11 Eylül 2024 Çarşamba

Bilge Kimdir.. (1)

 

Bilge Kimdir.. (1)

26.5.2023 


Bazı linkler;

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_people_known_as_the_Wise

https://en.wikipedia.org/wiki/Sage_(philosophy)

https://en.wikipedia.org/wiki/Category:Wisdom

https://en.wikipedia.org/wiki/Seven_Sages_of_Greece

https://www.quora.com/Who-is-the-greatest-sage-ever-And-why

 ............................................................

“Bir bilge, bilge veya kutsal bir figürdür, genellikle yaşlı bir adamdır ve sıradan insanlarınkinden daha fazla içgörüye veya anlayışa sahiptir. Efsanelerde ve efsanelerde bilgeler, özel bilginin koruyucuları, kahramanlara yardımcı veya danışman ve bilgelik, erdem ve iyilik örnekleri olarak hizmet ederler.

Birçok efsanevi bilge, derin ormanlarda, dağ zirvelerinde veya dünyadan çekilmiş başka yerlerde yaşar. Bazıları ilahi varlıklar veya yarı tanrılardır. Hindu dininde ve mitolojisinde bilge ve güçlü bilgelere rishiler denir. Gece gökyüzündeki Büyük Ayı veya Büyük Kepçe takımyıldızının en büyük yedi rishiden oluştuğu söylenir. Diğer bilgeler Hindu destanlarında görünür . Geleneğe göre, MÖ 1500 civarında ormanlarda ve mağaralarda yaşayan Vyasa adlı bir bilge Mahabharata destanını yazmıştır .

Diğer kültürlerde de, birçok gelenekte kutsal veya şanslı bir sayı olarak kabul edilen yedili gruplar halinde efsanevi bilgeler vardır. Çin'de , Bamboo Grove'un Yedi Bilgesi, bir kır inzivası için saray hayatını terk eden şairler ve bilginlerdi . Yunanistan'ın Yedi Bilgesi, eski Akdeniz dünyasında bilgelikleri ile tanınan adamlardı. Bunların arasında bir bilim adamı, bir kanun koyucu ve birkaç sanat hamisi vardı.”. https://www.encyclopedia.com/literature-and-arts/classical-literature-mythology-and-folklore/folklore-and-mythology/sages

Bilgelikte bilgiye büyük önem verme


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder