6 Mayıs 2020 Çarşamba

KÜÇÜK TANSİYON DÜŞÜKLÜĞÜ – TANSİYON DÜŞÜKLÜĞÜ KONULU BAZI ALINTILAR





KÜÇÜK TANSİYON DÜŞÜKLÜĞÜ – TANSİYON DÜŞÜKLÜĞÜ KONULU BAZI ALINTILAR

30.7.2019




ACİL OLARAK YAPILMASI GEREKENLER

İlk olarak hasta sırt üstü yatırılır

Kıyafetleri rahat değilse ve sıkıyorsa gevşetilir, vücudun rahatlaması 
sağlanır.ve kan basıncının rahat bir şekilde dolaşımda bulunması sağlanır. Kravat gevşetilir, düğmeler açılır, ayakkabı çıkarılır.
Ayaklar ve kollar kanın vücutta rahat dolaşması ve yayılması için kaldırılır.

AYAKLAR HAVAYA! 
Tansiyon düştüğünde ne yapmak gerekir? İlk müdahale nasıl olmalıdır? 
Yukarıda açıklandığı gibi tansiyon düşmesi sonucu baygınlık geçiren kişi; hemen düz bir yere yatırılıp ayakları havaya kaldırılmak suretiyle bacaklarda depolanmış kanın tekrar dolaşıma girmesi sağlanmalıdır. Böylece dolaşımdaki kan miktarı arttırılmış olur. Tansiyon yükseltilince, beslenmesi bozulan beynin dolaşımı tekrar yeterli düzeye çıkar. Kişi, kısa sürede eski haline döner.

Hasta kendine gelmeye başladığında hastaya su verilir.
Limon suyu oldukça faydalıdır. Genelde yüksek tansiyonu düşürmek için önerilen limon suyu, küçük tansiyon düştüğünde de yükselmesine yardımcı olmaktadır.
Tuz hızlı bir şekilde tansiyonu yükseltir. Genel olarak tuzlu ayran hızlı dengeleyen bir etken olmaktadır. Fakat eğer hasta aynı zamanda yüksek tansiyon hastası ise dikkatli olmak gerekir.
hastanın ağzına bir parça çikolata verilir. Küçük tansiyon düştüğü anda bir parça çikolata tüketmek kan basıncını dengelemektedir.
Mümkünse ya da hastayı kendine gelmeye başladıysa duş alması sağlanır. Ilık duş da dolaşımı dengelemektedir.  

Acil tansiyon düşmesi durumlarında…

Tansiyon düşmesine ait yakınmalar başladı ise aşağıdakileri uygulayın. Unutmayın; ne kadar erken müdahale ederseniz o kadar iyi sonuç alırsınız.
1. Ayakta iseniz oturun ya da daha iyisi çömelin.

2. Oturabilecek durumda değilseniz bacaklarınızı çapraz yaparak bacak, kalça ve karın kaslarınızı sıkın, ellerinizin parmaklarını kıvırıp kanca durumuna getirin, birbirine geçirerek kenetleyin ve ayırmaya çalışır gibi iki yana çekin. Şikayetler geçinceye dek birkaç kez bu manevraları tekrarlayın.
3. Sert bir kahve ya da çay için.
4. Bol soğuk su için.
5. Şikayetler şiddetli ise ve yukarıdaki önerilere rağmen sürüyorsa uzanın, bacaklarınızı altına destek koyarak yükseltin.

-------------------------.
[30/07 19:12] Bülent Ağaoğlu: Düşük tansiyonda yapılması gereken ilk iş hastanın sürt üstü düz bir zemine yatırılması ve ayaklarının vücut düzeyinden bir miktar yukarıya kaldırılmasıdır. Bu şekilde aniden düşen kan basıncı kısa sürede dengelenebilir.

[30/07 19:12] Bülent Ağaoğlu: Düşük tansiyonun yükseltilmesi için hastaya tuzlu ayran verilmesi çok sık başvurulan bir yöntemdir. Ancak özellikle yüksek tansiyon hastaları için bu durum çok daha tehlikeli durumlara yol açabilir. Bu sebeple tansiyonu düşen kişiye tuzlu ayran verilmesi önerilmez.

-----------------------.
Küçük tansiyon düştüğü zamanlarda tuzlu ayran içmek geçici bir çözüm olabilir. Ancak sadece tuzlu ayran değil tüm tüketilen yiyeceklerin ve içeceklerin alımına dikkat etmelisiniz.
-------------------.



GÜNLÜK HAYATTA YAPILMASI GEREKENLER

Özet

·          güne bir fincan kahve ile başlamaları

·          Su tüketimine önem vermeli. Su tüketimini gün içine yayın. Özellikle sıcak havalarda buna daha çok dikkat edin.

·          Düzenli olarak egzersiz yapılmalı

·          sık ve az yemeleri, Sık sık ve azar azar yemek yiyin

·          uzun süre aç kalmamaları,

·          öncelikle dengeli beslenmeye dikkat edilmelidir

·          uykularını iyi almaları

·          uzun süre ayakta durmaktan ve

·          aşırı sıcaktan kesinlikle kaçınmalıdırlar.

·          rahat ve sağlıklı kıyafetler giymeye özen göstermeli

·          ani bedensel hareketlerden kaçınmanız özellikle yataktan kalkarken oturur durumdan ayağa kalkarken yavaş ve kademeli hareket etmenizde

·          spor yaparken çok dikkatli olmalarıdır.

·          Tuz alımını bir miktar artırmak

·          Düşük tansiyon muhtemelen bir ilaca bağlıysa, doz değiştirilebilir veya başka bir ilaç reçete edilebilir. Kullandığınız ilaçları ve takviyeleri gözden geçirin:

·          Ikınma benzeri hareketlerden kaçının: Öksürük krizi, yüksek ağırlık kaldırma, zorlu üfleme (balon şişirme, üflemeli müzik aletleri vs.), ıkınma gibi hareketler de göğüs içindeki basıncı arttırarak, kalbe kanın dönüşünü azaltır ve kan basıncını düşürebilir.

·          Evde uzun süreli ayakta durma egzersizleri yapın: Eğer özellikle uzun süre ayakta kalmaya tolere edemiyorsanız ya da ani ayağa kalkmalarda göz karaması yaşıyorsanız ve yukarıdaki önlemlere rağmen şikayetler sürüyorsa evde alıştırma egzersizleri çok faydalı olabilir. Her gün günde iki kez olmak üzere bir duvara yaslanarak ayakta durun; ilk başta tolere edebildiğiniz süre ile (5-10 dakika) başlayıp, yavaş yavaş arttırarak günde iki kez 30 dakikaya kadar arttırın.

·          Şikayetler şiddetli ise, yukarıdaki önerilere rağmen sürüyorsa uzanın, bacaklarınızı altına destek koyarak yükseltin.







--------------------------.
Düzenli olarak egzersiz yapılmalı
Stresten ve negatif olaylardan uzak durmalı.
Su tüketimine önem vermeli. Vücudun ihtiyacı olan su oranını karşılamak için bol miktarda su içmek küçük tansiyonu dengede tutmak için oldukça etkili yöntemlerden biridir. Gün içinde ortalama iki litre su içmeli

Vücudu sıkan çorap, pantolon, ayakkabı gibi kıyafetler yerine rahat ve sağlıklı kıyafetler giymeye özen göstermeli
Sürekli olarak küçük tansiyonları düşük olanların güne bir fincan kahve ile başlamaları kan basıncını dengelemektedir.
-----------------.
Küçük tansiyon düşüklüğü olan insanların sürekli bir şekilde yorgun olma, uzun süre ayakta durmaktan ve aşırı sıcaktan kesinlikle kaçınmalıdırlar.

Küçük tansiyonu düşük olan insanların dikkat etmesi gereken mühim olan özelliklerden bir tanesi de spor yaparken çok dikkatli olmalarıdır.

Spor yapacaklarsa güneşin altında, havanın kirli olduğu zamanlarda yapmamalıdırlar. Gölge alanlar tercih edilmelidir. Bunların dışında küçük tansiyon düşüklüğü durumunda günlük sıvı alımını artırmanız yararlı olacaktır.
-------------------------.

Küçük tansiyon neden düşerse düşsün, ara ara olur ise bir sorun oluşturmaz. Ama devamlı bir şekilde olur ise kesinlikle bir doktora başvurmalısınız. Doktor hangi nedenden olduğunu

---------------------------.

[30/07 19:05] Bülent Ağaoğlu: Tuz alımını bir miktar artırmak, daha çok su içmek, alkollü içeceklerden uzak durmak gibi koruyucu önlemler tavsiye ediliyor.

Düşük tansiyonluların sık ve az yemeleri, uzun süre aç kalmamaları, uykularını iyi almaları ve
ayakta uzun süre kalmamaları da etkili önlemler.

Ayrıca böyle biri iseniz ani bedensel hareketlerden kaçınmanız özellikle yataktan kalkarken oturur durumdan ayağa kalkarken yavaş ve kademeli hareket etmenizde fayda var. 
Osman müftüoğlu

---------------------.

[30/07 19:11] Bülent Ağaoğlu: Düşük tansiyonun önüne geçmek için öncelikle dengeli beslenmeye ve yeterli su tüketimine dikkat edilmelidir, tuz tüketimi sınırlandırılmalıdır. Özellikle terlemenin fazla olduğu durumlarda ve ishal gibi sıvı kaybının fazla olduğu durumlarda en kısa sürede vücudun kaybettiği sıvı yerine koyulmalıdır.


[30/07 19:00] Bülent Ağaoğlu: Düşük tansiyon muhtemelen bir ilaca bağlıysa, doz değiştirilebilir veya başka bir ilaç reçete edilebilir.

----------------------.
[30/07 19:15] Bülent Ağaoğlu: GENEL ÖNLEMLER:

Bol su için: Günde 8-10 su bardağı su içmeye çalışın. Su tüketimini gün içine yayın. Özellikle sıcak havalarda buna daha çok dikkat edin. Su tüketmek kan hacmini arttırarak, tansiyonun düşmesine engel olacaktır.

[30/07 19:15] Bülent Ağaoğlu: Tuz tüketimini arttırın: Çok iyi bilinir ki, yüksek tansiyon hastalarında tuz kısıtlaması önerilir; çünkü tuz vücutta su tutulmasına neden olarak kan basıncını yükseltir. Bunun tersi de doğrudur: Düşük tansiyonlu kişiler de tuz alımını arttırarak, tansiyonlarının biraz daha yüksek seyretmesini sağlayabilirler. Normalde önerilen günlük tuz tüketimi 1 çay kaşığı kadardır. Tansiyonu düşük olanlarda ise ihtiyaca göre, tuz tüketimi günde 2,5-3 çay kaşığına yükseltilmelidir.

[30/07 19:16] Bülent Ağaoğlu: Uzun süre ayakta durmaktan kaçının: Uzun süre ayakta ve özellikle de hareketsiz, kalmak kanın bacaklarda göllenmesine, kalbe az kan dönmesine, kalbin pompaladığı kan miktarının azalmasına ve dolaysı ile de kan basıncının düşmesine neden olur.

Kademeli doğrulun: Yataktan kalkarken veya uzun süre oturduktan sonra ayağa kalkarken acele etmeyin. Önce oturarak, bacakları hareket ettirerek vücudun tansiyonu düzenlemesine zaman verin.
[30/07 19:16] Bülent Ağaoğlu: Sıcaktan kaçının: Sıcak hava, sauna-hamam gibi sıcak ortamlar, sıcak duş, çok sıcak tutacak şekilde giyinmek... Bunlar damarlarınızı gevşeterek ve aynı zamanda terle vücuttan sıvı kaybına neden olarak tansiyonunuzu düşürür.

[30/07 19:17] Bülent Ağaoğlu: Göğsünüzü, boynunuzu, belinizi sıkacak biçimde giyinmeyin: Korse gibi göğsünüzü sıkan kıyafetler göğüs içindeki basıncı arttırarak; beli sıkan kıyafetler bacaklardan kanın rahat dönmesine engel olarak kalbe dönen kan miktarını azaltabilir. Boynu sıkan kravat, sıkı yakalı kıyafetler de kısmen beyne kanın rahat gitmesini engelleyerek ve bazen de şah damarına baskı yapıp doğrudan tansiyonu düşürerek olumsuz etkilerler.

[30/07 19:17] Bülent Ağaoğlu: Ikınma benzeri hareketlerden kaçının: Öksürük krizi, yüksek ağırlık kaldırma, zorlu üfleme (balon şişirme, üflemeli müzik aletleri vs.), ıkınma gibi hareketler de göğüs içindeki basıncı arttırarak, kalbe kanın dönüşünü azaltır ve kan basıncını düşürebilir.

[30/07 19:18] Bülent Ağaoğlu: Sık sık ve azar azar yemek yiyin: Çok miktarda yemek yemek vücudun kan akışını sindirim sistemine yönlendirerek tansiyonu düşürür ve beyne giden kan akışını azaltır.

Evde uzun süreli ayakta durma egzersizleri yapın: Eğer özellikle uzun süre ayakta kalmaya tolere edemiyorsanız ya da ani ayağa kalkmalarda göz karaması yaşıyorsanız ve yukarıdaki önlemlere rağmen şikayetler sürüyorsa evde alıştırma egzersizleri çok faydalı olabilir. Her gün günde iki kez olmak üzere bir duvara yaslanarak ayakta durun; ilk başta tolere edebildiğiniz süre ile (5-10 dakika) başlayıp, yavaş yavaş arttırarak günde iki kez 30 dakikaya kadar arttırın. Ayakta durduğunuzda bayılmaya kadar varan şiddetli şikayetleriniz varsa bu alıştırmayı lütfen evde yalnızken yapmayın. Düştüğünüzde zarar görmeyeceğiniz bir ortamda çalışın.

[30/07 19:19] Bülent Ağaoğlu: Kullandığınız ilaçları ve takviyeleri gözden geçirin: Kullanmakta olduğunuz pek çok ilaç ve bitkisel takviyeler, hatta marketten aldığınız bitki çaylarının bile tansiyonu düşürücü etkisi olabilir.

-Şikayetler şiddetli ise, yukarıdaki önerilere rağmen sürüyorsa uzanın, bacaklarınızı altına destek koyarak yükseltin.

[30/07 19:06] Bülent Ağaoğlu: Size, saunada, aşırı sıcak ortamlarda (örneğin çok sıcak küvette, hamamda, buhar banyosunda) kalmamanızı ve güneşlenirken dikkatli olmanızı da önerecektir. Kalıcı ve ağır kan basıncının düşüklüğü durumlarında kullanılan reçeteli bazı ilaçlar var ama bu ilaçları doktorunuz önermedikçe kullanmamalısınız. Düşük tansiyonlu olanların, yüksek tansiyonlulara oranla daha uzun bir yaşam şansı olduklarını hatırlatarak bu konuyu kapatıyoruz. 
Osman müftüoğlu

Sert bir kahve ya da çay için.
-Bol soğuk su için.

------------------------------------.
ÇEŞİTLİ

[30/07 19:10] Bülent Ağaoğlu: antidepresanlar da tansiyonun düşmesine sebep olabilir.


[30/07 19:14] Bülent Ağaoğlu: Zira bazı düşük tansiyonlu kişilerde sürekli yorgunluk, sıcağa tahammülsüzlük, aniden ayağa kalktığında göz kararması, bulantı, çarpıntı ve bazen bayılmaya kadar varan, günlük hayatlarını ve hayat kalitelerini etkileyebilen yakınmalar ortaya çıkıyor

[30/07 19:17] Bülent Ağaoğlu: Doktora başvurun: Şikayetleriniz günlük yaşamınızı etkileyecek kadar şiddetli ve sıksa, kendi başınıza baş edemediyseniz mutlaka bir doktora başvurun. Doktorunuz belki kansızlık, vitamin-mineral eksikliği, hormonal bozukluklar gibi bazı sorunları tespit edip tedavi ederek yardımcı olabilir. Veya kan basıncını yükselten ilaçlar ya da takviyeler kullanmanızı uygun bulabilir.

[30/07 19:20] Bülent Ağaoğlu:


-----------------------.
KÜÇÜK TANSİYON NEDEN DÜŞER

Küçük Tansiyon Neden Düşer, Küçük tansiyon düşüklüğü, aynı büyük tansiyonun düşmesinde olduğu şekilde zararlı etkiler meydana getirebilmektedir. Kan basıncı düşüklüğü olarak da anlatılabilen bir rahatsızlıktır. Küçük tansiyon 60 mm hg nin altına düştüğü zaman küçük tansiyon düşüklüğü denir. Küçük tansiyon düşüklüğünün insan vücudunda farklı etkileri olabilir.

Küçük Tansiyon Düşüklüğü Belirtileri Nelerdir?

Baş dönmesi
Mide bulantısı
Gözlerde kararma
Konsantrasyon bozukluğu
Derinin nemlenmesi
Soğuk terleme
Yorgunluk
Bayılma
Susama
Hızlı bir şekilde soluk alıp verme
Depresyon
Küçük Tansiyon Neden Düşer?

Yetersiz beslenme
Parkinson hastalığı, hipertansiyon, idrar söktürücü ve depresyon ilaçlarda küçük tansiyon düşmesine neden olur.
Vücuttaki aşırı su kaybı, kusma, ishal, uzun zaman susuz kalma, aşırı egzersiz, çok aşırı derecede idrar söktürücü kullanılması ve aşırı terleme küçük tansiyon düşmesine neden olur.
Kan kaybedilmesi de küçük tansiyon düşmesine neden olur.
Vücutta oluşan yanıklarda küçük tansiyon düşmesine neden olur.
Hamilelikte küçük tansiyon düşmesine neden olur.
Kalp yetmezliği ve ana atar damar kapak darlığı da küçük tansiyon düşmesine neden olur.
Böbrek üstü bezlerin az çalışması ve tiroit bezlerinin az çalışmasından da küçük tansiyon düşmesine neden olur.
Böcek sokmaları ve yemek alerjileri de küçük tansiyon düşmesine neden olur.
Ciddi enfeksiyon sorunları ve şeker hastalıkları da küçük tansiyon düşmesine neden olur.
Ciddi büyüklükteki bacak varisleri de küçük tansiyon düşmesine neden olur.
Oturur vaziyette ya da yatar iken aniden ayağa kalkmakta küçük tansiyon düşmesine neden olur.
Düzensiz uyku ve alkolde küçük tansiyon düşmesine neden olur.
-----------------------.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder