12 Mayıs 2020 Salı

İNCELEMECİLİK



İNCELEMECİLİK

İncelemecilik
İncelemeler
İnceleme
Etüdler
Etütçü
-----,
incelemecilik
İncelemeci olma durumu
inceleme
İncelemek işi, tetkik
Bir bilim veya sanat konusunu her yönüyle geniş biçimde açıklayan eser veya yazılı araştırma
incelemeci
İnceleme yapan kimse
incelemek
Bir işi veya bir şeyi ele alıp özelliklerini, ayrıntılarını inceden inceye, özenli bir biçimde anlamaya, öğrenmeye çalışmak, tetkik etmek
---------------------,
İNCELEME
i.
1. İncelemek işi, tetkik.
2. yeni. Bir konuyu her yönüyle ele alıp araştıran ve açıklayan eser veya yazı: Bu incelememiz, Tevfik Fikret’e âit manzûmelerin Selânik’te çıkan “Mütâlaa” gazetesini de beslediğini ortaya koymuştur (Kaya Bilgegil).

İNCELEMEK
geçişli f. (< ince+le-mek < Eski Türk. yinçgele-mek “inceltmek”) yeni. (Bir şeyi, anlamak ve hakkında bir hükme varmak için) Özellik ve ayrıntıları üzerinde dikkatle durarak araştırmak, tetkik etmek: Azı ve ufağı incelemek, elbette çoğu ve büyüğü tetkikten kolaydır (Refik H. Karay). İçimde mâhiyetini tamâmıyle inceleyemediğim karışık duygular vardı (Kerîme Nâdir). “Töreler Üzerine Deneme” de bilhassa müesseseleri, âdetleri, medeniyetleri incelemek ister (Ümit Meriç).
---------------------,
TETKİK – TEDKİK
(ﺗﺪﻗﻴﻖ) i. (Ar. diḳḳat “ince olmak”tan tedі)
1. İnceleme: Seni tedkîke daldığım demler / Nazarımdan geçerdi âlemler (Muallim Nâci). Operatör camları ışığa tutarak tetkîke başladı (Peyâmi Safâ).
2. eski. İnceltme, ufak ufak kırıp ezme.
ѻ Tetkik etmek: İncelemek: Diz çökmüş, dışarıya bakan askerin sırtından şövalyeler ordusunu tetkik etti (Ömer Seyfeddin). Çiçeklerle uğraşır görünerek bahçemin sokağa yakın tarafına gider, belli etmeden onları tetkik ederdim (Kerîme Nâdir). Tedkîk-i mesâhif: Basma Kur’ân-ı Kerimler’in yanlışları olup olmadığını inceleme.

TETKÎKAT – TEDKÎKAT
(ﺗﺪﻗﻴﻘﺎﺕ) i. (Ar. tedі ve çoğul eki -āt ile tedіāt) Tetkikler, incelemeler: Tedkîkāt-ı üdebâyı bir yâr-i güzinden gûş ettim (Âlî Mustafa Efendi). Nakışlar ve çinilere dâir tetkîkat… (Ahmet Hâşim). Sivas’ta, Konya’da, Bursa’da mîmarlığa âit tetkîkatta bulunanlara sorun (Ahmet H. Müftüoğlu).
---------,
----------,
Akademik araştırma
Google vs. ara: “yılın inceleme ödülü”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder