında analiz eden, ilgili metinleri, görselleri ve haritaları sistematik olarak toplayıp sınıflandıran ve bazıları makine öğrenimini kullanan yeni araçlar kullanarak bunların birbirleriyle ilişkilerini analiz eden ilk projedir. Burada daha önceki Seyahat Günleri projemizin sonuçlarını temel alıyoruz . Proje kapsamında oluşturulan dijital belgeler, bilgisayarda oluşturulan veriler ve dijital araçlar ücretsiz olarak erişilebilir hale getirilecek. ONiT ayrıca proje sonuçlarını ÖNB'in bilgi sistemlerine entegre etmenin yeni yollarını arıyor.

Proje Avusturya Bilim Fonu (FWF: P 35245) tarafından finanse edilmektedir . Oxford Üniversitesi'ndeki Görsel Geometri Grubu (VGG) ve Wolfenbüttel'deki Herzog August Kütüphanesi'ndeki Portapp projesi işbirliği ortağı olarak hareket ediyor.” https://www.oeaw.ac.at/en/ihb/research-units/digital-historiography-and-editions/research/onit

“Bu disiplinlerarası Dijital Beşeri Bilimler projesi, 1501 ile 1850 yılları arasında basılan, Osmanlı imparatorluğuna dair seyahatnamelerdeki Osmanlı "doğasını" analiz ediyor.  ***  Başlıca sorular, raporlarda doğa temsillerinin nasıl bir rol oynadığı, artzamanlı ve eşzamanlı perspektiflerde farklılıklar olup olmadığı ve varsa neden olduğu ve metinlerin ve görsellerin birbiriyle nasıl ilişkili olduğudur. Bu analiz, ulusötesi çevre ve doğa tarihine yeni bir ışık tutmayı amaçlamaktadır.”. https://onit.oeaw.ac.at/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder