20 Haziran 2020 Cumartesi

ANSİKLOPEDİK SÖZLÜK NE DEMEK




ANSİKLOPEDİK SÖZLÜK NE DEMEK

Derleme: Bülent Ağaoğlu
15.6.2020


1
Vikipedi bir sözlük veya argo, jargon veya kullanım rehberi değildir. Bu projenin amacı bir ansiklopedi oluşturmaktır. Kardeş projemiz Vikisözlükte ise amaç sözlük oluşturmaktır. Vikisözlük, Vikipedi'nin "sözlük yoldaşı"dır ve ikisi sıkça birbirine bağlantı verir. Vikisözlük, sözlük oluşturmak isteyen tüm editörlere açıktır.
Vikisözlükteki bütün sözlük maddeleri ve Vikipedi'deki bütün ansiklopedi maddeleri taslak olarak başlayabilir -Vikisözlükte taslak sözlük maddesi olarak ve Vikipedi'de taslak ansiklopedi maddesi olarak. Vikipedi maddeleri iyi bir tanım ve açıklama ile başlamalı, fakat konu hakkında diğer türdeki bilgileri de sunmalıdır. Vikipedi'nin gelişim sağlayarak tam bir madde haline dönüşen maddeleri, sözlüktekilerden oldukça farklıdır.
Ansiklopedideki tüm maddeler, kişi ya da kişiler (topluluk), kavram, yer, olay ya da şey hakkındadır, sözlük maddeleri ise temel olarak bir kelime, deyim veya terim ve bunların anlam, kullanım ve tarihçeleri hakkındadır. Bazı durumlarda, kelime veya deyimin kendisi ansiklopedik bir konu olabilir (örnek: Ankara (isim) veya doğruluk)
Her daim süren bir kafa karışıklığının sebebi de, taslak bir ansiklopedi metninin taslak bir sözlük maddesine çok benzemesi ve taslak maddelerin yetersiz şekilde yazılmış olmasıdır. Diğer bir daimi kafa karışıklığı ise, (cep sözlükleri gibi) bazı basılı sözlüklerin editörleri sözlük maddelerinin kısa olduğuna ve kısa ansiklopedi maddeleri ile sözlük maddelerinin eşdeğer olduğuna dair yanlış bir düşünceye yönlendirmesidir.”. İçinde: Vikipedi:Vikipedi sözlük değildir. https://tr.wikipedia.org/wiki/Vikipedi:Vikipedi_s%C3%B6zl%C3%BCk_de%C4%9Fildir

2

3

4

5

6
“ANSİKLOPEDİK

sıf. (Fr. encyclopédique)
1. Ansiklopediyle ilgili, ansiklopedi özelliği taşıyan: “Ansiklopedik eser.” “Ansiklopedik neşriyat.” “Ansiklopedik sözlük.”
2. Ansiklopedi vb. eserlerden elde edilen, çeşitli konulardaki derine inmeyen (bilgi, kültür, mâlûmat).”. http://www.lugatim.com/s/ansiklopedik

7
“Sözlüğün kapsamına göre:
a) genel dil içeren genel sözlük
b) ansiklopedik ve kültürel materyal içeren ansiklopedik sözlük
c) terminoloji veya alt diller içeren terminolojik sözlük (örneğin hukuk, spor, sağlık terimleri
sözlüğü)
d) dilin belirli bir alanının dilini içeren sözlük (eşdizimliler, deyimler veya birleşik fiiller

8
Sayfada ansiklopedik kelimesi 13 kez kullanılmıştır. https://islamansiklopedisi.org.tr/sozluk



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder