20 Haziran 2020 Cumartesi

“NEDEN KAVRAMLAR SÖZLÜĞÜ” BAZI ALINTILAR




“NEDEN KAVRAMLAR SÖZLÜĞÜ” BAZI ALINTILAR
Bülent Ağaoğlu
İstanbul, 8.6.2020


1



2
Kavramlar Sözlüğü. İstanbul: Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği,



Yukarıdaki yazının text hali:
“Şemsiye bir kavram olarak birçok şiddet türünü kapsamasına rağmen, cinsel şiddet denildiğinde akla genellikle tek bir tür geliyor. Bireylerin cinsiyetinden, yaşından, türünden; maruz bırakan ve bırakılan arasındaki ilişkilenme biçimine kadar zihinlerde belli şablonlar beliriyor. Bu tektipleştirme, yaşanan diğer cinsel şiddet biçimlerinin şiddet olmadığını düşünmemize; ancak belli şartlarda olanların şiddet olarak tanımlanmasına ve diğerlerinin önemsenmemesine, dolayısıyla şiddet türleri arasında hiyerarşi kurmamıza neden oluyor.
Güçlendirici kavramlar kullanmak hayatta kalanı suçlayan ve mağdurlaştıran dili değiştirmek için önemli bir adım
Tıpkı cinsel şiddet denildiğinde akla belirli şablonlar gelmesi gibi, konuyu da sınırlı birkaç kavramla konuşuyoruz. Cinsel şiddet meselesinin hep aynı kavramlarla ele alınması meseleye hep aynı bakış açısından bakmamıza, hep aynı noktalara takılmamıza; yeni tartışmalar, çözüm önerileri üretemememize, farkındalığımızın belirli bir seviyede kalmasına yol açıyor. Örneğin; her şiddet vakasından sonra sadece faile verilecek ceza tartışılırken, hayatta kalanın ihtiyaç duyabileceği desteğin gözardı edilmesi gibi. Üstelik sürekli kullandığımız bu kavramlar başlı başına cinsel şiddetle ilgili yanlış inanışlara hizmet ediyor, değişmesi gereken toplumsal algıyı pekiştirebiliyor. Cinsel şiddeti konuşurken alışılageldik, mitleri yeniden üreten kavramların yerine güçlendirici kavramlar kullanmak hayatta kalanı suçlayan ve mağdurlaştıran dili değiştirmek için önemli bir adım. Kavramlar kişinin maruz bırakıldığı şiddetin adını koyarak anlamlandırmasına ve destek istemesine de yardımcı labiliyor.

Tüm bu nedenlerle, cinsel şiddetle mücadele ederken kullandığımız, önerdiğimiz ve yaygınlaştırmaya çabaladığımız kavramları bir araya getirdik.
Çünkü dönüşüm dilde başlar!
Değişim Benimle Başlar!”

3

Kavram Sözlüğü I Söylem ve Gerçek
Kollektif
ÖZGÜR ÜNİVERSİTE
Özgür Üniversite'nin Çığlığı: Kavram Sözlüğü
Yanılsama mı ? Gerçek mi? Yalan mı?..
Özgür Üniversite Kavram Sözlüğü kelimelerin, kavramların, kuramların neden ve nasıl ideolojik egemenliğin ve köleleştirmenin araçları haline getirildiklerini gözler önüne sermek için kavramlar dünyasına iddialı bir dalış yapıyor. Fakat asıl amaç kavramların neden ve nasıl birer köleleştirme aracı haline getirildikleri değil, neden ve nasıl özgürleşmenin, insanlığın kurtuluşunun da araçları haline getirilmeleri gerektiğine dikkat çekmekle igili...

Özgür Üniversite başkanı Fikret Başkaya'nın editörlüğünü yaptığı 700 sayfalık eser, çağımızı anlamaya [veya anlamamaya] yarayan 73 kavramdan oluşuyor ve her madde orta büyüklükte bir makale boyutunda hazırlanmış. Sözlük, alışılmış sözlüklere de, ansiklopedilere de benzemiyor. Kavram Sözlüğünün kapsayıcılığı ve sorunları ele alış tarzı, yaşadığımız dünyayı anlamak isteyenler için iyi bir başlangıç olabillir.

Bu sözlük sizin için hazırlandı... Eğer insanlık durumuna dair kaygı duyuyorsanız...
2. baskı. 2007.

4
Yusuf Kerimoğlu: KELİMELER KAVRAMLAR. 
 
(Kitabın “Takdim” başlığından alıntıdır).


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder