4 Mayıs 2020 Pazartesi

1500 YILA YAYILAN BÜYÜK BİR TARİHİMİZİN BÜYÜK DEVLETLERİ



1500 YILA YAYILAN BÜYÜK BİR TARİHİMİZİN BÜYÜK DEVLETLERİ

Bülent Ağaoğlu
Nisan 2016

Tabii özellikle gençlerimizin zihinlerinde bu sürekliliğin yer alması, yer etmesi ve canlı kalması (tarih bilinci oluşması) için yapılması gerekenlere ilişkin hayalleri de zaman için de yazmalı. Orası derya deniz. Kısmet olsun bir kitapçık yapalım. 3O.4.2016 BA YAZDI

---------------------------------------------
Büyük Selçuklular - Anadolu Selçukluları şeklinde ayırmamalı demek ki. "Büyük Selçuklular" demek doğrusu demek ki.




"Büyük Selçuklu Devleti ya da Büyük Selçuklu İmparatorluğu[9] (Farsça: امپراطوری سلجوقیان), bir Türk-islam devleti.

Göçmen Türklerde bozkırdaki ırmakları geçiş büyük önem arzediyordu. Oğuzname'de salı keşfeden kişi boyun önemli bir atası sayılmaktadır. Hanedanın atası olan Selçuk Bey tarafından temeli atılan bu devlet Bağdat'ı kendine başkent yaparak Abbâsî halifesinin koruyucusu konumuna erişti. 1092 yılında Selçuklu hükümdarı Melikşah'ın ölümünden sonra bölünmeye uğradı. Bu devletin yıkılmasından sonra Selçuk Bey'in soyundan gelenler tarafından kurulan diğer devletler: Kirman Selçuklu Devleti, Horasan Selçuklu Devleti, Irak Selçuklu Devleti, Suriye Selçuklu Devleti ve Anadolu Selçuklu Devleti'dir. 1040-1157 yılları arasında hüküm süren Büyük Selçuklular, en güçlü oldukları dönemde Harezm, Horasan, İran, Irak, Suriye, Arap Yarımadası ve Anadolu'nun büyük kısmına egemen olmuş bir Türk devletidir. "
-----------------------------------------------

“Göktürk'lerden başlayarak devlet organizasyonumuzda yeknesak bir çizgi süreklilik kazanarak 15 asırdır devam etmektedir.  Göktürk Kağanlığı (552), Karahanlı Devleti (840), Gazne Devleti (962), Büyük Selçuklu Devleti (1040), Osmanlı İmparatorluğu (1299), Babür İmparatorluğu (1526), Türkiye Cumhuriyeti (1923)”. Levent Ağaoğlu, 30.4.2016)


2200 yıllık devlet geleneğimiz

Maalesef; 600 yıllık Osmanlı geçmişimizle ilgilenmemizi istemeyenler var. Bu bir ekol.

600 yılın gerisi de var: 

Anadolu Selçukluları

Büyük Selçuklular

Gazneliler

Göktürkler


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder