22 Haziran 2020 Pazartesi

KAVRAMLAŞTIRMA / KAVRAMSALLAŞTIRMA / KAVRAM GELİŞTİRME / KAVRAM OLUŞTURMA (1)




KAVRAMLAŞTIRMA  / KAVRAMSALLAŞTIRMA / KAVRAM GELİŞTİRME / 
KAVRAM OLUŞTURMA
(1)
Bülent Ağaoğlu
19.6.2020

1
“Kavramlaştırma
Bir dizi gözlem, duygu ve düşünceyi özetleyen bir zihinsel imge oluşturma çabasıdır. Kavramlara örnekler verecek olursak; önyargı düşünce bazında yer alan bir kavram olup, şefkat, sevgi, öfke vb. kavramlar duygusal zeminde tanımlanmış kavramlardır. Kavramlar, bir dizi deneyimler sonucu edinilen tecrübeler doğrultusunda zihinde oluşturulan görüntüleri içerir. Örneğin; "şefkat" dediğimizde gözümüzün önüne bir resim gelir. Bu resim geçmiş deneyimlerimizle şekillenmiş, canlı algıları içeren yeniden deneyimlemeyle şekillenmiş bir resimdir.
Kavramlaştırma çalışması soyut düşünce becerilerinin çatısını temsil eder. Matematik ve mühendislik alanları başta olmak üzere pek çok mesleki yeteneklerin temelinde kavramsallaştırma ve soyutlama becerisi yer almaktadır. Kavramsallaştırma becerisini, sol beyin zekası ile sağ beyin zekası arasında yer alan bir köprü olduğunu düşünebiliriz.”.
2
Saçak Mantığı Çerçevesinde Sosyal Bilimlerde “Kavramlaştırma” / Leyla Aksu. -- Ankara, 2003.
Türk Kültürü, XLI. cilt, 481-482. sayı, 201-211. Sayfa
3
4
5
6
Kavram, Kavramsallaştırma Yaklaşımları ve Kavram Öğretimi Modelleri: Kuramsal Bir Derleme ve Sözcük Öğretimi Açısından Bir Değerlendirme. Concepts, Conceptualization Approaches, and Concept Teaching Models: A Theoretical Review and An Evaluation in Terms of Teaching Vocabulary. 2018. https://dspace.ankara.edu.tr/xmlui/bitstream/handle/20.500.12575/62716/23780.pdf?sequence=1&isAllowed=y



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder