29 Haziran 2024 Cumartesi

“Seyahatname Konulu Çalışmalarım”ı hazırlarken bazı öğrendiklerim, çeşitli gözlemlerim

 

“Seyahatname Konulu Çalışmalarım”ı hazırlarken bazı öğrendiklerim, çeşitli gözlemlerim

 

Bülent Ağaoğlu

Antalya, 29.6.2024

 

23 gün süren bu çalışmalarda;

 

İncelememiz sonucunda Evliya Çelebi’nin dünyanın 1 numaralı seyahatname yazarı olduğuna kanaat getirdik. İlgili dokümanı bloğumuzda yakında yayınlayacağız.

 

Konunun bir yönü ülkemiz hakkında yabancıların yazmış olduğu seyahatnameler, diğer yönü de dünyada başka bir örneği olmayan Evliya Çelebi.

 

Dünyada ve ülkemizde Evliya Çelebi’nin büyüklüğü hakkında farkındalık geliştirilmesi çok çok önemli olsa gerek. Böyle bir başka Türk’ümüz var mı…

 

Mükerrerler de dahil olmak üzere yabancıların ülkemiz hakkında özellikle 20. Yüzyıl öncesi hazırladıkları 2258 seyahatnamenin kaynakçası hazırlandı. Şu anda en çok yayın içeren kaynakçayı hazırlamış olabiliriz. Linki: https://bulentagaoglu.blogspot.com/2024/06/turkiye-hakknda-yabanclarn_20.html

 

Tarih boyunca ülkemize yönelik yabancıların yazdığı seyahatnamelerin toplam sayısını merak ediyoruz. ( https://bulentagaoglu.blogspot.com/2024/06/turkiye-hakkndaki-seyahatnamelerin-says.html ). Bunun cevabı için geniş bir kaynakça hazırlamak gerekecektir.

 

İlgili bibliyografyalar geniş bir şekilde tespite çalışıldı. Linki:  https://bulentagaoglu.blogspot.com/2024/06/seyahatnameler-konulu-kaynakcalar.html

 

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Evliya Çelebi Çalışmaları Merkezi’ni öğrenmiş olduk. Mevcudiyetinin ve yapacaklarının önemine inanıyoruz.

 

Yapay zekaya bir çok soru sorduk.

 

1988 senesinden günümüze kadar ülkemizde 289 tez hazırlandığını, şu anda da 56 tezin hazırlanmakta olduğunu öğrendik. (Kaynak: Gelişmiş tarama: https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/tarama.jsp#tabs-2 )

 

Türkler ve Türkiye hakkında hazırlanmış tüm seyahatnamelerin ve seyahatnameler hakkında yazılanların tek bir veri tabanında geniş kaynakçasının hazırlanmasının önemine bir kez daha kanaat getirdik.

 

Dünya ve Türkiye bakımından, seyahatname incelemeleri konulu seçme bir kaynakça hazırlanmasının, konuyla ilgili uzmanlar yetişmesi bakımından önemine inanıyoruz.

 

Seyahatnameler hakkında monografik bir kitabımızı bulamadık.

 

Dünya ve Türkiye bakımından Seyahatnameler konusunu bütün yönleriyle kavramış uzmanlarımız kimlerdir.

 

 

 

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder