22 Haziran 2020 Pazartesi

SÖZ VARLIĞI SÖZLÜKLERİ (Bazıları)




SÖZ VARLIĞI SÖZLÜKLERİ
(Bazıları)

Bülent Ağaoğlu
20.6.2020

(Bir soru: “Söz varlığı sözlükleri ile terim sözlükleri, konu sözlükleri arasında farklar nelerdir..)
Mesela “Kadın Sözlüğü” ile, “Türkçenin kadınla ilgili söz varlığı” sözlüğü arasındaki farklar nelerdir.

1

NURHAN GÜNER
2018
Türkçenin kadınla ilgili söz varlığı
Vocabulary about womanhood in Turkish language
Erciyes Üniversitesi
Doktora
Türk Dili ve Edebiyatı = Turkish Language and Literature

“Türkçenin kadınla ilgili söz varlığı / Vocabulary about womanhood in Turkish language
Yazar:NURHAN GÜNER
Danışman: PROF. DR. MUSTAFA ARGUNŞAH
Yer Bilgisi: Erciyes Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü / Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı / Türk Dili Bilim Dalı
Konu:Türk Dili ve Edebiyatı = Turkish Language and Literature
Dizin:Cinsel kimlik = Gender identity ; Kadınlar = Women ; Kelime dağarcığı = Vocabulary ; Türkçe = Turkish Onaylandı. Doktora Türkçe 2018 850 s.
Türkçede ve Türk kültüründe kadınla ilgili pek çok çalışma yapılmış olmasına rağmen bunlar Türkçenin tüm dönemlerini kapsayacak nitelikte çalışmalar değildir. Elinizdeki çalışma Türkiye Türkçesinin ve ona kaynaklık eden tüm tarihî dönemlerin yazı dilinde kadınla ilgili gelişmiş cinsiyete özgü kelimelerin tespit edilmesi ve kavram alanlarına göre sınıflandırılması üzerine kurulmuştur. Türkçenin tarihî ve çağdaş dönemlerinden (Türkiye Türkçesi) belirlenen eserlerin söz varlığında kadın cinsiyetine özgü kullanılan sözler tespit edilerek on dört kavram alanına ayrılmıştır. Kavram alanlarında yer alan sözler ise toplumsal cinsiyet rolleri ve Türk toplumundaki kadın algısıyla ilişkilendirilerek yorumlanmıştır. Her bölümün girişinde ilgili kavram alanıyla ilgili bilgi verilmiştir. Tespit edilen sözler biyolojik ve toplumsal cinsiyet, yaş, cinsellik ve evlilik, annelik, akrabalık, kadın bedeni ve sağlığı, giyim kuşam, süslenme, sosyal statü, din, ekonomik hayat, sanat ve eğlence, ölüm ve yas, güzellik ve aşk unsuru olarak kadın ve doğaüstü varlıkların kadınla ilişkisi üzerine kurulu kavram alanlarına ayrılmıştır. Türkçede kadın konusunda söz varlığı bakımından yapılmış kapsamlı bir çalışma olması ve kavram alanı çalışmalarına örnek teşkil etmesi tez çalışmasının en önemli hususudur. Aynı zamanda kadınla ilgili olarak tespit edilen söz varlığı da üzerinde farklı yöntemlerle daha detaylı incelemeler yapılabilmesine imkân tanımaktadır. Anahtar Kelimeler: Kadın, Söz Varlığı, Toplumsal Cinsiyet, Türk Dili, Kavram Alanı”.

2

RESHİDE ADZHUMEROVA
2013
Türklerde ev kavramı ve ilgili sözler
The concept of home of Turkish people and related words
Sakarya Üniversitesi
Doktora
Dilbilim = Linguistics ; Türk Dili ve Edebiyatı = Turkish Language and Literature

“Türklerde ev kavramı ve ilgili sözler / The concept of home of Turkish people and related words
Yazar:RESHİDE ADZHUMEROVA
Danışman: PROF. DR. M. MEHDİ ERGÜZEL
Yer Bilgisi: Sakarya Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü / Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı / Yeni Türk Dili Bilim Dalı
Konu:Dilbilim = Linguistics ; Türk Dili ve Edebiyatı = Turkish Language and Literature
Dizin:Evler = Houses ; Geleneksel Türk evi = Traditional Turkish house ; Kavramlar = Concepts ; Kelime dağarcığı = Vocabulary ; Kelimeler = Words ; Türk evi = Turkish house ; Türkler = Turks. Onaylandı Doktora Türkçe 2013 377 s.
Çalışmamız giriş, yedi temel bölüm, sonuç, kaynakça ve üç ekten oluşmaktadır. Her bir bölümün kendi içerisinde alt bölümleri vardır.Çalışmamızın giriş kısmında araştırmanın konusu açıklanmış, amaç ve hedef/ler belirlenmiş, konunun aktüelliğinden, araştırmanın yapıldığı kaynaklardan, kullanılan yöntemlerden bahsedilmiştir.Tezimizde konunun işlendiği ?1. Bölüm: Türk Boylarında Ev, 2. Bölüm: Ev Kelimesi ve Ev Türlerine Ad Olan Kelimeler, 3. Bölüm: Evin Bölümleri ile İlgili Kelimeler, 4. Bölüm: Avlu ve Evin Çevresi ile İlgili Kelimeler, 5. Bölüm: Ev ile İlgili Araç ve Gereçleri Karşılayan Kelimeler, 6. Bölüm: Ev ve Çadır İnşaatındaki Yapı Malzemelerini Karşılayan Kelimeler, 7. Bölüm: Komşu ve Misafir ile İlgili Kelimeler? başlıklı temel bölümlerde tespit ettiğimiz bütün kelimeleri, tarihî lehçeler, yakın çağdaş lehçeler (Oğuz grubu lehçeleri, Kıpçak grubu lehçeleri, Karluk grubu lehçeleri, Sibirya grubu lehçeleri) ve uzak çağdaş lehçeler (Çuvaş, Yakut Türkçelerine) göre tasnif edilmiştir.Tezimizin üç ek sonucunda, Ek 1'de `Derleme Sözlüğünde Ev Kavram Alanı ile İlgili Kelimeler'e; Ek 2'de ?Radloff'un `Versuch Einess Wörterbuches Der Turk-Dialekte, (Opıt Slovarya Tyurkskih Nareçiy)' Sözlüğündeki Ev Kavram Alanı ile İlgili Kelimeler'e; Ek 3.'de Görseller'e yer verilmiştir.Anahtar Kelimeler: Söz varlığı, Türk boyları, Türklerde ev kavramı”.
3
4

5

6
YÖK Tez Sistemi, dizin: Söz varlığı: 9 tez

7
YÖK Tez Sistemi,
Gelişmiş arama: tez adı: söz varlığı, arama tipi: içinde geçsin. 285 tez.
285 tez



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder