21 Nisan 2020 Salı

“BÜYÜK BİLGE” PROF. DR. HASAN IŞIN DENER’İN GÜNÜMÜZDE EŞİ AZ BULUNUR ÖZELLİKLERİ





“BÜYÜK BİLGE” PROF. DR. HASAN IŞIN DENER’İN

GÜNÜMÜZDE EŞİ AZ BULUNUR ÖZELLİKLERİ

Bülent Ağaoğlu
İstanbul, 21.4.2020


Bilgelikle, bilim ve bilgiyle yoğrulmuş,
erdemli bir özle insan yetiştiren;
büyük idealist;
eski yüzyılların gerçek bilim adamlarının ülkemizdeki önde gelen temsilcilerinden;
ufku çok geniş;
kalbi tertemiz ve kocaman;
sımsıcak ve güleryüzlü bir devdi...





Kendisinin günümüz dünyasında az bulunur orijinalliği;
Tarih boyunca özellikle 20. Yıl öncesi oldukça sayıda kişide var olan fakat günümüzde çok azalan "entelektüel-filozof bilim adamı" özelliğinin kendisinde; “bilge”, “iyi insan” kişiliği ile birlikte var olmasıdır.


Ufku çok geniş olduğu için değerlendirmeleri hep farklıdır. Beyninin bilgi deposu olması da bu özelliğini destekliyor olsa gerek.

Farklı düşüneni, gayretli olanı daima destekler. Onlarla daha fazla ilgilenir.

·         İçi dışı bir, art niyetsiz sevgi insanıdır.
·         İdealisttir. Bu özelliğini hiç kaybetmemiştir.
·         Beyin kapasitesi yüksektir.
·         Beyni disiplinlerarası çalışır.
·         Kompleksiz olduğu için de önyargılı değerlendirmelerden uzaktır.
·         Beynini ezberlere hapsetmemiştir.
·         Farklı düşünür. Beyin kapasitesi ve bilge kişiliği ona bu özelliği kazandırmış olsa gerek.
·         “İdealistliğini yansıtan farklı özelliklerinin başkaları tarafından gereken şekilde anlayışla karşılanmadığı” şeklinde bir görüşüm vardır.
·         Para kendisi için motivasyon unsuru değildir. Önemli olan insan yetiştirmektir.
·         Algılama düzeyi son derece yüksek bir beyni vardır. Sevgisi, heyecanı ses tonuna yansır. Sizi öylesine bir sesle karşılamaz.
·         Çok yönlüdür: Evinde piyano vardır. Karşısına geçip piyano çaldığını görürdüm. Eser yazdığını da söylerdi (Koro, oda müziği, senfonik müzik türlerinde kompozisyonlar).
·         Heyecanlıdır. Özellikle ders anlatırken bu heyecanı kendinden geçer derecesinde konsantre olarak dışa yansıtır. Öğrenim hayatım boyunca hiç bu şekilde heyecanla, istekle anlatan hoca görmedim…
·         Müthiş bir İngilizce telaffuzu vardır. Karşınızdakini “Bir Türk İngilizce konuşuyor” diye değil bir İngiliz konuşuyor şeklinde algılayabilirsiniz.
·         Kalın çantası vardır. Bunu sıklıkla yanında taşır. Uzun yıllar taşınan bu ağırlıktan olsa gerek bir omuzu aşağıda durur.
·         Rahmetli babası bilim adamı, fizikçi Dr. Hayri Dener’in kendisine geçen en önemli mirası gerçek bilim adamı olması olsa gerek. Bilim adamlığını içselleştirmiştir. Bilimsel düşünme tekniklerini son derece ileri düzeyde bilir. Zamana hiç ayak uydurmamıştır, özünü hep korumuştur. Bu çerçevede Çok geniş bilgi birikimini öğrencileriyle paylaşma yolunu seçmiştir. Amcası Halit Dener de Süleymaniye Kütüphanesi’nin müdürlüğünü yapmıştır. Annesi Hilmiye Dener’in öğretmenlik yaptığını duymuştuk (Gazi Eğitim Enstitüsü öğretmeni). Milli Kütüphane kitap kayıtlarında arama yapıldığında 26 sonuç gelmektedir. 1937-1967 yılları arasında liseler için yayınlanmış cebir ve fizik konulu telif eserleri ve çevirileri bulunmaktadır. Master öğrenimimi görürken vefat ettiğini duymuştuk. Hasan beyin üç koldan bilgi ile donatıldığını söyleyebiliriz.
·         Öğrenci dostudur: “İri cüssesi, ak saçları, mavi gözleri, engin bilgisi ve sınırsız hoşgörüsü ile öğrencilerin idolü haline gelmiş ve onlar tarafından kendi aralarında Noel baba şeklinde çağırılmaya başlamıştır” (ekşi sözlük). Öğrenci dostu olmasından kaynaklanıyor olsa gerek, hevesle çok sayıda teze danışmanlık yapmıştır.

·        Öğrencisi ile tanıdıkları ile arasına duvarlar, mesafeler koymaz, sizi terslemez. ‘Burnundan kıl aldırmayan’, ‘yanına yaklaştırmayan’ bir insanla karşılaşmadığınızı anlardınız. Candır...
·         Aynı anda konudan konuya dağılırdı. Bunun ortak özelliğimiz olduğunu sıklıkla söyler. Bir başka ortak özelliğimiz de aile köklerimizin bir koldan Bulgaristan Filibe’ye dayanmasıdır. Herkese kan veren sadece kendi grubundan kalan 0 Rh negatif kan grubundaydık.
·         Nevi şahsına münhasır bir insandır.
·         Kibarlığı, nazikliği her halinden bellidir. İnsanı kırmaz, üzmez.
·         Çok hızlı düşünür ve çok düşüncelidir. Bu bir öylesine dalgın olma halinden değil, devamlı bir şeyler düşünüyor olmaktan kaynaklanır.
·         Güler yüzlüdür. Asık suratlı görme ihtimaliniz çok azdır.
·         Çalışma odası çok dağınıktır. Üst üste kitaplar, kağıtlar, kağıtlar…
·         İnanılmaz bir çalışma performansı vardır. Geceleri geç vakte kadar çalışırdı. Kuvvetli bir vücudu olmalıydı.
·         İstatistik, matematik, ekonomi vs. sayısal alanlarda olağanüstü hakimiyeti vardır.
·         Kova burcundandır. Burcunun ana özellikleri birebir taşır.
·         Sosyal yönü çok kuvvetlidir.
·         Hocamız kendince yeteneksizliklerini alenen söyler. Böylesine komplekssizdir.
·         İlk 4 yıldan sonra 1985 yılında Ankara’dan kopunca görüşmelerimiz tabiatıyla azaldı. 31 yıl böyle geçti. Benim için bu bir hüzündür.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder