26 Ağustos 2024 Pazartesi

worldcat first search oclc

 worldcat first search oclc


19.2.2022 


1

Kullanıcı olarak, WorldCat üzerinde ne kadar açık kaynak (açık kitap, açık makale vs.) bulunduğunu bir türlü öğrenemedim…))

Bunun için https://bulentagaoglu.blogspot.com/2022/02/worldcat-open-access-firstsearch.html linkindeki derlemeyi hazırladım.

2

Ülkemizde üniversite kütüphanelerinin çeşitli veritabanlarına abonelikleri var. Anladığım kadarıyla bunlar “pahalı” abonelikler.

Bir de Oclc’nin FirstSearch hizmeti var. https://help.oclc.org/Discovery_and_Reference/FirstSearch/FirstSearch_databases/Open_Access_Content linkindeki dokümanda FirstSearch üzerinde 84 milyon yayına açık erişim imkanı bulunduğu yazıyor.

3

FirstSearch’ün abonelik bedeli konusunda bir bilgi edinemedim.

4

Ülkemizde hangi kuruluşlar FirstSearch hizmetine abonedir diye aramalar yaptım. Bulabildiğim bir tek kuruluş var: https://cabim.ulakbim.gov.tr/ekual/egitim/oclc-firstsearch-veri-tabanlari-kullanimi/ . Bilemiyorum, belki başka kuruluşlar da vardır.

5

Ekli derlemeyi inceleyince oluşan bazı gözlemlerim;

(1)Worldcat’in sunduğu “Open Access” imkanı hakkında;

(2) FirstSearch’ün sunduğu “Open Access” imkanları hakkında bilgilendirici bir kılavuz (rehber) hazırlanması yararlı olabilir.

(Aşağıda farklı link adresleri var. Bütün bunların netinin zihinlerde oluşması önemli. Bir hizmet hakkında farklı linklerin içeriği kafa karıştırıyor…))

https://www.worldcat.org/advancedsearch (Ekranın ortasında “Open Access” kutucuğu var)

https://oaister.worldcat.org/

https://www.oclc.org/en/open-access.html

https://firstsearch.oclc.org/

(3)

Bu hizmetleri tanıtmak son derece önemli olsa gerek. Bilmesi gerekip de, bilmeyen çok insan olabilir…

Bu hizmetleri araştırmacılar, akademisyenler ne kadar biliyor, insan ister istemez merak ediyor.

(4)

FirstSearch hizmetinde sunulan açık kaynakların tam sayısı konusunda iki farklı açıklama var;

“84 million records”. https://help.oclc.org/Discovery_and_Reference/FirstSearch/FirstSearch_databases/Open_Access_Content . (Linkin tarihi: Last updated Jun 8, 2021)

 

The knowledge base also includes free and open-access materials that users can find and get alongside their library’s materials. As of December 2021, the knowledge base provides access to more than 57,875,654 records and 20,776 content collections from 631 providers. Download an Excel spreadsheet that lists all knowledge base collections to see what’s available today.”. https://www.oclc.org/en/worldcat/inside-worldcat.html


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder