21 Haziran 2020 Pazar

TÜRKÇE SÖZ VARLIĞININ TASNİFİ




TÜRKÇE SÖZ VARLIĞININ TASNİFİ

Bülent Ağaoğlu
11.6.2020

“Son zamanlarda Türkçe söz varlığına ilişkin akademik çalışmalar yaygınlık kazanmış durumdadır. Bu çalışmaların önemli konularından biri de söz varlığının tasnifidir. Yapılan tasniflerde gerek terimlendirme gerekse örneklendirmelerde ciddi bir karmaşanın olduğu gözlenmektedir. Aynı terimin araştırmacılarca farklı manalarda kullanılması, aynı örneklerin araştırmacıdan araştırmacıya farklı söz sınıflarında gösterilmesi karmaşanın başlıca sebeplerindendir. Söz konusu karmaşanın, konunun öğrenim ve öğretimini olumsuz yönde etkilediği/etkileyeceği açıktır.
Bu çalışmada Türkçe söz varlığı tasniflerinde kullanılan deyim, atasözü, ilişki sözleri (kalıp sözler) ve kalıplaşmış söz(ler) terimlerinin sorunlu yanlarına değinilmiş, özellikle kalıp söz ve kalıplaşmış söz terimlerinin kullanım anlamları üzerinde durularak bu konuda bir öneride bulunulmuştur.
Anahtar kelimeler: söz varlığı, deyim, atasözü, kalıp söz.”
Karademir, F. (2019). “Türkçe Söz Varlığı Tasnifinde Kullanılan Bazı Terimler Üzerine”, Journal of Social, Humanities and Administrative Sciences, 5(18): 736-744. http://journalofsocial.com/Makaleler/567816936_8.%20ID157_5-18.Karademir._736-744.pdf




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder