24 Ağustos 2024 Cumartesi

Mutlu ve yüksek, Butan'ın Hintli turist paradoksu

 

Mutlu ve yüksek, Butan'ın Hintli turist paradoksu

Güncelleme: 02 Eylül 2023 23:00:00 IST

Gayri Safi Milli Mutluluk endeksiyle tanınan Butan, bir kalkınma göstergesi olarak mutluluğu GSYİH'den önce önceliklendirmeyi hedefliyor. Ancak mutluluk endeksinde üst sıralarda yer almasına rağmen Butan, Dünya Mutluluk Raporu sıralamasında 97. sıraya geriledi. Ülkenin sakin atmosferi, uçuşlarda alkol bulunmaması ve düşük desibel seviyeleri algılanan mutluluğa katkıda bulunuyor.









ET Bürosu

Butan'ı ziyaret ederken beni endişelendiren, Paro Uluslararası Havalimanı'ndaki 6.500 ft uzunluğundaki piste uçak indirmeye dünyada yalnızca sekiz pilotun yetkili olması değildi. Ya da içinde bulunduğum Drukair uçağının kanatları Himalaya zirvelerinin uçlarını kesecekmiş gibi görünüyordu . Ben daha çok Butan'ın mutluluk endeksini birkaç kademe aşağı çekip çekemeyeceğim konusunda endişeliydim . Ne de olsa, geçen hafta oradaydım, Gurgaon boyutunda bastırılmış saldırganlığımla ve NCR'de hayatta kalmaya çalışmaktan duyduğum öfkeyle seyahat ediyordum - burada kirlilik beni öldürmezse sarhoş bir sürücü öldürebilir.

Butan, Gayri Safi Milli Mutluluk (GNH) endeksiyle ve 2010'dan itibaren ana kalkınma göstergesi olarak GSYH üzerinden GNH'yi ilk benimseyen ülke olmasıyla ünlüdür. 2023 endeksine göre, 15 yaşın üzerindeki vatandaşların %48'inden fazlası 'derinlikle' mutlu'. Peki Butan gerçekten çok mutlu mu? Özellikle de ülke, Dünya Mutluluk Raporu sıralamasında 97. sıraya gerilediği için (Finlandiya'yı son altı yılda 1. sırada bulan)?


Drukair'e bindiğiniz andan itibaren beyin için bir spaya kaydolduğunuzu hissediyorsunuz. Sakin uçuş görevlileri alçak sesle konuşuyor ve en gürültülü Hintli yolcuların bile içecek istememesini sağlıyor. Bu, alkol servisi yapılmayan nadir uluslararası uçuşlardan biridir. Mutluluk oranını (en azından benim genel merkezimi) otomatik olarak artıran diğer husus ise Hintli turist sayısının az olmasıdır. Doğal olarak bu tatilin desibel seviyeleri tüm zamanların en düşük seviyesinde kaldı. Paro'da göçmenlik çok kolay. Vizeniz varsa bir dakika sürer. Gerçekten. Ve en büyük şok: Delhi'den veya Heathrow veya JFK'den farklı olarak her gişede göçmenlik memurları var. Rehberimiz Chokey'den güvenilir şoförümüze, otel personelinden tapınaklarda görev yapan polislere kadar konuştuğumuz herkes her zaman kibar ve cana yakındı. İnsanlar Hintlilere karşı olumlu bir eğilime sahip. Tüm etlerin Hindistan'dan ihraç edildiği, yolların Hindistan tarafından inşa edildiği ve 
Hindistan'ın Butan'ın en büyük ticaret ortağı olduğu göz önüne alındığında bu anlaşılabilir bir durumdur. Butan aynı zamanda dünyadaki tek karbon negatif ülkedir. Hükümet, yalnızca 'gerçekten ilgilenenlerin' (okuyun: üst düzey, cep açıcı turist) ziyaret etmesini sağlamak için Hintli olmayan turistlerden yüksek bir günlük ücret talep ediyor.





Ancak Butan herkese göre bir ülke değil. Kimse yüksek sesle konuşmuyor. Çok sayıda Karaoke barı var ama duvarları ses geçirmez. Kaplan Yuvası manastır yürüyüşü gibi turistlerin yoğun olduğu noktalarda bile yollar çöp içermiyor. Manastıra doğru yürürken gürültü yapan tek kişi, cep telefonundan yüksek sesle video izleyen bir Hintliydi.

Butan halkının mutluluğu ya da görünüşteki memnuniyeti aynı zamanda kraliyet ailesinin ve hükümetin onlar için yaptıklarına duydukları saygıyla da ilgilidir. Eğitim ve sağlık hizmetleri ücretsizdir, vergiler düşüktür ve tıbbi bakım veya eğitim için yurt dışına gitmeniz gerekiyorsa, bunun bedelini devlet öder. Tapınaklar ve dzonglar - eski Butan kaleleri - manzara ve mimari harikalar kadar bozulmamış ve huzurludur. Vandalizm yoktur; belki de vandalizmin cezasının ömür boyu hapis olduğu gerçeğinden kaynaklanmaktadır. Burada inanç çok önemli. En önemli anılarımdan biri, Punakha'daki doğurganlık tapınağının etrafında üç kez dolaşırken 3 metre yüksekliğindeki ahşap bir penisi kucaklayan bir turisttir. Tapınaklar, kaleler ve hatta deniz seviyesinden 3.000 metre yükseklikte bulunan manastıra yapılan yürüyüşler bile G20 tarzında 'giydirilmemiştir' veya turistler için kolaylaştırılmamıştır. Kurtuluşa giden yol kayalıktır, dik yollar ve düzgün taştan yapılmış 700 basamak vardır. Sırf Butan turizme bağlı diye turistlere iltifat etmek yok. Hükümet daha fazla (üst düzey) turist istiyor ve Hintli olmayan turistlerin artık korkunç derecede yüksek olan günlük 
turizm ücretinin yarısını ödeyeceğini duyurdu ; bu, dumansız, kirden arındırılmış bir araziyi zamanında ziyaret etmek için ödenecek küçük bir bedel. . Butan, sizin dik başlılığınıza katılmayabilecek ama aynı zamanda tehlikeli davranışlarınız nedeniyle sizi yargılamayan iyi huylu kuzeniniz gibidir. Gerçekten mutluluk veren bir davranış.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder