15 Mayıs 2020 Cuma

“ORTAK AKIL” KAVRAMI İLE GOOGLE’DA YAPILAN ARAMA SONUCU GELEN WEB SAYFALARINDA KAVRAMIN KULLANILDIĞI CÜMLELER













“ORTAK AKIL” KAVRAMI İLE GOOGLE’DA YAPILAN ARAMA SONUCU GELEN WEB SAYFALARINDA KAVRAMIN KULLANILDIĞI CÜMLELER









Bülent Ağaoğlu





İstanbul, 25.02.2015

NİÇİN YAPTIM
Webde yer alan metinlerde kavramın kullanıldığı cümleleri okumak “Ortak Akıl” konusunda yapılacak  çalışmalarda zihinde yeni çağrışımlara ve dolayısıyla düşünce üretimine yol açabilir.
NASIL YAPTIM
Google’da ortak akıl aratıldığında gelen 334 sonucun web sayfalarına bakılmış ve buralarda içinde “ortak akıl” geçen cümleler Excel dosyasına kaydedilmiştir.
BAŞKA NELERİ YAPMAK GEREKİR
Şu kalıplarla da arama yapılabilir;
·         ortak akılla. 321 sonuç
·         beyin fırtınası. 419 sonuç.
·         "arama konferansı".  378 sonuç
·         "arama konferansları" 331 sonuç
·         ortak akıl filetype:pdf. 436 sonuç.
Bütün bunlar yapıldıktan sonra oluşan kayıtlar çeşitli değişkenlere göre tasnif edilebilir.
Kavram için zihinlerde net anlamanın oluşması açısından ve “yanlış anlamalar” için detaylı, örnekli tanıma özellikle ihtiyaç var.
BAZI GÖZLEMLER
Çeşitli kuruluşların, özellikle de bazı belediyelerin ortak akıl toplantıları düzenlemeyi gelenek haline getirdikleri görülüyor.
“Ortak akıl” kavramına ilişkin genel algılama, insanların görüşlerini alma şeklinde ortaya çıkıyor. Düşünce üretimi için uçuk fikirlerin üretiminin de serbest olduğu “Beyin Fırtınası” tekniği için mevcut örnekler fazla değil.
CÜMLELER
Kayseri’de bulunan Erciyes Üniversite’si, Abdullah Gül Üniversite’si, Nuh Naci Yazgan Üniversite’si ve Melikşah Üniversite’sinden akademisyenlerin katılımıyla 31.01.2014 Cuma akşamı Novotel Kayseri’de Ortak akıl toplantısı gerçekleştirildi.
Ortak akıl kazanır
Antalya Ortak akıl toplantısının girişinde bize sunulan bültenin ilk satırına tekrar göz attım
Kenti “Ortak akılla” yönetmeye çalıştıklarını hatırlatan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “İstiyoruz ki, bu büyük hedefe doğru sizlerle birlikte ilerleyelim. İzmir için kapsamlı bir fuar stratejisi ve politikalarının oluşturulmasına yönelik gerçekçi adımları birlikte atalım; hedefleri birlikte belirleyelim” dedi.
Muğla Valisi Amir Çiçek, turizmin gelişmesi ve sezonun uzatılması için kamu ile sektörlerin yanı sıra, her kesimin elini taşın altına sokmasını, ortak akıl ile hareket etmelerini istedi.
Turizmin daha iyi gitmesi için burarda bulunan bizler karar vereceğiz. En önemli şey ortak akıl. Ortak akıl konusunda aktif değiliz. Bir kuruluşumuzun, sektördeki birimizin yanlışı, bütün doğruları da beraberinde götürür.
Tekil bağlamda aklın sınırlılık ve yanılabilirlik özelliğine rağmen, ortak aklın evrensel ölçekte bir referans kaynağı olduğu bilimsel doğrulardan biri olarak kabul edilmektedir. Ortak akıl yansız akıldır. İnsanlar arasındaki farklılıklardan değil, tür olarak insan gerçeği ve onu kuşatan dışsal gerçeklerden hareket edilmesini öngörür.
Tekil aklın yanılgı ve sınırlılıklarından kaynaklanan tercih ve etkilerinin ötesinde, toplumdaki maksimum paydayı ifade eden bir rasyonalitenin inşası için ortak akla daha çok müracaat edilmelidir. Toplum ve devlet geleneğimizde meşveret, istişare olarak karşılığını bulan bu anlayışın kapsamının büyütülmesi ve kullanımının yaygınlaştırılmasının birlikte varoluş kültürü ve demokratik vatandaşlık açısından son derece önemli olduğu bir hakikattir. Maşerî vicdan olarak nitelendirilen ortak insani zemin de insan edimlerinin evrensel ölçekte bir doğrulama kaynağıdır. Vicdan insanda ahlaki olanın ölçütüdür. Bu özelliği nedeniyle de bütün insanlık için iyi olanın ne olduğuna karar veren en tartışılmaz otoritedir. O, âdeta Tanrı’nın insandaki sesidir. Adaletin, insani ve ahlaki olanın referansıdır. İnsan doğasının görünen yüzüdür. İyiyi ve kötüyü ayırt etme bağlamında vicdan, diğer ölçütlerden daha geçerli bir doğrulama kaynağıdır. Buna göre denilebilir ki her iyi olan vicdani, her vicdani olan da iyidir. Vicdan, birlikte varoluşumuzu ahlak zemininde mümkün kılacak bir ölçüttür. Bir toplumda bireylerin vicdanı ve kamu vicdanı uyandırılmadıkça o toplumda adaleti ve huzuru tesis etmek mümkün değildir. Bu nedenle aile, okul ve diğer toplumsal kurumların üzerinde titizlikle durması gereken konulardan biri de vicdanı harekete geçirecek değer eğitimi olmalıdır. Çünkü vicdanının sesini dinlemeyen ve ona dayalı bir muhasebe yapmayan insanların bencilleşmemesi, yanlı davranmaması, dolayısıyla ötekinin de yararına olanı dikkate alması nerdeyse imkânsız olacaktır.
Malatya'yı Hep Birlikte Ortak akılla Yöneteceğiz
Medeniyet gururları aşılabilir, öteki sendromundan kurtulunabilirse kazanan ortak akıl olacaktır.
Allah’ın kimseyi ayırmadan tüm insanlara dağıttığı akıl ve hikmeti bulup ortaya çıkarmanın tek yolu meşverettir. Bu anlamda meşveretin değer ilkeleri, dağılmış akıl ve hikmeti arayıp bulma, ortak aklı yakalama çabası olmaktadır. Çünkü akıl ve hikmet bir kişiye veya bir guruba değil tüm insanlara dağıtılmıştır. İnsanlar akıl ve hikmetten kendi çapları oranında pay almışlardır. Bu payları birleştirerek bütünü yakalamak gerekmektedir. Akıl ve hikmet en güçlü haliyle bu bütünde ortaya çıkacaktır. Bu manayı ifade için olsa gerek “Bir bilene danış, danışan dağlar aşmış” denilmiştir. Arının çiçeklerden topladığı malzemeyi kovanda bala dönüştürmesi gibi, devlette mümkün olan en çok sayıda insandan görüş alarak, bunları devlet kovanında işe dönüştürmelidir. Devletin ortak akılla hareket etmesi dediğimiz şey budur. Bunun aracı ise bir toplama, katma ve süzme fiili olan meşverettir.
“Uşak’ta ortak akıl birliğinin sağlanması, sosyal ve ekonomik yönden güçlenmek için bir lobiye ihtiyacımız var. Bu noktada üzerimize düşeni yapacağız. Gerek atanmış ve gerekse seçilmişlerin eşgüdümlü çalıştığı bir lobiyle, ilimizin daha fazla yatırım almasını sağlayacağız”
“Uşak, birçok değeri üretiyor fakat tanınırlık noktasında sıkıntılarımız var” diyen Erol Korkmaz, kentte ortak akıl birliği ve lobicilik faaliyetlerine ağırlık verilmesi gerektiğini söyledi.
Ortak akıl Platformu Çalıştayı" sona erdi
"Dokuma Fabrikası, ‘Ortak akıl’ ile halka açılacak
Özelleştirilmesi yargı kararıyla durdurulan yarım asırlık Antalya Dokuma Fabrikası’nın geleceğine siyasi parti ve STK’lardan oluşan ‘Ortak akıl Platformu’ yön verecek. Genel eğilim 488 dönüm arazinin halkın kullanımına açılması yönünde."
Ortak akıl... Budur
“Biz ağzımızdan çıkan ifadeleri kolektif bir aklın ürünü olarak çıkartıyoruz”
STK temsilcileri, toplantıda konuşulan konuların önemine vurgu yaparak, problemleri ortak akılla çözmenin çok daha sağlıklı sonuçlar doğuracağını kaydetti.
Tarım Bakanlığı Sorunları 'Ortak akıl'la Çözüyor
Tarım sektörünün sorunlarını yerinde tespit etmek ve paydaşların taleplerini dinlemek amacıyla birçok ilde Ortak akıl Toplantıları düzenleyen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, sektörle ilgili gündeme gelen 257 sorunu çözüme kavuşturdu.
Söz konusu toplantılarda dile getirilen önerileri değerlendiren Bakanlık, sorunların çözümü için 368 eylem planı hazırladı. Bu eylem planlarının 257'si 2014 yıl sonu itibariyle çözüme kavuşturuldu. Buna göre, etçi ırklarla yapılan besiciliğe ilave destek sağlanması, kırsal kalkınma projeleri uygulamalarında bürokratik işlemlerin azaltılması, keçi yetiştiricilerinin ormanlık alanlardaki üretim sorunlarının çözülmesi, çerezlik kabak üretiminin destekleme kapsamına alınması, yerli ilaç üretimi için Ar-Ge çalışmalarının başlatılması, seralarda üretim yapan işletmelerin destekleme kapsamına alınması, aromatik bitkilerle ilgili araştırma başlatılması, halk elinde hayvan ıslahı ve küçükbaş hayvanların kayıt altına alınması gibi 257 soruna çözüm bulundu. Diğer tedbirlerle ilgili çalışmalarını sürdüren Bakanlık, yapılan çalışma ve gerçekleşmeleri 'Ortak akıl Toplantı Yönetimi Bilgi Sistemi' üzerinden 3'er aylık periyotlar halinde takip de ediyor.
Bakanlık ortak akıl toplantıları kapsamında 17 alt sektör temsilcileriyle de ayrı ayrı bir araya geldi. Yapılan toplantılarda arıcılık, baklagiller, çay, gıda takviyeleri, kanatlı ve kırmızı et ve yem, meşrubat sanayi, meyve suları, organik tarım, su ürünleri, süs bitkileri, süt ve süt ürünleri, şeker ve şekerli mamuller, tohumculuk, un ve unlu mamuller, yağlı tohumlar ve yaş sebze-meyve gibi alt sektörlerle ilgili birçok soruna çözüm bulundu.
Şehir kimliği için ‘Ortak akıl’. Tokat’ta toplumun farklı kesimlerinden konukların görüş ve önerilerinin alındığı Şehir Kimliği Çalıştayı'nda ortak akıl vurgusu yapıldı.
Ortak akıl Avrupa Birliği projesi oldu. ZİHNİ ALDIRMAZ’A, İÇİŞLERİ BAKANI MUAMMER GÜLER’DEN “İYİ YÖNETİM” ÖDÜLÜ..."
ALDIRMAZ, “BU ÖDÜL ADANA’NIN ORTAK AKLINA VERİLDİ”…
Şehirlerin ortak akılla şeffaf yönetilmesini hedefleyen “Stratejik Yerel Yönetişim Projesi”nin ülkemizde yaygın bir şekilde uygulanmasını amaçlayan İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü, Avrupa Birliği ile birlikte uzun soluklu bir çalışma yürüterek Türkiye’nin her kentinde projenin amacına ulaşması için çalışma başlattı.
Söz konusu projenin başarı ile uygulanması noktasında başından beri büyük çaba gösteren ve 3,5 yıl önce “Ortak akıl, Ortak Başarı” sloganı ile Adana’da ortak bir yerel yönetim anlayışını hayata geçiren Büyükşehir Belediyesi de bu çabasından ötürü ödüle layık görüldü.
Gerçekleştirilen törende ödülünü İçişleri Bakanı Muammer Güler’in elinden alan Adana Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, “3,5 yıl önce göreve geldiğimizde Adana’yı ortak anlayışla yönetmenin doğru bir yöntem olduğunu bilerek ‘Ortak akıl Ortak Başarı’ sloganını dilimizden düşürmedik. Her hizmetimizde ve her projemizde kentimizin ortak aklını kullandık. 30 sivil toplum kuruluşu ve 16 kamu kurumu ile ortak projeler üreterek bu alanda büyük bir rekora imza attık. Bizim 3,5 yıl önce Adana’da başlattığımız bu anlayış ile Avrupa Birliği’nin ülkemiz yürütmek istediği projenin birebir örtüşmesi, ne kadar doğru bir iş yaptığımızın en açık göstergesidir. Ben bu ödülü, bizimle uyum içerisinde ortak çalışmalara imza atan, yüreği Adana sevdası ile dolu olan sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, kamu kurumlarının yöneticileri ve tüm hemşehrilerim adına aldım” diye konuştu.
Yeni Gaziantep Vizyonu Ortak akıl Üzerinde Yükselecektir"
Topraklık mevkiinde 750 metrekare alan üzerine kurulan, 125 kişilik konferans salonu ve 15 adet (her biri onar kişilik) toplantı odaları ile “Ortak akıl Platformu” binası Gaziantep’te Sivil Toplum Kuruluşlarını bir araya getirecek.
 Ortak akıl Platformu’ binası şehrimizin çok sesliliği ve fikirsel zenginliğinin merkezlerinden biri olacak” diye konuştu.
Ortak akıl' için toplantı önemli işaret
Isparta İli Tarım Sektörü Ortak akıl Toplantısı Yapıldı
 Ben bu konunun “ümmetin ortak aklı” ile çözüleceğini düşünüyorum.
 Biz biliyoruz ki birlikten kuvvet doğar. İnşallah bu birliktelik ve ortak akıl anlayışıyla hareket edersek Yeşilyurt'umuzu çok daha ileri seviyelere ulaştırabiliriz.
Polat, "Birliktelik Ve Ortak akıl Anlayışıyla Hareket Ediyoruz"
Ortalama değil, ortak akıl
Ortak akıl Ziyaretleri Devam Ediyor
Belediye Başkanı Nurullah Cahan kentte ortak aklın inşasını sağlamak ve bu bağlamda Uşak’ı geliştirmek için ziyaretlere devam ettiklerini belirtti.
“Amacımız vatandaşlarımız ile iç içe olmak ve ortak akıl ile kentimizi geliştirmek” şeklinde konuşan Başkan Cahan
Ortak akıl için çalışmalar sürüyor
Yıldırım’ın ideal şehir olması hedefini gerçekleştirmenin ‘ortak akıl’ ile mümkün olacağını belirten Başkan İsmail Hakkı Edebali, “Sorunun çok olduğu yerde, çözüm de çoktur. Yıldırım’ı hak ettiği yere taşımak için, Yıldırımlıları mutlu edebilmek için toplumun her kesimi ile ortak hareket etmeliyiz.
Bornova’da ‘ortak akıl’ sözde kalmıyor
 'Ortak akıl' ilkesi ile çıktığı hizmet yolunda
Bazı yöneticiler, özellikle de bazı belediye başkanları sık sık “ortak akıl-ortak akılla yönetme”den söz etmekte ve bunu zaman zaman da slogan olarak kullanmaktadır.
Kırsalda kadın çalışmalarının geliştirilmesi amacıyla düzenlenen Bölgesel Ortak akıl Toplantısı Bursa'da yapıldı.
Akademisyenlere Yönelik Siber Güvenlik Ortak akıl Çalıştayı
Arama Konferansı ortak akıl yaratmayı amaçlayan katılımlı bir planlama metodolojisidir.
 Klasik olmayan konferans düzeni içinde, ortak akıl aramak üzere 40 dolayında “iddia sahibini” 2-3 gün süre ile biraraya getirir.
Dolmabahçe: Ortak akıl, ortak vicdan
Efes’in “Sürdürülebilir Tarım” Vizyonu: Tarımda Ortak akıl
Ortak akıl toplantısından fotoğraflar…
 'Ortak akıl kazanır”
Ortak akıl Ortak Çözüm
TEB Ortak akıl Platformu
Samsun'da ortak akıl oluşmalı
Samsun'un gelişmesi ortak akılla mümkün
Yenişehir Ticaret ve Sanayi Odası’nın (YTSO) organize ettiği Kent Birlikteliği Ortak akıl Toplantısı ilçedeki siyasi parti temsilcileri ile oda başkanlarını bir araya getirdi.
Yıldız Teknopark 2023 Vizyonu Ortak akıl Konferansı Gerçekleşti
Isparta Gıda Tarım ve Hayvancılık Sektörü Ortak akıl Toplantısı
Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki en önemli tarım ürünlerinden olan çayın sorunlarının konuşularak çözüm önerileri geliştirilmesi amacıyla Tarım Bakanlığı Müsteşarlığı’nın öncülüğünde, Ulusal Çay Konseyi ve Rize Ticaret Borsası tarafından düzenlenen ‘Çay Sektörü Ortak akıl Toplantısı’nda çayın geleceğine yönelik önemli kararlar alındı.
Tarım Fuarı kapsamında düzenlenecek olan 2. Ortak akıl toplantısı öncesinde istişare toplantısı düzenlendi.
Ezine MYO Ortak akıl Topluluğu
KAFFED Ortak akıl Toplantısı
TOBB Akreditasyon Sistemi Ege Bölgesi Ortak akıl Toplantısı, Tire Ticaret Odası'nda yapıldı
Antalya'da çadırlı eylemlere sahne olan ve 11 yıldır atıl durumda kalan 488 dönümlük Dokuma Fabrikası alanının 238 dönümlük bölümüne uygulanacak proje için STK ve Meslek Odaları'nın da aralarında bulunduğu ortak akıl çalışma grubu oluşturuldu
Isparta Gıda Tarım ve Hayvancılık Sektörü Ortak akıl Toplantısı
Dolmuşçular da Vatandaşlar da Ortak akıl ve Çözüm İstiyor!
Yelkene yakışan yönetimin, ortak aklın hakim olduğu, şeffaf, demokratik ve sahanın sesine kulak veren, sporcu beklentilerine duyarlı,uluslararası başarılara zemin hazırlayan, yenilikçi, teknolojiyi etkin şekilde kullanan bir yönetim anlayışı olduğuna inanıyorum.
BAFRA İÇİN “ORTAK AKIL” ÇAĞRISI
son dönemde Bafra TSO’nun da üstün gayreti ve lobi çalışmalarıyla birlikte “Mediküm” çatısı altında toplanan “Samsun Medikal Sanayi Kümelenme Derneği”nin bölgeye yatırım yapması için ortak akıl ile bir araya gelmesi göz ardı edilemez bir başarıdır.
Bafra’da yapılan yatırım ve kalkınma ile ilgili çalışmalar kamu mantığıyla değil, kamu disiplininde özel sektör mantığında, profesyonel ve işini bilen danışmanlar ile, bürokrasiye, siyasete, kısır çıkar ve makam hırslarınatakılmadan “ortak akıl” ile yürütülmelidir.
ZİLE'M YALNIZ DEĞİLSİN! ORTAK AKIL TOPLANTISI YAP
Amasya Ticaret ve Sanayi Odası'nın ilkini düzenleyerek, 3 ayda bir toplanılması ve gelenekselleştirilmesini sağladığı Ortak akıl Toplantı'sının üçüncüsünü 13.01.2015 Salı günü Suluova TSO'nun ev sahipliğinde Suluva Şeker Fabrikası Sosyal Tesisleri'nde gerçekleştirildi.
İstanbul Peyzajının Gelecek Vizyonu Konulu Ortak akıl Konferansı 21 Ocak 2015 Tarihinde İstanbul’da gerçekleşti.
Salihli tarımının gelişmesi ilerlemesi için çalışacağını vurgulayan Salihli Ziraat Odası Başkan adayı Sami Yalvaç "Çünkü biz üreticinin odası olan Ziraat Odasını ortak akıl ile yöneteceğiz" dedi.
OSMANİYE ŞUBEMİZİ ORTAK AKIL TOPLANTISI İÇİN AĞIRLADIK
Ortak akıl seçiyor
Van İli 2023 Vizyonu çerçevesinde Van Valiliği öncülüğünde 2014 Mart ayında başlayan, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) ve Vezir Consulting işbirliğinde yürütülen "Van İli ve İlçeleri Vizyon 2023 Ortak akıl Stratejik Eylem Planı" hazırlık çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Geniş paydaş katılımı ve ortak akıl öncülüğünde gerçekleştirilen saha çalışmaları ve analizlerin tamamlanmasıyla Van ili ve ilçelerinin 2023 yılı yol haritasının yer alacağı Stratejik Eylem Planı oluşturularak, Van ili ve ilçelerinin sürdürülebilir kalkınmasına katkı sağlanması amaçlanıyor.
 Van İli 2023 Vizyonu çalışmalarının ilk fazında Van ilinin 13 farklı ilçesinde Ortak akıl Toplantıları gerçekleştirildi.
Van İli ve İlçeleri Vizyon 2023 Ortak akıl Stratejik Eylem Planı Proje Koordinatörü ve Vezir Consulting Projeler Direktörü, İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yaşar Bülbül, yürütülen bu çalışmalarda paydaş görüşlerin ve ortak aklın önemine dikkat çekerek, "Eylem planı oluşturmada sahaya inmek ve paydaşların görüşlerini almak şart. Bu çalışmalar İstanbul veya Ankara'dan da yürütülebilir, raporları hazırlanabilirdi, ancak burayı bizlerden iyi tanıyan ve eylemleri uygulayacak olan paydaşlar sizlersiniz. Bizler sinerji yaratmak ve birlikte ortak bir akıl oluşturmak için buradayız. Van ve İlçelerinin kalkınması ve büyümesi için yürütülen bu çalışmada sahada olmanın önemini biliyoruz ve bundan sonraki süreçte de saha çalışmaları devam edecek" dedi.
Fakat yapılan deneyler tam tersini söylüyor: Geniş kitleler doğru karar alma konusunda son derece “yetkin” ve “becerikli”dir . Üstelik bu deneyler bize geniş kitlelerin uzmanlardan oluşan küçük bir azınlığa kıyasla çok daha isabetli kararlar aldığını kanıtlıyor. Kulağa ters geliyor; ama eğer yeterince büyük ve çeşitliliği olan bir kitle oluşturulursa bu kitlenin ortak aklı, onu oluşturan bireylerin akıllarının toplamından daha üstün oluyor. (Biz Benden Akıllıyız)
Birbirini hiç tanımayan insanların bir tür “imece” anlayışıyla bir araya gelip bir ortak akıl yaratmaları ve değer üretmeleri günümüz şirketleri için büyük bir fırsat.
Nasıl Wikipedia dünya üzerinde farklı kullanıcıların özgürce katıldığı bir büyük ortak akıl platformuysa, bir şirket de benzer bir yapıyı kendi çevresinde kurabilir. Şirketin oluşturulacağı bir portal, çalışan herkesin bilgi, deneyim ve birikimini bir araya getirme işlevi görebilir. Birçok işletmede bir “arşiv” ve “duyuru panosu” işlevinden öteye gidemeyen intranetler, çalışanların işbirliği yapacakları bir platforma dönüştürülebilir. Bu platformların şirket dışından katkı vermek isteyenlere de açılabilir. Açılırsa, tıpkı Wikipedia gibi birgüç birliği oluşturabilir.
"Ortak akıl- Ortalama Akıl
Kararları “fikir birliği” içinde almak gibi bir romantizm (platoniklik) içinde olmamız hiç de gerekli değildir. Önemli olan doğru kararın hangisi olduğunu bulmaktır.
Son yıllarda sıkça kullanılan “ortak akıl” kavramının da “fikir birliği” içinde olmak anlamına gelmediğini düşünüyorum. Ortak akıl, güçlü bir fikri bulup bunu karara dönüştürmek demektir. Liderin kendi fikri olmasa bile dinleyip anladığı, ikna olduğu, üstün bir fikri uygulama kararı alabildiği anlamını taşır.

Ortak akıl demek bir gurup içinde oylama yaparak karar almak değildir. Doğru kararın herkesi memnun etmesi de gerekmez.
Herkesi memnun edecek kararlar “Ortalama Kararlardır“. Bu kararlar daha işin başında taviz verilerek alınmış kararlardır.
Oysa şirketler ortalama kararlarla değil cesur kararlarla yol kat ediyor.
Ortalama kararlar- adı üzerinde- vasat kararlardır. Vasatlık şirketleri yerinde saydırır."
Hatalardan bir “ortak akıl üretmek”  ve bunu bir yaşam biçimi haline getirmek olağanüstü sonuçlar doğurabilir.
Buradaki en büyük emek üreticinindir, sanayicinindir, ihracatçınındır. El birliğiyle bu ortak akıl toplantılarından çıkan sonuçlara göre bu çabaları yürüttük.
Bakan Yardımcısı Arzu, ortak akıl toplantılarının hem sorunları çözdüğünü hem de yeni fikirler ortaya çıkmasını sağladığını kaydetti.
Trakya Bölgesi Tarım Sektörü Ortak akıl Toplantısı Edirne'de Düzenlendi
göreve gelmesi halinde tüm kamu, kurum ve kuruluşlarla ortak akılla hareket edeceğini ifade ederek
ortak hedef, ortak akıl üretemediğimiz takdirde Tekirdağ istenilen başarıyı yakalamakta zorlanacaktır.
BİLİŞİMCİLER "ORTAK AKIL" KONUSUNDA UZLAŞTI
Türkiye'nin bilişim alanında gelecekte olması gereken yer için yapılabileceklerin tartışıldığı ve çözümlerin üretildiği Bilişim '06 etkinliği Ankara Sheraton Hotel'de "Kullanıcı adı: Türkiye, Parola: Ortak akıl" ana teması çerçevesinde kamu, özel sektör ve STK'ların da dahil olduğu 7 bin kişilik katılımcıya ulaştı.
SAMSUN HABER- Samsun'un Canik İlçe Belediyesi 2019-2023 hedefleri kapsamında muhtar ve mahalle önderleri ile ortak akıl toplantısı yaparak fikir alışverişinde bulundu.
Toplantının yeni fikirlerin ortaya çıkmasına katkı sağladığına işaret eden Başkan Yardımcısı Alican Usta, "Ortak akıl Toplantısı, ortak görüş oluşturmayı, sorunlara ortak çözüm bulmayı, daha iyiye ulaşmak, gelişmek için neler yapılması gerektiğini belirlemeyi ve ortak hedefler seçmeyi sağlayan bir çalışmamızdır. Ortak akıl üzerine yaptığımız çalışmalar bizim bundan sonra yapacağımız faaliyetlerde yol gösterici olacaktır.
ABGS Stratejik Plan Hazırlıkları Kapsamında 'Ortak akıl Platformu' Toplandı
Erzurum Özel Aziziye Ortaokulunda düzenlenen “Geleceğin Neslini Yetiştirmede Anneler ile Ortak akıl” toplantılarına katılan velilere sertifikaları verildi.
Trakya ve Marmara Bölgesi Ticaret Borsaları Toprak Tahlil Laboratuvarları Ortak akıl Toplantısı Gerçekleşti.
Hokey sporunun gelişmesi ve 2015 yılı stratejisinin belirlenmesi amacıyla Antalya'daki bir otelde düzenlenen Türkiye Hokeyi Ortak akıl Çalıştayı'nda, hokey sporu çeşitli yönleriyle masaya yatırıldı ve 2015 yılı stratejileri belirlendi.
Yenişehir Ticaret ve Sanayi Odası’nın (YTSO) organize ettiği Kent Birlikteliği Ortak akıl Toplantısı ilçedeki siyasi parti temsilcileri ile oda başkanlarını bir araya getirdi.
Başkan Dinçer, bunun içinde ilçede kurulu tüm sivil toplum kuruluşları ve kent dinamiklerinin bölge ekonomisinin kalkınması için ortak akıl ve ortak hareket içerisinde olması gerektiğinin altını çizdi.
Antalya'da atıl haldeki Dokuma Fabrikası'na ait alanın nasıl değerlendireceğini belirlemek için oluşturulan Dokuma Çalışma Grubu ilk ortak akıl toplantısını yaptı.
Kamu ve özel sektör nezdinde bilişimin öncelikli sektör olabilmesi yönünde hemfikir olunan bu tabloda artık bu amaç izlenecek yol haritası ve bunun sektöre yansımaları önem kazanıyor. Bu yol haritası için de kamu kurumlarından, özel sektöre ve STK’lara kadar pek çok paydaşa ortak akıl görevi düşüyor.
2023 Türkiye Vizyonu için Ortak akıl Zamanı
Sivas Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce "Sivas İli Ortak akıl Toplantısı" düzenleneceği belirtildi.
ORTAK AKIL ÇALIŞTAYI SONUÇ BİLDİRGESİ"
*Yapılan  Ortak akıl Çalıştayı” Kırım Tatarlarının Milli sorunlarının tartışılması için bir başlangıç olarak kabul edilmiştir.
Genel Müdürlüğümüz TÜBİTAK'la işbirliğinde 07-09 Aralık 2006 tarihinde TÜBİTAK'ın Gebze yerleşkesinde bulunan TÜSSİDE Tesislerinde bir "Ortak akıl Toplantısı" düzenlemiştir. Toplantıya Kamu Kuruluşları, Üniversiteler, Özel Kuruluşlar, Sanayi Kuruluşları ve ilgili diğer Kamu ve Meslek Kuruluşlarından uzman kişiler davet edilmiştir.
Tekstilin alt sektörleri ve tekstil bölgeleriyle yürütülen ve yoğun ilgi gören Ortak akıl toplantısında BATİAD Başkanı Sayın Aydın Erten'in yaptığı açış konuşmasının ardından söz alan İTHİB Başkanı Sayın İsmail Gülle, 2014 yılının bir değerlendirilmesini yaptıktan sonra toplantıya katılan firma sahiplerinin sorularını cevaplayarak sektörün artı ve eksileri konusunda ve düzenlenen Ortak akıl toplantılarının sorunların giderilmesindeki olumlu faydaları hakkında geniş bir açıklama yaptı.
İnsanlık adına zahir ortak akıl, uzlaşma kültürü ve demokrasi yerine; İnsanlık düşmanlığını şiar edinen ortak akılsızlık
Giresun’un hak ettiği gelişimi yakalaması için ortak akıl vurgusu yapan Kocaoğlu, “İstikametimiz istişareye dayalı bir yol çizerek, İl, İlçe ve Belediye Başkanlarımız, Sivil Toplum Kuruluşlarımız, kanaat önderlerimiz, üniversitemiz, bürokratlarımız ve değerli vatandaşlarımızla birlikte, ülkelerin ve kentlerin yarıştığı bir dünyada, tarih, medeniyet, kültür ve turizm şehri olan Giresun’umuzu daha ileri nasıl taşıyabileceğimizi “Beşeri sermayemizden ortak akıl üreterek” dedi.
GÜÇLÜ UŞAK İÇİN ORTAK AKIL BİRLİĞİNİ SAĞLAYACAĞIZ
TRAKYA VE MARMARA BÖLGESİ TİCARET BORSALARI TOPRAK TAHLİL LABORATUVARLARI ORTAK AKIL TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ.
Yüksek bir katılım sayısıyla beklenen ve arzu edilen bir atmosferde sona ermiş olan “Türkiye’de Dini Yayıncılık Ortak akıl Toplantısı” gerek gelecekteki benzer organizasyonlara temel oluşturacak olması gerekse, mevcut yayıncılığımızla ilgili bizzat muhatapları tarafından yapılan müzakereler sonucunda somut projelerin ve kararların ortaya çıkması bağlamında hem program paydaşları olan Diyanet İşleri Başkanlığı ve Basın Yayın Birliği’ni hem de sektör temsilcilerini fazlasıyla memnun etmiş oldu.
Merzifon Ticaret ve Sanayi Odası'nın ev sahipliğinde 2014 yılı Amasya İli Ticaret ve Sanayi Odaları Ortak akıl Toplantısının ikincisi tertip edildi.
Ortak akıl tutulması
Ahmetbey Belediyesi tarafından düzenlenen Ortak akıl Toplantı'ları sürüyor.
Turizm Konseyleri: Beklenen yaygın ve özgün ortak akıl uygulaması
"Uzmanlıktan yoksun ve bilimsel mutfaklardan geçmemiş fikir ve hedeflerin piyasaya pişmişçesine sunulması ise, hiçbir şekilde yadırganmıyor. Dikkat ederseniz, bugün KTB, TÜROFED ve TYD'nin ayrı ayrı 2023 turizm hedefleri vardır. TÜRSAB ise bu konuda nedense eksik kalmıştır. Fakat bu güncel beyanlarda, yol-yordam-yöntem olarak eldeki tek belge olan 2023 Stratejisinin adı bile geçmemektedir.
Ortak akılda Kapsama Alanı:
Durumu özetlersek, mevcut gelişmeler ışığında ülkesel bir temel politika ve sratejiler olmadığı için, durum değerlendirmesi ihtiyacındaki piyasa oyuncuları bu boşluğu giderecek bağımsız beyanlarını sergilemek zorunda kalmaktadır. Yani herkes aklını ortaya koymaktadır ama ortaklıktan eser yoktur.
Birbirinden tamamen kopuk ve bağımsız olarak ortaya düşen kurumsal beyanlarda, kapsama alanı yönetim kurullarını bile tutturamamaktadır. Makro düzeyde tüm oyuncuların ortaklaşa paylaşacağı bir senaryo olmadığından, düşünce ve dilekler beyan edilerek hedef tahtası boş bırakılmıyor.
Ama ortaklıktan yoksun kalan ortak akıllar, tek ortak sistemli kapsama alanına sahip olmaktan çok uzaktır.
Bu kapsamda, gelişen Türk turizminin dizginlerinin kimin elinde olduğu ve/veya turizm filosunun hangi prensiplerle çalıştığı gibi detaylar da hiç merak konusu olamamaktadır. Zira bu sorulara muhatap ve cevap verecek bir merci yoktur ortada. Dikey örgütlenme tarzı olan mesleki kurumlar kendi bakışları ile kapsadıkları yelpaze dilimini doldursalar bile, yelpazenin tamamını kullanabilmek söz konusu değildir."
Turizmde somut eylem gerektiren konularda, tarifli bir görev ve sorumluluk olmadığı için hiçbir kurum bu dertli konularda işgüzarlık yapamamaktadır. Bölgesel birlik ve beraberlik şeklindeki ortak akıl söylemleri oldukça yaygındır, fakat başarılı eylem örnekleri adeta yoktur. Tamamen belirsizlik ve kuralsızlık içinde eriyen bu örgütsel ihtiyaç alanındaki teşhis, 'ortak akıl anarşisi' olarak tariflenebilir.
Yerel turizm ürününün işlenmesi ve verimli bir şekilde pazarlanması için gerekli ortak akıl çabalarının “turizm konseyi” çerçevesinde süreklilik kazanması ihtiyacı kaçınılmazdır.
"Piyasada gelişim süreci baskıları ile bu yöntemlerin eksikliğini hissen turizmin ortak aklı ise, her vesile ile (2023 Stratejisini unutmuş olarak) sürekli arayış içindedir.
ÇATI ÖRGÜTÜ KAVRAMI YERİNE OTURMALI VE ORTAK AKIL YÖNETİMİ KURULMALIDIR;
…Türk turizminin rayına sokulması için oluşan boşluğu doldurması gereken “ortak akıl” atılımları, ülkesel gerçekleri görmelidir.
YEREL TURİZMDE ÇIKAR YOL ARAYAN ORTAK AKIL “KONSEY MODELİNİ” KEŞFETMELİDİR;
Son beş yıldır giderek yoğunluk kazanan “turizmde çözüm üretme” eylemleri, iki yönden hareketlidir. Aşağıdan yerel ortak akıl kapsamında, mevcut koşullarda çıkar yollar aranmakta ve (her nedense?) bulunamamaktadır. Yukarıdan ise, çeşitli kolaycı yaklaşımlara hedef şaşırtan ve kafa karıştıran argüman ve yöntemlerle zaman kaybedilmektedir;
İzmirde Ortak akıl Toplantısı… Toplantıda alınan ortak fikir ile bu toplantıların üçer aylık periyodlar halinde yapılmasına karar verildi.
Gelecek peyzajında yeni ufuklar belirlemek için iç paydaşlarımızla tüm teknik kadro ve yöneticilerimizle gerçekleştirdiğimiz bu Ortak akıl Konferansı bize Geleceğin peyzajı hakkında önemli fikirler verdi. Bugün ikincisini düzenlediğimiz Ortak akıl Konferansı'nda ise sivil toplum örgütleri sektör temsilcileri ve dış paydaşlarımızla gerçekleştiriliyor." diye konuştu.
Ortak akıl 'seçim' diyor
ORTAK AKIL VE İŞBİRLİĞİ: Şehrin potansiyelini ortaya koymaya, sorunlarına çözüm önerileri getirmeye var güçleriyle çalıştıklarını anlatan ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Yücelik şöyle devam etti; "İlimizin potansiyelinin ortaya çıkması ve hak ettiği konuma gelmesi ancak ortak akıl ve işbirliğiyle olabilecektir.
Tehditlerin fırsatlara dönüşmesi için tüm tarafların sorunlar ve çözüm önerileri üzerinde mutabık olması gerektiğini vurgulayan Yücelik şöyle konuştu; "Bu mutabakat ancak ortak akılla gerçekleşebilir. Avantajlarımızı kullanarak yaşanabilir bir Erzurum inşa etmekte, sorunlarımızı çözmekte ortak akılla olabilecektir.
ERZURUM'UN SORUNLARINA ORTAK AKILLA ÇÖZÜM ARANIYOR
Derince Limanı ve Hinterlandı projesi için Ortak akıl Toplantısı
 Birçok kurum temsilcisinin katılımıyla paylaşılan görüşlerin ardından “Ortak akıl Toplantısı” ile proje sonucunda ortaya çıkacak proje raporu için önemli fikirler bir araya getirildi.
Canik'ten ortak akıl toplantısı. Canik Belediyesi, 2019 ve 2023 hedefleri doğrultusunda ilçeyi geleceğe ortak akılla taşıyor. Belediyede düzenlenen ortak akıl toplantısında muhtarlar ve mahalle önderleri ile fikir alışverişinde bulunuldu.
Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar; “Ünye Belediyesi olarak Ordu Büyükşehir Belediyesiyle paralel yürüttüğümüz ‘2015-2019 Dönemi Stratejik Planı’ hazırlıklarını hayırlısıyla başlattık ve bugün bu çalışmanın ana ayağını oluşturacak olan Vizyon 2023 Ortak akıl ve Stratejik Plan Çalıştayımızı gerçekleştireceğiz.
Ortaklaşa Rekabet ve Sektör Birlikteliği Ortak akıl Toplantısı Sonuç Raporu Yayınlandı
“Üniversitemizi ortak akıl ile yöneteceğim”
Yeni Türkiye ideali ekseninde ortak akılla yeni yaklaşımların, bilim ve teknolojik açılımların, yeni nesil proje-stratejilerinin geliştirilmesi kaçınılmazdır.
Van İli ve İlçeleri Kalkınma Projesi çerçevesinde Vizyon 2023 Ortak akıl Stratejik Eylem Planı toplantısı yapıldı.
Bizde kişilere göre adam tayin etmek yok, ortak akıl var.
Zabıta'dan Ortak akıl Çalışması: Belediye hizmetlerinin daha verimli ve koordineli bir şekilde yürütülmesi için Gaziantep Büyükşehir Belediyesi koordinasyonunda, Şahinbey ve Şehitkamil Belediyelerinin Zabıta Ekipleri ortak il koordinasyon toplantısı gerçekleştirdi.
Ortak akıl Toplantıları Devam Ediyor. SDÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu, Isparta Genç İşadamları Derneği yönetici ve üyeleriyle kahvaltılı toplantıda buluştu. Ortak akıl Toplantıları kapsamında gerçekleşen buluşmada, Isparta ve iş dünyası konularında görüş alışverişinde bulunuldu.
İMH İzmir, Ortak akıl Konuşmalarında Cihan AKTAŞ’ı Ağırladı. Ortak akıl Konuşmalarında gazeteci yazar Cihan AKTAŞ konuştu.
"Bursa Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde her ay bir ilçede yapılan ""Ortak akıl Toplantıları""nın beşincisine İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliği yaptı.
İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Anıl, ortak akıl ile yürütülen mega projelerin kısa sürede hayata geçirildiğini söyledi. Anıl, BTSO’nun Bursa ve ilçeler için ortak akıl hareketinin öncülüğünü yapabileceğini belirterek, “Tüm sivil toplum örgütleri güç birliği yaparsa bundan Bursa ekonomisi, dolayısıyla Türkiye ekonomisi kazançlı çıkar” dedi."
İnegöl’ün şimdiye kadar sivil toplum kuruluşları, yerel yönetimi ve siyasi güçleriyle ortak akıla dayanan mega projeleri hızla hayata geçirdiğini söyleyen Anıl,
TSO Başkanı Metin Anıl, İstanbul’dan sonra Türkiye’nin en büyük ikinci ekonomik gücü olan Bursa’nın, ortak akıl konusunda İnegöl’ün elde ettiği başarıyı BTSO öncülüğünde yakalayabileceğine inandığını ifade etti. Bunun için Bursa’nın ilçelerindeki sivil toplum örgütleriyle birlikte hareket etmesi gerektiğini kaydeden Anıl, Bursa’nın ve ilçelerini sorunlarını ortaya koyup ortak akılla çözüm üretmek zorunda olduklarını belirtti.
Daha sonra söz alan BTSO Başkanı İbrahim Burkay da, ortak akıl toplantılarına neden önem verdiklerini anlattı.
19 Mayıs'ta TET ortak akıl toplantısı gerçekleştirildi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in Bayburt'a düzenlemesi planlanan ziyaret öncesinde "Bayburt İli Tarım Sektörü Ortak akıl" toplantısı yapılarak Bayburt tarımı masaya yatırıldı.
Beyzade Toplantı Salonu'nda sektör temsilcileri ve işletme sahipleriyle bir araya gelen Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Kemaloğlu toplantının açılış konuşmasında ortak akıl toplantıların amacının gıda, tarım ve hayvancılık alanlarında neler olup bittiğini, neler yaşandığını, ne tür sorunların olduğunu, hangi alanlarda tıkanıklıklar yaşandığını ve bölge için yapılması gerekenler noktasındaki fikirlerin değerlendirilmesi olduğunu ifade etti.
Bayburt İli Tarım Sektörü Ortak akıl Toplantısı Yapıldı
"Bir devletin ve ekonominin büyümesinde “Ortak akıl” nedir?
-Bir konunun taraflarını (paydaş) bir araya getirerek, belirli soruların cevaplanmasını sağlayan toplantılardır. (search conference, future search vbg adlarla anılır).
-Bu konu ticari bir şirket, bir vakıf ya da bir devlet kurumunun misyonunun ortaya çıkarılması, vizyonunun belirlenmesi ya da belirli bir konudaki politikasının esasları üzerinde uzlaşı arayışı olabileceği gibi, ulusal ölçekteki bir anlaşmazlığın taraflarının uzlaştırılması da olabilir.
-Ya da bu kurumların, belirli bir konudaki geleceği tahmin etme arzuları da (future search) yine arama toplantıları yoluyla tatmin edilir. (1)
Öztlenirse, “Ortak akıl“; Ülke meselelerine, onu meydana getiren tüm üyelerinin (temsilcilerinin) ortak katılımıyla bir çözüm bulunması-geliştirilmesi yöntemidir."
Türkiye, Ortak akıl’la, Orta Gelir’den Üst Gelir grubuna yükselerek “Büyük Devlet” Olacaktır.(3)
Trakya Bölgesi Tarım Sektörü Ortak akıl Toplantısı ilk kez bölgesel olarak Edirne Ticaret Borsası salonunda yapıldı.
Habercilikte ortak akıl. Toplantının ikinci gününde haber yayıncılığında teknolojik yenilikler ele alındı
İzmir ortak akılla marka kent olur'
Vakıf Kültür Varlıkları “Ortak akıl Platformu Toplantısı” Gerçekleştirildi
İSTANBUL PEYZAJININ GELECEK VİZYONU KONULU ORTAK AKIL KONFERANSI 21.01.2015 TARİHİNDE İSTANBUL’DA GERÇEKLEŞTİRİLDİ.
Akcan “Ortak akıl Çal’da ne yapabiliriz olmalı”
Tuzla'yı Ortak akılla Yönetiyoruz
Ortak akıl ziyaretleri. Belediye olarak halka en güzel şekilde hizmet vermek ve ihtiyaçları karşılamak için kentteki tüm kamu kurumları ve kuruluşlarla istişare halinde olan Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, ilçede bulunan tüm resmi daireleri ziyaret etti.
Vali Tuna, “Kırım İçin Ortak akıl Çalıştayı” nın Açılışına Katıldı
Trakya Bölgesi Tarım Sektörü Ortak akıl Toplantısı yarın yapılacak. Saat 10.00’da Edirne TB Toplantı Salonu’nda yapılacak olan toplantıya; Edirne, Kırklareli, Tekirdağ ve Çanakkale illerinden konuyla ilgili tüm kurum kuruluş ve sivil toplum kuruluşları davet edildi.
Yayladağı ilçesinde Ortak akıl toplantılarının 1'incisi düzenlendi.
TİM, 60 Birlik Başkanı ile birlikte "Ortak akıl" aradı
Zeytindostu Derneği ile Muğla Valiliği'nin ortaklaşa düzenlediği; ''Zeytin ve Zeytinyağı Sektörü 9. Ortak akıl ve Güçbirliği Toplantısı'' Muğla'nın Yatağan İlçesi GELİ Sosyal tesislerinde düzenlendi.
Kırklareli Belediye Başkanı Kesimoğlu, mahalleliler ile buluşuyor, sorunları ortak akıl çözüyor…
Mimarlardan Bakanlığa ortak akıl daveti
Mesleki Yeterlilik Kurumu 2016-2020 Stratejik Planı Hazırlıkları Kapsamında Ortak akıl Platformu Çalışmaları 09-10 Haziran 2014 Tarihlerinde …
TKDK hizmet binasında düzenlenen 13 çağrı dönemi ortak akıl toplantısına ziraat odaları, süt üretici birlikleri, bal üreticileri birlikleri, patates …
Kurumsal Akademiler Yapılanıyor; Ortak akıl Oluşturuyoruz!
Aynı tema üzerinden “Ortak akıl Oluşturuyoruz!” başlığı ile gerçekleşen ikinci etkinlikte, Kurumsal Akademi yöneten profesyoneller ile “Akademi Nedir?”, “Akademi olma kriterleri nelerdir?” “Yol haritası nedir?” sorularının yanıtları arandı.
Grup çalışmalarında katılımcılardan, ortak akıl, açık ve demokratik katılım, birlikte üretme, süzme ve anlaşma yaklaşımıyla;  ideal Kurumsal Akademi tanımı, Kurumsal Akademi’ler için ideal potansiyel yol haritası, öngörüler ve yolda yardım konularında tartışmalar yapıldı ve görüşler alındı.
Kurumsal Akademi konusunda, Çalıştay’dan alınan görüşler ve ulaşılan ortak akıl, Komite’nin ve TEGEP’in bu alanda yapacağı çalışmalara referans oluşturacak ve bu doğrultuda çıktılar üretilebilecek. Bu konudaki ilk çıktımız Komite tarafınca hazırlanacak olan "Çalıştay Raporu" olacak.
Ortak akıl ha!.. Hayret ettim. Gayri ihtiyari. Başkanın başına taş düşmüş olmalı diye düşündüm. Beş yıllık icraatı sırasında ortak akılı bir türlü akıl edemeyen başkana ne oldu da benden akıllısı yok yaklaşımından ortak akıl anlayışına terfi etmiştir?
Antalya’da üç gün devam eden ve Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Başkanı Mustafa Satıcı, Akdeniz Yaş Sebze Meyve İhracatçılar Birliği (AİB) Başkanı Ali Kavak, Uludağ Yaş Sebze Meyve İhracatçıları Birliği Başkanı Salih Çalı, birliklerin yönetim kurulu üyeleri ve ihracatçıların katıldığı “Yaş Meyve Sebze Sektörü Ortak akıl Toplantısı” sona erdi. - See more at:
Çatak İlçemizde Vizyon 2023 Ortak akıl Stratejik Eylem Planı Konferansı Atatürk ilköğretim Okulu Konferans Salonunda düzenlendi.
Elbette daha birçok safsata örneği vardır. Bu safsatalardan birisi de “ortak akıl” sözüdür. Çok sevimli gözüken bu kavramın neden safsata olup olmadığı meselesi üzerinde duralım.
Ortak akıl” gibi bir safsatanın tutmasının nedeni içerisinde pozitif bir anlamda kullanılan “akıl” sözcüğünün büyüsüdür. İçinde akıl kelimesi geçen bir cümle ister istemez bize de müspet bir anlamı iletmektedir.
Sonuç olarak “ortak akıl” mümkünü olmayan bir terkiptir. İnsanların bir meselede ittifak etmesi mümkün değildir. Kaldı ki İslam’a aykırı bir hususta ittifak etselerdi de bir anlamı olmazdı. Eğer “ortak akıl”dan kastınız, müslüman âlimlerin şer’i bir meselede ittifak etmesi ise bunun adı “ortak akıl” değil “icma”dır. İcma ise şer’i bir delildir ve kendi içinde değişik şartları vardır. Büyülü kelimeler zihinlerimizi iğdiş ediyor. Ortak akıl terimleri kullananların ne demek istediği meçhul ama bildiğimiz bir şey var: Akıl, “ortak akıl” imkânsızdır, diyor. Bunun için “ortak akla” ihtiyaç yok, biraz akıl yeterli.
Tümsiad Nevşehir Şube Başkanı Samet Aygün ve yönetimince geliştirilen “ortak akıl” projesi için ilk adım atıldı.
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), ‘ortak akıl’ buluşmalarının dördüncüsünü Yenişehir’de gerçekleştirdi. Bursa il sınırındaki oda ve borsaların katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda konuşan BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, “Birlik ve beraberliğimizle Bursa’nın algısını değiştirmeye başladık” dedi.
"Yetim ilaçlar için tüm tarafların ortak akıl yoluyla birleşmesi gerek!"
Suluova'da Ortak akıl Toplantısı
POLATLI KIRIM DERNEĞİ BAŞKANI ALİ SAİT TEMURER KIRIM İÇİN ORTAK AKIL ÇALIŞTAYINI DEĞERLENDİRDİ
Valilik öncülüğünde Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) organizasyonuyla hazırlanan “Van İli ve İlçeleri Vizyon 2023 Ortak akıl ve Stratejik Eylem Planı”, Özalp ve Saray ilçelerinde düzenlenen konferansla tanıtıldı.
‘Umarım ortak akıl ortaya çıkar’
Tarım ve Hayvancılıkta Ortak akıl Belirleniyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı üst düzey yetkililerinin katılımı ile Çorum'da tarım ve …
Mimar Sinan Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Erbatur Çavuşoğlu, ‘Temel bir şehircilik sorunuyla karşı karşıyayız” derken ortak akıl vurgusu yaptı: Siyasetçisi de görüşlerini söyleyecek, planlamacısı da uzmanı da mimarı da. Halk da tercihlerini belirtecek
Kafkas Sanayici ve İşadamları Derneği (KARSİAD) 24.12.2013 Çarşamba  akşamı Üyelerine yönelik olarak Gıda sektörü Ortak akıl Toplantısı gerçekleştirdi. Sektörün avantajları, dezavantajları ve Çözüm önerileri görüşüldüğü toplantıya Kars ‘ta ticaret yapan sektör temsilcileri katıldı. Toplantıda katılımcılara neden Kars’ta bu işi yapıyorsunuz? Sektörün ne gibi problemleri var? Sizce bu problemleri nasıl çözeriz gibi sorular soruldu. Konuya ilişkin sorular ve ortak aklın eseri cevaplar:
Muğla ili Odalar ve Borsa TOBB Akreditasyon süreci ‘Ortak akıl Toplantısı’ gerçekleştirildi.
AHEF Eğitim Komisyonu Bölgesel Eğitim Toplantıları devam ediyor. “Malpraktis ve Aile Hekimliğinde Hukuksal Ortak akıl” Bursa’da 23 Mart 2013 tarihinde start alıyor.
"Ortak akıl" Ankara’ya Opera Binası Kazandırır mı?
Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı tarafından düzenlenen "Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) Ortak akıl Çalıştayı" 2 gün sürdü.
Kenti “Ortak akılla” yönetmeye çalıştıklarını hatırlatan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “İstiyoruz ki, bu büyük hedefe doğru sizlerle birlikte ilerleyelim. İzmir için kapsamlı bir fuar stratejisi ve politikalarının oluşturulmasına yönelik gerçekçi adımları birlikte atalım; hedefleri birlikte belirleyelim” dedi.
Geçen yıl bir kaç Sivil Toplum Kuruluşu ile bir araya gelerek planladığımız ve hayata geçirmeye çalıştığımız ""Elazığ Ortak akıl Platformu"" ilimizde faaliyet gösteren STK ların, Kamu Kurum ve Kuruluşlarının yanlı ve zaman zaman siyasi davranışlarından dolayı bir türlü faaliyete geçiremedik"
Trakya Bölgesi´nin önümüzdeki 10 yılını şekillendirecek ve kalkınma sürecinin sosyal, ekonomik çerçevesini oluşturacak TR21 Trakya Bölge Planı (2014-2023) hazırlıkları kapsamında “Ortak akıl Toplantısı” düzenlendi.
BAFRA İÇİN “ORTAK AKIL” ÇAĞRISI
Bilişim politika ve stratejilerine yön verebilmek amacıyla 23 yıldır BİLİŞİM etkinliklerini düzenleyen TBD, sektörün tüm bileşenlerini "ortak akıl" üretmek için Ankara’da Bilişim 06 etkinliği kapsamında bir araya getirdi.
Türkiye’nin bilişim alanında gelecekte olması gereken yer için yapılabileceklerin tartışıldığı ve çözümlerin üretildiği Bilişim 06 etkinliği Ankara Sheraton Hotel’de "Kullanıcı adı: Türkiye, Parola: Ortak akıl" ana teması çerçevesinde kamu, özel sektör ve STK’ların da dahil olduğu 8 bin kişilik katılımcı profiliyle sona erdi.
Gaziantep'e yaşayan Suriyeli misafirlerle ilgili sorunlar ve çözüm önerilerini içeren "Gaziantep Ortak akıl Raporu" bakanlar kuruluna taşınıyor.
Ortak akıl Çemberleri 12 Ekim’de ‪#‎validebağ korusunda.
“Aliağa ekonomisi için ortak akıl oluşmalı”
Zeytindostu Derneği tarafından organize edilen ve Akhisar Kaymakamlığı, Akhisar Belediyesi, Akhisar Ziraat Odası, Akhisar Ticaret Borsası ve Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası’nın desteklediği 13. Zeytindostu Ortak akıl ve Güç Birliği Toplantısı Akhisar Belediyesi Meclis salonunda yapıldı.
Zeytindostu Derneği tarafından organize edilen ve Akhisar Kaymakamlığı, Akhisar Belediyesi, Akhisar Ziraat Odası, Akhisar Ticaret Borsası ve Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası’nın desteklediği 13. Zeytindostu Ortak akıl ve Güç Birliği Toplantısı Akhisar Belediyesi Meclis salonunda yapıldı.
TURGUTLU Aktif Eğitim –Sen Temsilciliği İlçede görev yapan 1. Sınıf öğretmenleri ile “Okuma Yazma Öğretimi” konulu ortak akıl toplantısı düzenledi.
Belediye’nin çalışmalarında ortak akıl ve istişareye önem vereceklerini belirten Başkan Gürkan, “Yaygın mahallemizde bulunmaktayız. Mahallemizin sorunlarını dinlemek ve görmek amacıyla buradayız. Netice itibariyle muhtarlarımızdan ve burada çalışan arkadaşlarımızdan aldığımız bilgiler doğrultusunda gerekli çalışmaları yapacağız. Bundan sonra mahallelerimizin sağlıklı, çağdaş, modern anlamda bir hüviyete kavuşması için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Mahalle sakinlerimizle periyodik aralıklarla yapmış olduğumuz istişareler neticesinde tespit ettiğimiz sorunlar, çözüm noktasında yol haritamız olacak. Şimdiye kadar ki çalışmalarımızın hepsinde ortak aklı ve istişareyi esas almışızdır. Bundan sonrada böyle olacaktır” diye konuştu.
Ulaşım Sorunu Ortak akıl'la Çözülecek
"Asabiyye kavramından hareketle Hollanda Türk toplumunun örgütlenme özelliklerinin arka planına baktığımızda, özellikle siyasi ve dini örgütlenmelerde çok bariz gözlenen ve adacıkları andıran bir yapı karşımıza çıkmaktadır.
‘Adacıklar politikası’nın da örgütlü toplumun önemli bir bölümünü içine aldığı müşahade edilebilir. Siyasi görüş, dini inanış ve ideoloji etrafındaki bir yapılanma, bir bağ, bir teşkilatlanma şekli toplumun sosyal olaylar karşısında vereceği tepki ve tavırda önemli rol oynamaktadır.
Daha doğrusu bu tip yapılanmalardaki hiyerarşik yapı gereği, Hollanda’daki örgütler merkezi teşkil etmedikleri için kararlarda tam bağımsız olamamaktadırlar. Örgütlerin ‘adacıklar politikası’ndan kurtulmaları uzun süreceğinden, sosyal olaylarda bir ortak akıl geliştirme süreci de zaman alacaktır."
"Umarım göçebelik ruhundan yerleşik hayata geçiş yani İbn-i Haldun’un ifadesiyle ‘bedevilikten hadariliğe’ geçiş çok uzun sürmez. Sorunlar ve zorluklar karşısında, toplum olarak iç regülasyonumuzu sağlayıp, kültür ve medeniyet üreten bir topluluğa dönüşürüz. Aksi halde felekate yani sosyal sorunlara açık hale gelen bir topluluk oluruz…
Hollanda’ya gelişimizin 50. yılında hala bir ortak akıl oluşturamamayı konuşmak insanı düşündüyor. Oysa içinde yaşadığımız Hollanda toplumunun yakın tarihi ‘ortak akıl’ oluşturmanın örnekleriyle dolu. Avrupa Birliği yine öyle. Birbirleriyle savaşan milletler elli yıl gibi kısa sürede ‘ortak akıl’ yani ‘Avrupalı olmak’ değerini ürettiler. Hollanda’da yaşayan ve bazı sosyal olaylar karşısında sürekli şikayet edenler, içinde yaşadıkları toplumun yakın tarihine bir göz atmalılar."
Osmanbey ‘İTHİB Ortak akıl Toplantıları’nda buluştu
Nizip Ticaret Odasının ev sahipliğinde Zeytin Dostu Derneği katkıları ile düzenlenen “ 5. Ortak akıl ve Güçbirliği Toplantısı " yapıldı.
Birlik ve beraberlik için ne aynileşmek gerekir, ne de farksızlaşmak. Birlik ve beraberlik aklından mahrum olanların, farklı yönlerinde de akıl yoktur. Akıl "şu işinde var bu işinde yok, şu yönünde var, bu yönünde yok" türünden bir haslet değildir. Ortak akıl, önce bireyin kendi varlığı içinde geçerlidir. Ruhî bir haslettir o. İnsanın, ruhuyla irtibatıyla bir hayati fonksiyonu nasıl yok ise, aklını kullanma derecesiyle irtibatsız bir tarafı da yoktur.
Samimiyetin kıvamında akıllılık da vardır, akıllılığın kıvamı samimiyeti de mündemiçtir. Ama bugün akıldan, özellikle ortak akıldan başlayan bir daveti seslendirme günüdür.
"Ortak akıl, Ortak Stratejik Hedefler "
ORTAK AKIL VE STRATEJİK PLAN ÇALIŞTAYI TAMAMLANDI
Aydın, İzmir ve Manisada bulunan TOBBa bağlı oda ve borsaların oluşturduğu Akreditasyon Ortak akıl Platformu toplantısı, İzmir Ticaret Borsası ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Oda ve borsaların hizmet kalitesi ve çeşitliliğini artırmayı amaçlayan TOBB Akreditasyon Sisteminde yer alan ve sisteme aday olan oda ve borsaların katıldığı toplantıda, süreçte ortaya çıkan sorunlar ve çözüm önerileri tartışıldı.
Kırsal Kadın çalışmalarının geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması programı kapsamında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim ve yayınlar dairesi başkanlığı ve Isparta İl gıda tarım ve hayvancılık Müdürlüğü işbirliği ile koordine edilen “ Bölgesel Ortak akıl Toplantısı” gerçekleştirildi.
Ortak akıl için Fikirler Paylaşıldı
Ortak akıl gidince
 BaÜ entelektüel kaynaklarını harekete geçirmek üzere Ortak akıl Toplantısı düzenledi.
Zeytin için Ortak akıl.
Bartın TSO Yönetim Kurulu Başkanı Cihat Çakır başkanlığında meslek komitesi üyelerinin de katılım sağladığı istişare toplantısında sektör sorunları ve Bartın OSB’de ki gerçekleştirilen çalışmalar hakkında görüştükleri ve çözüm önerileri hakkında istişare ettikleri ortak akıl toplantısı Bartın TSO başkanlık makamında gerçekleşti.
Siirt Valisi Mustafa Tutulmaz başkanlığında ekim ayında gerçekleştirilen Tarım Sektörü Ortak akıl Toplantısı sonuç bildirgesi yayınlandı.
Şahinbey'i 'Ortak akıl ve istişare' ile yöneteceğiz. 187 Mahalle muhtarının davet edildiği Muhtarlar Toplantısı Şahinbey Kültür Merkezi’nde düzenlendi. Toplantıda hizmet akışının daha hızlı ve etkin yapılması için vatandaş ile belediye arasında hizmet köprüsü olan muhtarlarla bir araya gelen Başkan Tahmazoğlu, Şahinbey İlçemizi bundan önce olduğu gibi bundan sonra da ortak akıl ve istişare ile yöneteceğiz diyerek, muhtarların sorun ve sıkıntılarını dinledi.
Kamu, 2015 hedeflerine ortak akıl yoluyla ilerleyecek
Taksim için ortak akıl
"Fuar için “ortak akıl” toplantısı. Gaziemir’deki yeni fuar kompeksinin inşaatını tüm hızıyla sürdüren Büyükşehir Belediyesi, bir yandan da İzmir Enternasyonal Fuarı’nın geleceğini şekillendirecek yol haritasını belirlemek için harekete geçti.
“İzmir Enternasyonal Fuarı’nın Geleceği” konulu çalıştaya evsahipliği yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi, “Türkiye Cumhuriyeti’nin dünya ile entegrasyonunda atılan ilk temel” olarak tanımlanan Fuar’da bir değişim ve yenilenme sürecini masaya yatırdı."
Tahsisleri kaldırılan ve hazineye devredilen Saraçoğlu Mahallesi için mimarlar, Maliye Bakanlığını ortak akla davet etti.
"Bu devirde sihirbazın ortak akıl, sihrin yapısal reformlar olduğunu söyleyen Hisarcıklıoğlu, “21. yüzyılda bölgesel ve küresel sorunlarımızı çözeceksek yapısal reformları ortak akılla inşa etmek zorundayız.  Dünyada barışı, huzuru ve istikrarı sağlamak için yeni bir başlangıç yapmak ve yer kürenin ortakları olarak yakınlaşmak zorundayız. Ya hep beraber kazanacağız, ya da hep beraber kaybedeceğiz” dedi.

Hisarcıklıoğlu şöyle devam etti:“Bugün Avrupa ülkeleri başta olmak üzere birçok ülkenin boğuştuğu finansal bunalıma benzer bir krizi biz 2001 yılında yaşadık. Ben de tam 2001 krizinin patlak verdiği günlerde TOBB Başkanı oldum. O dönemde herkeste müthiş bir moral bozukluğu vardı. Ancak işçi sendikaları, memur sendikaları, esnaf, çalışma hayatındaki tüm kesimleri ülkemizin geleceği için bir araya getirdik. İstişare mekanizmaları kurduk, ortak aklı hakim kıldık.
Herkes ülke çıkarlarını kendi çıkarlarının üstünde tuttu. Siyasetçilerimiz bu ortak akla dayanarak Türkiye’yi bugüne getiren reformları yapabildiler. Bakın o günlerden bugüne ekonominin kumandanı olan Sayın Babacan aramızda, kendilerine bize doğru pusula oldukları için de teşekkür ediyorum. Bu işbirliğinin sonunda kazanan ortak akıl oldu, kazanan Türkiye oldu. Bugün yapmamız gereken de küresel ekonominin sorunlarını çözmek için hep birlikte küresel ortak aklı hakim kılmaktır. Öncelikli olarak uluslararası ticaretin önündeki engellerin kaldırılmasını bekliyoruz."
‘Türkiye’de Dini Yayıncılık Ortak akıl Toplantısı’ İstanbul’da gerçekleştirildi
"Bir kamu kurumu  olarak yayın dünyasına yön vermek yerine, birlikte yön bulmak istiyoruz.  Birlikte nasıl bir yön tayin etmemiz gerektiği konusunda konuşmanın daha faydalı  olacağını düşünüyoruz. Bizim de buna ihtiyacımız var. Sadece yayıncı
dostlarımızın sivil yayıncılığa ihtiyacı yok, kamu yayıncılığı yapan  müesseselerin de bu ortak akla çok ihtiyacı var. Yayın dünyası artık o kadar  ihtiyaç ve trendler üretiyor ki, bunların arka planını, felsefesini ve dini  yayıncılık bağlamında pedagojisini üretmeye vakit kalmadan kendimizi içerisinde  buluyoruz."
beylikdüzü'nde partiler üstü insani davranış örneği: ortak akıl ortak çözüm.  İhlas Marmara Evleri II. Kısım'da bulunan Yaşar Cimilli Camii avlusunda dün bir insanlık dramı ortaya çıktı. Camii avlusunda barınma ihtiyacını gideren Filistin asıllı Suriyeli bir vatandaşın mağduriyeti, ilçe siyasetindeki AK Partililer ile CHP yönetimindeki yerel yönetim yetkililerini bir araya getirdi. Yabancı uyruklu vatandaşın sorununun çözülmesi için ortak akıl devreye girdi.
"Antalya’nın eski valilerinden Alaattin Yüksel, “Görev yaptığım şehirler arasında ortak akıl olgusunun en geliştiği şehri Antalya. ATSO da Antalya için ortak akla ulaşmada bir lokomotif görevi görüyor” dedi.
ATSO Başkanı Çetin Osman Budak, Alaaddin Yüksel’in Antalya’ya büyük katkılarının olduğunu belirterek, “Özellikle diyalog ve iletişiminizle şehrin dinamiklerine öncü oldunuz. Bu öncülüğünüz Antalya’da bugün bahsettiğiniz ‘ortak akıl’ kültürünün oluşmasında büyük pay sahibidir” ifadesini kullandı,
Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, Karabüklüler Gecesi’nde yaptığı konuşmada “Tuzla’dan Anadolu’ya programıyla birlik ve beraberliği, Tuzla’mızın geleceğini birlikte oluşturmanın, ortak akıl oluşturmanın önemli projelerinden biri olduğunun altını çiz
Manisa’mız için ortak akıl ile siyaset üstü çalışmanın gerekliliğine olan inancımızı her seferinde yineliyoruz. Seçimlerin üzerinden 6 aydan fazla geçmesine ve defalarca gerek görsel, gerek yazılı basında bir araya gelinmesi gerektiğini ifade etmemize rağmen Manisa’nın seçilmiş 10 milletvekilinin bir araya gelmesi mümkün olmamıştır.
Ortak akıl Sağduyulu Olmaktır
Kırcami için 'ortak akıl'
SAMGİAD - Samsun Genç İş Adamları Derneği Yönetim Kurulu Üyeleri SAMSİAD Derneğine nezaket ziyaretinde bulunarak  ; şehrimiz için beraber hareket edecek , bu şehir için düşünen ve karar verme noktasında insiyatif alacak, şehrin geleceğini inşa ederken şehrin siyasilerine , yöneticilerine fikir ve beden gücü olarak destek verecek ORTAK AKIL PLATFORMU gibi bir yapının oluşturulması için birliktelik çağrısında bulundu.
Oluşturulacak bu Ortak akıl Platformu ile ; Samsun’umuz ile ilgili alınacak her türlü kararda şehrin yöneticilerine beden ve beyin gücü  olarak destek sağlayacak, şehrimizin geleceği çizilirken hemen hemen her kesimden temsilcilerin düşünce ve beklentilerinin de alındığı bu yapılanma sayesinde, daha sağlıklı kararlar alınarak kentimizin geleceğe başarılı bir şekilde taşınacağını belirtti.
Başkanı Levent Özden toplantıda SAMGİAD olarak Samsundaki tüm STK larla beraber ve daha etkin çalışmak istediklerini belirterek ilk ziyaretimizi SAMSİAD'a gerçekleştirdik. İlerleyen zamanlarda diğer STK larımızı da ziyaret ederek kurulmasını dilediğimiz bu ORTAK AKIL PLATFORMU projesini anlatacağız ve hep beraber üyelerimizi de birbirine entegre ederek iş yemeklerimizde, farklı toplantılarda birbirimizle daha fazla beden ve fikir birlikteliği yaratarak şehrimiz ve derneklerimiz için daha fazla fayda sağlamak istiyoruz dedi.
"Hatay’ın yeni kurulan ilçelerinden Defne’de, stratejik planın belirlenmesi için ortak akıl toplantısı düzenlendi.
Defne Belediye Başkanı Dr. İbrahim Yaman, 13 ve 14 Ağustos tarihlerinde yapacakları toplantıda, “Defne Belediyesinin stratejik planına tüm paydaşların görüşlerini katmak, kuruluş aşamasındaki ilçemizin ilk stratejik planlamasında sivil toplum örgütlerinin, üniversitemizin, işadamlarımızın, konularında ülke genelinde söz sahibi olan uzmanların görüşlerini almak üzere toplanacağız” dedi."
YDO’lar Diyarbakır’da Ortak akıl Toplantısında Buluştu.  Doğu ve Güneydoğu’daki 12 Yatırım Destek Ofisi Diyarbakır’da bir araya geldi.  Doğu ve Güneydoğu'da Kalkınma Ajansları bünyesinde faaliyet gösteren Yatırım Destek Ofisleri işbirliğinde bulunulacak konuları görüşmek üzere, Karacadağ Kalkınma Ajansı'nın Diyarbakır’daki Hizmet Binası’nda bir araya geldi.
10 Ekim 2013 tarihinde 15:00 – 18:00 saatleri arasında sendikamızın merkez binasında “2030 Öğretmen Profili Ortak akıl Çalışması” gerçekleştirdik.
Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, Ordu'yu "Ortak akıl"la yöneteceklerini söyledi.
Avamlaşma, çağımızın en başat sorunu. Bu sorun, hayatımızdaki her alan ve süreci etkiliyor. Her ne kadar günümüz düzeni insanı bireyci yapsa da, ortak bir akıl bize dayatılıyor. Bu “ortak akıl” kavramı yüksek bir erdemmiş gibi sunulsa da, ortak akıl, aklı öldüren bir kavram çünkü insanın iradesini ve tek başına karar verme yetisini ortadan kaldırıp, özgün ve özgür düşünebilmesini önlüyor. Avamlaşmanın getirdiği ortak akıl, önceleri küçük yerleşim birimlerimde tezâhür eden bir özellikti. O yerleşimin insanları aynı inançları paylaşır, aynı yemekleri sever; aynı müzikleri sevmez, aynı insan yapısından hoşlanmazdı. Bu yüzden de, küçük yerleşimlerde barınmak bir “dışarlıklı” için zordu. Oralı olmak gerekir ya da öyle davranmak zorunda kalınırdı. Çok seslilik, ora ahâlisi için tehlikeli bir durumdu. Düzeni bozabilirdi. Bu nedenlerden ötürü, kanımca, ötekileştirme kavramı küçük yerleşim birimlerinde başladı. Kente göçle birlikte bu ülke çapına yayılıp, ötekileştirme, memleketin gündelik ruh hâli oldu çıktı. “Ortak akıl”, memleket sathına yayılan ötekileştirmenin ana motoru oldu.
Kara; “ Biz bilimsel olarak tüm birimler ortak akılla Karabük için ne doğru ise birlikte çalışıyor birlikte üretiyor kamuoyu ile paylaşıp uygulamaya alıyoruz, İl Sağlık Müdürlüğü,Halk Sağlık Müdürlüğü ve Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliği olarak hastane yöneticilerimiz ile birlikte ortak akıl projelerini gündeme alıp Karabük’te ki sağlık sorunlarını kökten çözmeyi amaçlıyoruz, bunun için zamana ihtiyacımız var, Bizler bugüne kadar ne yaparsak önce istişare ediyor sonra ortak akılla uygulamaya alıyoruz” dedi.
Bu konuda Bakanlığımıza gerekli bilgileri verdik tabiî ki bu sıkıntıları kentimizin Milletvekilleri,STK’ları,İleri gelenleri ve bizler ortak akıl ve ileriye dönük projeler ile gerçekleştireceğiz”dedi.
Kobi Stratejisi ve Eylem Planı (KSEP) Ortak akıl Çalıştayı
"Karabük Kent Konseyi Başkanı Yalçın Kılınç, mahalle muhtarları ile ""Ortak akıl Toplantısı"" yaptıklarını bildirdi.
Kılınç, gazetecilere yaptığı açıklamada, toplantıda Karabük'ün sorunlarını ele aldıklarını belirterek, kentteki sorunların çözümüne katkı sağlamak amacıyla ilgili kurum ve kuruluşlara iletmek üzere bir rapor hazırlarını kaydetti."
Isparta’da Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA), Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ), Ticaret ve Sanayi Odası (ITSO), Isparta Ticaret Borsası(ITB), Teknokent, işadamları dernekleri ve İl Genç Girişimcileri Kurulu temsilcilerinin katılımıyla oluşturulan ‘Ortak akıl Platformu’, 2014’ün ilk toplantısını gerçekleştirdi.
Giresun Gençliği Ortak akıl Toplantılarında Buluşuyor. Giresun Gençliği "Ortak akıl Toplantıları" adıyla Giresun Federasyonu binasında gerçekleştireceği organizasyona tüm gençlerimiz davetlidir.
“AMAÇ ORTAK BİLEŞENLERİ HAREKETE GEÇİRMEK”.
Gümüşhane yerel zemininde ortaya çıkan sorunların kolektif akıl yolu ile tespit edilerek çözüm üretilmesi yönünde güçlü bir iradenin ortaya çıkması doğrultusunda çaba sarf ettiklerini belirten Çimen, “Amacımız kent yönetiminde tüm toplumsal bileşenlere söz hakkı tanıyarak doğrudan demokratik bir yönetim anlayışına şehri kavuşturmak. Dünyadaki gelişmeler de zaten bu istikamette. Yerel yönetimlerin her anlamda güçlendirilerek, karar mekanizmalarına dahil edilmesi için siyasal aklı çok daha işlevsel hale getirmemiz gerekiyor. Yerel yönetimlerde, kentsel yönetimlerde kollektif toplumsal aktörlerin daha fazla rol alması gerekiyor. Kent bileşenleri olarak gördüğümüz Sivil Toplum Kuruluş temsilcileriyle belli periyotlarda bir araya gelerek ortak sinerji yaratmak yönetim felsefemizin olmazsa olmazları arasında ilk sıralarda geliyor.” diye konuştu."
Kimsenin fikri alınmadığı zaman yaşayanlarda kendini kente ait hissetmiyor. Şehirlerde ortak bir yaşam vardır. Ortak yaşam da ortak akılla kurulur" dedi.
Karagöz; “Aile hekimlerinin bu süreçteki oluşturdukları ortak akıl ve çözüm önerilerine sayın yetkililerin kulak vermesi herkes için olumlu olacaktır” dedi.
Hendek'teki bu birlikteliğin ve ortak akıl çalışmasının örnek olmasını diliyorum" dedi.
“İşte ortak akıl bu, aklın yolu bir” şeklindeki yaklaşımı kuşkusuz beni onurlandırdı
Ortak akıl ve ortak fayda için üniversitelerle işbirliğini önemsediklerini vurgulayan Taşdelen,  “İşbirliğini daha da geliştirerek sürdürmek istiyoruz. Toplum yararına yapılacak her girişimde, bilimin ışığı üniversitelerle ortak akıl geliştirmek bizim yerel yönetim anlayışımızı oluşturuyor. Emeği geçen herkese teşekkür ederim.” diye konuştu.
125 yıllık geçmişiyle Bursa ekonomisinin çatı kuruluşu olan BTSO’nun projelerini ‘ortak akıl’ vizyonuyla hazırladığını kaydeden Başkan Burkay, başta Bursa Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarla önemli projeleri hayata geçirdiklerini kaydetti. Bursa’daki tüm kurumların birbiriyle uyum içinde çalıştığını anlatan Burkay, “BTSO olarak Bursa için projeler üretiyoruz. Bursa’da kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşları arasında güzel bir sinerji var. Bu projeleri de hayata geçirirken, şehrin tüm dinamikleri ile hareket ediyoruz. Şehrin ortak aklını harekete geçirerek, Bursa’yı 2023 hedeflerine taşıma gayreti içindeyiz” dedi.
ORTAK AKIL OLUŞTURAMAYAN TOPLUMLARIN HEDEFİ YOKTUR Çalıştayın amacı ve kapsamı hakkında katılımcıları bilgilendirmeyi de ihmal etmeyen Şahinoğlu, “Bugün etki gruplarınca ortak akıl oluşturamayan toplumların yarınlar için gelişme sağlayacak hedefleri yok demektir. Burada Trabzon’un gelişmişlik seviyesini yükseltmek için yeni bir girişim başlatıyoruz. Burada Trabzon’un dünü ve bugününü kıyaslanacak, yarınlar için neler yapılması gerektiği ortaya konulacaktır. Çalışmalar süzgeçten geçirilecek. Çalışma sonuçları öneriler haline getirilecek ve yol haritası çıkarılavaktır. TİAB bu sonuçları milletvekillerine, hükümete ve Cumhurbaşkanı’na sunacaktır. İş insanlarının konuya ilgi duyması için de çalışmalarımızı sürdüreceğiz.
Tarihi kültürel olarak benimsemiş ölçüler ortak akıl, ortak kader ve ortak mücadeledir. Biz bütün dünyaya karşı ortak mücadelede verdik. Ortak mücadele veren insanlar arasında herhangi bir ayrım yapamayız.
Türkiye'de herkesin buluşacağı ortak bir akıl vardır. Bu ortak akıl da ülkenin birliği ve bütünlüğünden yanadır.
Yönetim tarzımızda Üçana sloganımız var. Bunlar;Teşkilat, istişare ve ortak akıl. Bu üç temel felsefeylehareket edeceğiz.
Ortak akıl ile kol, kola gönül gönüle birlikteliğimizle hedefimizi siz değerli teşkilat mensubu kardeşlerimle gerçekleştireceğiz.
Bornova Belediyesi, bu konuda da 'ortak akıl' ilkesi ile hareket ediyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder