21 Haziran 2020 Pazar

KAVRAM SORUNLARIMIZA İLİŞKİN 5 SÖZLÜK (1)




KAVRAM SORUNLARIMIZA İLİŞKİN 5 SÖZLÜK (1)


Bülent Ağaoğlu
8.6.2020


2007
KİTAP
1 / Kavram Sözlüğü I Söylem ve Gerçek
Kollektif
ÖZGÜR ÜNİVERSİTE
Özgür Üniversite'nin Çığlığı: Kavram Sözlüğü
Yanılsama mı ? Gerçek mi? Yalan mı?..
Özgür Üniversite Kavram Sözlüğü kelimelerin, kavramların, kuramların neden ve nasıl ideolojik egemenliğin ve köleleştirmenin araçları haline getirildiklerini gözler önüne sermek için kavramlar dünyasına iddialı bir dalış yapıyor. Fakat asıl amaç kavramların neden ve nasıl birer köleleştirme aracı haline getirildikleri değil, neden ve nasıl özgürleşmenin, insanlığın kurtuluşunun da araçları haline getirilmeleri gerektiğine dikkat çekmekle igili...
Özgür Üniversite başkanı Fikret Başkaya'nın editörlüğünü yaptığı 700 sayfalık eser, çağımızı anlamaya [veya anlamamaya] yarayan 73 kavramdan oluşuyor ve her madde orta büyüklükte bir makale boyutunda hazırlanmış. Sözlük, alışılmış sözlüklere de, ansiklopedilere de benzemiyor. Kavram Sözlüğünün kapsayıcılığı ve sorunları ele alış tarzı, yaşadığımız dünyayı anlamak isteyenler için iyi bir başlangıç olabillir.
Bu sözlük sizin için hazırlandı... Eğer insanlık durumuna dair kaygı duyuyorsanız...
2. baskı. 2007.

2010
WEB WORD DOKÜMANI

2/  “Ortak Kavram Tabanı” Oluşturmak İçin iletişim Projesi  (Rev. 0.1 – 08.01.2010) 40 yaprak.  //

2013?
WEB SAYFASI

“Kavram Mutfağı
Uzlaşılmış Kavramlar Çalışması (Rev. 4)
Bu çalışma bir varsayıma dayanıyor: Düşüncelerin ifade edilebilmesi ve kastedildiği biçimde anlaşılabilmesi için kullanılan sözcükler –özellikle de soyut kavramları ifade edenler- üzerinde genel bir uzlaşı olmadığı gibi, bu bir sorun olarak da algılanmamaktadır. Karşılıklı yazışma ve/ya söyleşmeler sırasında bu uzlaşmazlık farkedildiğinde, taraflar kendi tanımlarını ileri sürmekte ve doğru (ve ortak) tanımın bu olması gerektiğini savunmaktadırlar.
Çalışma bu amaçla bir deneme amacını taşıyor. Üzerinde uzlaşı bulunmadığı tahmin edilen kimi kavramlar için editör tarafından bir öneride bulunulup, sonrasında zenginleştirici katkılara açılması öngörülüyor. Buradaki “zenginleştirme” terimi ile kastedilen, önerinin esasının korunup, esasa yönelik olmayan “süsleme”lerin yapılması olmayıp, esasa yönelik katkılara da açık olduğudur.”. 23.9.2013. https://www.beyaznokta.org.tr/gonderilenbulten/eb201309/index.html

2019
KİTAP / DİJİTAL KOPYA
4/ Kavramlar Sözlüğü.
İstanbul: Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği, 2019. Tam metin. http://panel.stgm.org.tr/vera/app/var/files/c/c/ccmd-kavram-sozlugu.pdf
 “Şemsiye bir kavram olarak birçok şiddet türünü kapsamasına rağmen, cinsel şiddet denildiğinde akla genellikle tek bir tür geliyor. Bireylerin cinsiyetinden, yaşından, türünden; maruz bırakan ve bırakılan arasındaki ilişkilenme biçimine kadar zihinlerde belli şablonlar beliriyor. Bu tektipleştirme, yaşanan diğer cinsel şiddet biçimlerinin şiddet olmadığını düşünmemize; ancak belli şartlarda olanların şiddet olarak tanımlanmasına ve diğerlerinin önemsenmemesine, dolayısıyla şiddet türleri arasında hiyerarşi kurmamıza neden oluyor.
Güçlendirici kavramlar kullanmak hayatta kalanı suçlayan ve mağdurlaştıran dili değiştirmek için önemli bir adım
Tıpkı cinsel şiddet denildiğinde akla belirli şablonlar gelmesi gibi, konuyu da sınırlı birkaç kavramla konuşuyoruz. Cinsel şiddet meselesinin hep aynı kavramlarla ele alınması meseleye hep aynı bakış açısından bakmamıza, hep aynı noktalara takılmamıza; yeni tartışmalar, çözüm önerileri üretemememize, farkındalığımızın belirli bir seviyede kalmasına yol açıyor. Örneğin; her şiddet vakasından sonra sadece faile verilecek ceza tartışılırken, hayatta kalanın ihtiyaç duyabileceği desteğin gözardı edilmesi gibi. Üstelik sürekli kullandığımız bu kavramlar başlı başına cinsel şiddetle ilgili yanlış inanışlara hizmet ediyor, değişmesi gereken toplumsal algıyı pekiştirebiliyor. Cinsel şiddeti konuşurken alışılageldik, mitleri yeniden üreten kavramların yerine güçlendirici kavramlar kullanmak hayatta kalanı suçlayan ve mağdurlaştıran dili değiştirmek için önemli bir adım. Kavramlar kişinin maruz bırakıldığı şiddetin adını koyarak anlamlandırmasına ve destek istemesine de yardımcı labiliyor.

Tüm bu nedenlerle, cinsel şiddetle mücadele ederken kullandığımız, önerdiğimiz ve yaygınlaştırmaya çabaladığımız kavramları bir araya getirdik.
Çünkü dönüşüm dilde başlar!
Değişim Benimle Başlar!”

2020.
WEB SAYFASI

5. Kavram Mutfağı. https://www.kavrammutfagi.com/

hakkımızda: AMAÇ, "KAVRAM DAĞARCIKLARI"NIN ZENGİNLEŞMESİDİR.. https://www.kavrammutfagi.com/hakkimizda

hakkımızda: "AMAÇ" İÇİN BİRAZ GEREKÇE. https://www.kavrammutfagi.com/hakkimizda


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder